HTML

Monty blogja

Filmek, könyvek, zene, meg ami belefér.

Címkék

afganisztáni háború (29) akciófilm (128) alfred hitchcock (6) alien (12) állatok (7) al pacino (3) amerikai polgárháború (6) andy mcnab (5) animációs film (7) anzac (9) ardenneki csata (19) arnold schwarzenegger (6) audrey hepburn (12) bábfilm (1) batman (5) blog (4) börtönfilm (5) cary grant (8) christian bale (14) chris ryan (11) cindy crawford (2) cod (8) colin firth (3) csecsen háború (1) csendes-óceán (21) damien lewis (2) diane kruger (10) dokumentumfilm (11) dráma (157) d nap (53) ejtőernyősök (26) életrajz (51) életvezetés (14) elso vilaghaboru (46) évforduló (116) falklandi háború (2) filmgyártás (6) fps (28) francia film (12) frank miller (4) gallipoli (9) gengszterfilm (3) george clooney (5) gérard philipe (4) grace kelly (12) gwyneth paltrow (2) háborús film (140) hadtörténelem (67) hagyományőrzés (4) harcjármű (12) hegymászás (4) hellókarácsony (6) heltai jenő (2) hidegháború (60) horror (9) humphrey bogart (1) hürtgeni csata (2) huszár (5) idegenlégió (4) időutazás (3) ingrid bergman (3) iraki háború (48) irodalom (26) iskola (3) james bond (15) james dean (4) jane russell (1) jason statham (5) jean-paul belmondo (1) jean reno (1) johnny depp (2) john wayne (2) joseph fiennes (3) jude law (5) jugoszláv háború (2) kalandfilm (17) keira knightley (3) kémkedés (28) kennedy (4) képregényfilm (16) koreai háború (5) krimi (53) különleges alakulatok (93) leonardo dicaprio (6) liam neeson (10) london (5) magyar film (13) makettezés (37) marilyn monroe (1) marion cotillard (4) market-garden hadművelet (4) mark wahlberg (3) második világháború (148) mel gibson (3) mesterlövészek (20) michael caine (9) michael fassbender (7) michael j fox (4) mickey rourke (7) moha (5) monte cassino (2) napóleoni háborúk (5) nicole kidman (2) öböl háború (39) ókor (11) orosz film (4) penelope cruz (6) peter sellers (2) quentin tarantino (2) rejtély (1) rejtő jenő (5) republic commando (6) repülés (36) robert capa (6) robert de niro (4) robert downey jr (4) rock n roll (11) romantikus film (45) romy schneider (1) rudolf péter (3) russell crowe (6) sarah brightman (7) sas (26) scarlett johansson (3) scifi (127) seal (18) sean bean (3) sean penn (3) spanyol polgárháború (3) spartacus (4) sport (12) star wars (93) stephen king (3) stratégia (6) strike back (5) swat (3) sylvester stallone (9) szimulátor (2) sztálingrád (3) tengerészgyalogosok (52) thriller (7) történelmi (1) történelmi film (15) transformers (3) vallás (6) vb (1) vietnami háború (49) vígjáték (40) világűr (5) western (12) william wyler (4) woody allen (4) zenés film (11) zórád ernő (10) zsoldos (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

2009.01.25. 14:04 Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Fejvadászháborúk-trilógia (K.W. Jeter)

A mandalori páncél titkai

Sajnos olyan trilógiáról van szó, amely magyar nyelven még mindig nem teljes: az Aquila 2002-ben, a II. rész bemutatója idején több más regénnyel együtt adta ki első kötetét, A mandalori páncélt, a következő években viszont hiába is vártunk a folytatásra… A Szukits egyszer talán felkarolja ezt a projektet is. Igény lenne rá.

„…Önmagára sem gondolt másként, mint a hátára erősített rakétavetőből kilőtt és tévedhetetlenül a kiszemelt célpont felé tartó halálos lövedékre. Azt viszont tudta, hogy a valódik ok, amiért ő még életben van és a többiek már nem – vagy már nem sokáig –, az az, hogy birtokában van a fejvadászat legfontosabb, egyetlen igazi titkának…
Bármennyire jó vadász vagy is, akárhány ellenfeledet ölted is meg, a legfontosabb az, hogy mások ne tudjanak megölni téged. A többi már csak tűzerő kérdése.”
(133. o.)


Jeter kiváló témához nyúlt: Boba Fett – és általában a fejvadászok – a legendakör legnépszerűbb karakterei közé tartoznak. Kronológiai szempontból pedig érdekes időpontont választott a trilógia megkezdéséhez, nevezetesen Boba Fett „újjászületését”, vagyis a karkuni nagy veremből történő kiszabadulását. A három regény idősíkjai ettől függetlenül igen gyakran változnak, mivel számtalan felvillanás és emlékkép idézi a múltat (az egyik mellékszál például a halódó Fejvadász Céh sorsát boncolgatja). Ez érdekesebbé teszi a történetet, bár később már az olvasó is elveszettnek érezheti magát az egyes időpontok között. A karakterek között feltűnik régi ismerősként Xizor herceg, valamint Dengar, Bossk, Zuckuss, de az új szereplők közül a legérdekesebb valószínűleg a rovarszerű Kud'ar Mub'at és a központi szerepet betöltő Kuati Kuat (a Kuat Hajógyár feje).

„Több fejvadász halt meg egy füstölgő lyukkal a lapockái között, mint ahányat szemtől szembe lőtt le az ellenfele. Fett már csak tudta: ő is előszeretettel javította a statisztikát…” (132. o.)

