2009. jan 29.

FILM: A királyság

írta: Monty H.
FILM: A királyság

Amerika majd rendet csinál(?)

A közel-keleti helyzet, illetve a „terror elleni háború” témája egyre több filmben tűnik fel. Mivel van miről beszélni ezen a téren, ez alapvetőn üdvözlendő dolog, a kérdés mindössze az, hogy ki hogy nyúl hozzá…

Egy amerikai diplomaták családjainak fenntartott rijádi lakóövezetet öngyilkos támadók bombái szaggatnak szét, a szó legszorosabb értelmében… Az FBI ügynöke, Ronald Fleury (Jamie Foxx) összeállít egy párfős helyszínelő osztagot és sietve a helyszínre utaznak, hogy kiderítsék, ki tette. A szaúdi hatóságok azonban nem éppen készségesek, így számtalan akadállyal meg kell küzdenie a csapatnak, míg megkezdhetik a tulajdonképpeni nyomozást… A bonyodalmaknak pedig ezzel még nincs vége.

Elolvastam pár netes kritikát a filmről, mielőtt megvettem volna. A legtöbben magasztalták, és csak néhány elmarasztaló vélemény akadt. Ezek alapján egy aktuálpolitikai töltetű realista akciómozira számítottam. Mint kiderült, hiába. A film eleje egy vadul pergő klip, ahol csak úgy kapkodjuk a fejünket a rengeteg név láttára (mint utóbb kiderül, a világon semmi értelme nem volt mindezeket kiírni, mivel többször nem is kerül elő egyik sem, itt az elején pedig feliratok nélkül is látható, hogy nagykutyákról van szó, s ennyi épp elég) – ez még nem is lenne rossz, viszont a következő egy órája nem egyéb, mint egy lassan csordogáló krimi, melynek legfontosabb jellegzetessége, hogy az FBI-srácok elvárják, hogy úgy nyomozhassanak, mintha odahaza lennének, és nem Szaúd-Arábiában, a helyi szokások meg le vannak ejtve. Az arab szereplők többnyire korlátoltak, sunyik, vagy éppen gonoszak, így hát a végkicsengés az, hogy milyen rossz itt, a Közel-Keleten, bezzeg Amerika… Az utolsó húsz percben az események aztán átcsapnak pergő akcióba, de ez már nem mentheti meg a filmet.

Anélkül, hogy bárkit meg akarnék sérteni, az a véleményem, hogy főleg azok istenítik ezt a művet, akik Z-kategóriás akciómozik alapján definiálják az akciófilm műfaját – számukra ez valóban egy magasröptű kémdráma lehet, de aki látott már igényesebb alkotásokat, nem találja majd túlzottan figyelemreméltónak. A végső üzenet mindezek ellenére nagyon is fontos, és ezt kivételesen jól meg is mutatják: ezt a háborút senki nem nyerheti meg, pláne nem egy hét alatt, és mire véget ér, még sok, nagyon sok ember fog odaveszni mindkét oldalon.

Lesz még jobb is.
Értekelés: 4/10

A királyság (The Kingdom)
Warner Bros. 2007
Akció, dráma (112 perc)
Rendező: Peter Berg
Szereplők: Jamie Foxx, Ashraf Berhom, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman
Zene: Danny Elfman

Szólj hozzá

akciófilm