KÖNYV: A D-nap irodalma
2009. június 04. írta: Monty H.

KÖNYV: A D-nap irodalma

A partraszállásról szóló alkotások között mennyiség tekintetében minden bizonnyal a könyvek vezetik a mezőnyt, és az esemény jelentőségéhez mérten már évtizedekkel ezelőtt is jelentek meg idehaza vonatkozó munkák (például Eisenhower memoárja), az igazi dömping viszont csak az ötvenéves évforduló kapcsán kezdődött (és máig nem ért véget…). Most tehát ezek közül szeretnék bemutatni néhányat.

Az első és legalapvetőbb könyv a témában kétségtelenül Cornelius Ryan mesterműve, A leghosszabb nap. Ryan, aki haditudósítóként szolgált a háború alatt – többek között a normandiai csata során – szemléletesen, kiváló arányérzékkel, hitelesen, a hangulatot remekül visszaadva idézi fel a június 4-e és június 6-a közötti három napot. Krónikáját a szemtanúkkal és túlélőkkel (köztük franciákkal és németekkel is) készített riportok részleteivel egészíti ki. Egészen hihetetlen, hogy egy viszonylag rövid terjedelmű kötetbe mennyi mindent bele tudott suvasztani, úgy, hogy az olvasmányosság végig megmarad. Akit érdekel a téma, és még nem olvasta, feltétlenül szerezze be, mert nemcsak a partraszállás, hanem az egész háború témakörében ez az egyik legfigyelemreméltóbb könyv, amelyből három évvel megjelenése után, 1962-ben nagyszabású film is készült (a könyv és a film hozzánk csak 1989-ben jutott el).

Stephen E. Ambrose D-nap című munkája talán a legismertebb manapság, és az elmúlt tíz évben két kiadást is megért nálunk. Az alapvetően interjúanyagokból dolgozó (vagyis az „oral history” hagyományait követő) történésznek sikerült egy, Ryanéhoz hasonló, de annál hosszabb terjedelmű áttekintő munkát alkotnia. Mindenképp jelentős alkotás, bár Ambrose hazafias szólamai itt-ott kissé divatjamúltnak hangzanak (lásd például a demokráciáért harcoló amerikai baka példáját). A magyar kiadás külsőre valóban méltó, a fordítás minősége viszont megint hagy némi kívánnivalót maga után. Ambrose külön kötetet szentelt a partraszállást követő eseményeknek – ez lett a Civil katonák, mely az amerikai hadsereg útját követi nyomon Normandia partjaitól Németország elestéig. Lényegében ugyanaz mondható el róla, mint a D-napról: részletes és átfogó, a személyes hangvétel nagyon hitelessé teszi, de az író kissé egyoldalú hozzáállása néhol már zavaró. És ha már Ambrose, akkor Az elit alakulat sem maradhat ki a sorból, mely a méltán híres HBO-sorozat ihletője volt. A nemcsak a partraszállásban résztvevő 101-es ejtőernyősök második világháborús története ugyanolyan stílusban megírt, olvasmányos, érdekfeszítő, bár kissé elfogult, mint a történész többi könyve. A légideszantos vonalat képviseli még Robert M. Bowen könyve, a Vijjogó sasok között, mely annyiban unikum, hogy egy vitorlázó alakulat katonája, és nem egy ejtőernyős írta, az 1944-es nyugat-európai hadjárat során szerzett élményei nyomán.

Hogy ne csak az amerikai szemszöget erősítsem, kiemelném Edmund Blandford vonatkozó kötetét, mely A part két oldalán (A partraszállás és Európa védelme 1944-ben) címet viseli, és inkább a brit-német oldalról mutatja be a normandiai csatát, ugyancsak számos visszaemlékezés felhasználásával. Talán nem annyira olvasmányos, mint Ambrose munkái, de valamivel objektívabb azoknál.

Képes dokumentációk terén az első említésre méltó – és 1997-ben magyarul is kiadott – kötet a D-nap – Normandia partjaitól Franciaország felszabadításáig, Stephen Badsey tollából. A könyv nemcsak gazdagon illusztrált, hanem esztétikai szempontból is az élre tör – bár a fotók tömegét sokszor csak összemontírozással lehetett összhangba hozni egymással, ami egy-két helyen kissé zavaró. A logikusan felbontott fejezetek szövege sehol nem szorítja háttérbe a képanyagot, és több helyen külön szövegdobozokban helyezték el az extra információkat. Egy-egy duplaoldalt szántak a kiegészítő témáknak, például az akkor használatos gyalogsági fegyverzetnek, harckocsiknak vagy épp az egészségügyi ellátásnak. Kiváló áttekintő munkáról van szó, melynek magyar kiadásával mindössze két gond akad: először is fordítási hibák, másodszor is az eredetihez képest gyengébb nyomdai minőség.