Az írónak sajnos némi problémája adódott az időkezeléssel és az akkor már meglevő regényekhez való alkalmazkodással. A legfurcsább, hogy a cselekmény kezdetétől a végéig több hét, vagy akár több hónap is eltelik, ám a harmadik kötet legvégével egyidőben játszódó endori csata nem ezt igazolja. (Számoljunk csak utána: Han kiszabadítása és az endori csata között legfeljebb csak egy hét telhetett el; ennyi idő alatt Boba Fett bajosan tudott volna kijutni a karkuni veremből, Dengar és Neelah segítségével regenerálódni, majd végrehajtani mindazt, amit a könyvek leírnak.)

„Fett most nem akart mást, csak visszamenni a Slave I-re, és aludni. Ha nem is a virtuóz álmát – efelől Fettnek nem voltak illúziói – de egy olyan emberét, aki megérdemli a pihenést az egész napi munka után. Az ő szakmájában ez azt jelentette, hogy segített másoknak megszervezni a saját pusztulásukat.” (134. o.)


A karakterábrázolás kissé felületes, és sokszor nem áll összhangban például a Történetek a fejvadászokról című antológia részleteivel. A főhősről például nem tudunk meg sok újat, Dengar pedig túlságosan is „nyuszi” a hírhedt Fett alárendeltségében. Sajnos igen sok az ismétlés: a jellegzetes mandalori sisak baljós rostélyát például számtalanszor felemlegetik, és a végén már a könyökünkön jön ki ez a részlet.

„Boba Fett a könyvelő bűnbánó szemének kettős tükrében meglátta saját képének villanását. Az alak ütött-kopott, kifakult, ám teljesen működőképes sisakot viselt, az arcát keskeny, T alakú rostély takarta el. A harci öltözékét – a munkaruháját – tetőtől talpig teletűzdelte különböző fegyverekkel, a bal válla fölött pedig egy irányított rakéta orrkúpja látszott ki. Két lábon járó arzenál, egy gépekből kirakott emberi figura. A leghalálosabb fajtából.” (44. o.) 


A trilógia végeztével olyan érzésem volt, mintha a cselekmény nem lenne kellően kiegyensúlyozva. Alapvetően az első kötet a legjobban megírt és legizgalmasabb; a második szinte csak az átvezetés szerepét tölti be, a harmadik pedig egyszerűen lezárja a történetet. Sajnos az első részben bemutatott rejtélyekre a megoldások nem is olyan megdöbbentőek, mint szeretnénk…

A három eredeti könyvborító (P. Youll munkái) kiváló, különösen az utolsó, bár a veresruhás császári testőrnek – a történet szerint – semmi keresnivalója rajta…

Csillagok háborúja: A mandalori páncél (Star Wars: The Mandalorian Armor)
Írta: K.W. Jeter
Fordította: Békési József
Aquila 2002
312 oldal

Star Wars: Slave Ship
Írta: K.W. Jeter
Bantam Books 1998
328 oldal

Star Wars: Hard Merchandise
Írta: K.W. Jeter
Bantam Books 1999
344 oldal

3 komment

Címkék: scifi star wars


A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr81859203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick 2018.01.10. 20:03:26

A Szukits mostanában fogja kiadni a teljes trilógiát. Vagyis magyarul is olvasható lesz a hazai rajongók számára.

steery 2018.10.03. 19:21:20

Azóta megjelentek magyarul a folytatások is a Szukitsnál.
Szerintem Han kiszabadításától az endori csatáig nem csak egy hét telt el. Először a Falconnak el kellett jutnia a Sullustra. A Tatuin és a Sullust elég messze van egymástól, több (5-6) napi útra. Aztán Hannak tábornokká kellett előlépnie és összehozni a rohamcsapatot, illetve be kellett várniuk Lukeot, ami minimum 1 nap volt (de inkább több). Aztán el kellett repülniük az Endorra, ami szintén legalább 1-2 nap. Aztán másnap volt a csata. Ez minimum 1 hét, nem maximum. És közben két helyen is lehetőségük volt a szereplőknek húzni az időt: 1. Ha a Falcon útja tovább tart. 2. Ha a flottánál tovább kell várakozniuk. Van is olyan képregény, ami arról szól, hogy Han és Csubi elmennek a flottától valamilyen akció miatt, majd visszatérnek oda. Így simán lehet 2-3 hét is az időköz. Persze kérdés, hogy Luke mit csinált ez idő alatt? Mert nyilván nem ült hetekig a Dagobán, elmélkedve.
Engem főként az zavart a 2. regényben (Boba Fett kelepcéje), hogy sok benne az elmélkedés és visszaemlékezés, ugyanakkor kevés a cselekmény.

Monty H. 2018.10.03. 19:28:00

@steery: Oké, legyen 2-3 hét. De közben Boba Fett felgyógyul...? Az szerintem alsó hangon sok-sok hét, amit követ még némi akciózás is. Higgyük el, hogy csak mindez után kerül sor az endori csatára? Mert a végkifejlet ugyebár pont akkor játszódik... Ez egyszerűen nincs átgondolva, ill. azt hiszem, Jetter mindenképp egy időpontra akarta hozni a Kuat-szál lezárását, ami ugyan érthető, de szerintem nem feltétlenül szükséges.

Én is nemrég fejeztem be, ezúttal a magyar változatot. Fenntartom, amit anno írtam. Kiegyensúlyozatlan és a végén a rejtély nyitja semmiféle meglepetést nem okoz. Kár érte. Hangulata van, de iszonyú sok benne az ismétlés, lényegében minden téren. Fettről elmondják tökugyanazt legalább egy tucatszor; Manaroo, valahányszor szóba kerül, elismétlik, hogy ő Dengar jegyese; stb. Az akcióleírások pedig néha unalomba fulladóan részletesek...