A hasonló formátumú, de több szöveget tartalmazó D-Day – Operation Overlord című könyv több neves szerző (köztük Stephen Badsey vagy Charles Kirkpatrick) munkája. Az előbbi albumhoz hasonlóan az előkészítéstől a normandiai csata végéig követi az eseményeket. A nagyobb mennyiségű szöveg mellett szerencsére nem vész el a képanyag, mely a korabeli fotók mellett az akkori egyenruhák és felszerelések bemutatására is törekszik, még részletesebben is, mint Badsey önálló munkájában. (A kötet magyarul nem jelent meg.)

Nemrég jelent meg hazánkban Richard Holmes „színes-szagos” albuma, mely viszonylag rövid terjedelemben, de annál látványosabban foglalja össze a partraszállást történetét, D-nap – 1944. június 6. címmel. Különlegessége, hogy számos tárgyi emléket – például térképet, füzetkét, plakátot – valamint egy audio CD-t kapunk, amelyek tényleg kézzelfoghatóbbá teszik a történeteket. A fordítással viszont itt is vannak gondok…

Az akkori katonai felszereléseket bemutató albumok terén is van miből válogatni. Amit most kiemelnék, az a francia Histoire & Collections kiadó terméke, amely szerencsére angol nyelven is kapható. A D-Day Paratroopers tulajdonképpen két kötetből áll, az egyik az amerikai, a másik a brit ejtőernyősök fegyverzetét, egyenruháját, jelzésrendszerét, felszerelését és hadrendjét bemutató album. Részben archív, részben katonai hagyományőrzőkről készült színes felvételeken mutatják be mindazt, ami bemutatható a témában: ide tartoznak az egyenruhákat szemléltető többnézeti ábrák, az egyes alakulatjelvények, vagy épp a sisakfestési sémák. A nyomdai és papírminőség pazar, a szöveg kellően, de nem túlontúl részletes és szakszerű. (A kiadó pedig számos más témában is készített hasonló jellegű kiadványokat, úgyhogy érdemes utánajárni a jelenlegi kínálatnak.)

Természetesen sok más kötet is elérhető, melyek csak érintik a témát. Robert Capa Kissé elmosódva című könyvéről (az Omaha-szektor poklát és a franciaországi csatát természetesen ő is megemlíti) vagy Samuel Fuller A nagy vörös egyeséről már írtam.


A leghosszabb nap
Írta: Cornelius Ryan
Fordította: Révfy Tivadar
Európa Könyvkiadó 1985
264 oldal

D-nap – Normandia partjaitól Franciaország felszabadításáig
(D-Day – From The Normandy Beaches to the Liberation of France)
Írta: Stephen Badsey
Fordította: n.a.
1997
284 oldal

D-Day – Operation Overlord
Szerkesztette: Tony Hall
224 oldal
Salamander Books 1993

D-nap – 1944. június 6. – A partraszállás hiteles története
(D-Day)
Írta: Stephen E. Ambrose
Fordította: Szentgyörgyi József
Aquila 1997
688 oldal

Civil katonák
(Citizen Soldiers)
Írta: Stephen E. Ambrose
Fordította: Molnár György
Gabo 2004
674 oldal

Az elit alakulat
(Band of Brothers)
Írta: Stephen E. Ambrose
Fordította: Molnár György
Gabo 2001
400 oldal

Vijjogó sasok között – A 101. légideszant-hadosztállyal Normandiától Bastogne-ig
(Fighting with The Screaming Eagles)
Írta: Robert M. Bowen
Fordította: Zsolnai Lajos
Hajja & Fiai 2003
240 oldal

A part két oldalán (A partraszállás és Európa védelme 1944-ben)
(Two Sides of the Beach)
Írta: Edmund Blandford
Fordította: Halmai Péter
Hajja & Fiai 2000
288 oldal

A D-nap - 1944. június 6.
(The D-Day Experience)
Írta: Richard Holmes
Fordította: Bódogh-Szabó Pál
Alexandra 2006
64 oldal


D-Day Paratroopers – The Americans
Szerkesztette: Yann-Erwin Robert, Denis Gandilhon
Histoire & Collections 2004
128 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr411159365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzperxx 2014.06.08. 21:21:23

Az Easy Company tagjai közül Dick Winters-nek van egy saját önéletrajza, plusz több róla írt könyv is. Illetve jó pár más E Company tagnak is van saját könyve (pld Malarkey, Heffron, Guarnere).

A 101-es hadosztály rádiósa volt George Koskimaki, aki 3 nagyon hosszú könyvben írta meg a D-day, Hollandia és Bastogne történetét, az alakulat több száz tagjának személyes visszaemlékezését idézve.

Brit szempontból nagyon jó könyvek a Forgotten Voices sorozat, ezen belül a II vh-ról szóló, és van külön D-day-es is.
süti beállítások módosítása