HTML

Monty blogja

Filmek, könyvek, zene, meg ami belefér.

Címkék

afganisztáni háború (29) akciófilm (128) alfred hitchcock (6) alien (12) állatok (7) al pacino (3) amerikai polgárháború (6) andy mcnab (5) animációs film (7) anzac (9) ardenneki csata (19) arnold schwarzenegger (6) audrey hepburn (12) bábfilm (1) batman (5) blog (4) börtönfilm (5) cary grant (8) christian bale (14) chris ryan (11) cindy crawford (2) cod (8) colin firth (3) csecsen háború (1) csendes-óceán (21) damien lewis (2) diane kruger (10) dokumentumfilm (11) dráma (157) d nap (53) ejtőernyősök (26) életrajz (51) életvezetés (14) elso vilaghaboru (46) évforduló (116) falklandi háború (2) filmgyártás (6) fps (28) francia film (12) frank miller (4) gallipoli (9) gengszterfilm (3) george clooney (5) gérard philipe (4) grace kelly (12) gwyneth paltrow (2) háborús film (140) hadtörténelem (67) hagyományőrzés (4) harcjármű (12) hegymászás (4) hellókarácsony (6) heltai jenő (2) hidegháború (60) horror (9) humphrey bogart (1) hürtgeni csata (2) huszár (5) idegenlégió (4) időutazás (3) ingrid bergman (3) iraki háború (48) irodalom (26) iskola (3) james bond (15) james dean (4) jane russell (1) jason statham (5) jean-paul belmondo (1) jean reno (1) johnny depp (2) john wayne (2) joseph fiennes (3) jude law (5) jugoszláv háború (2) kalandfilm (17) keira knightley (3) kémkedés (28) kennedy (4) képregényfilm (16) koreai háború (5) krimi (53) különleges alakulatok (93) leonardo dicaprio (6) liam neeson (10) london (5) magyar film (13) makettezés (37) marilyn monroe (1) marion cotillard (4) market-garden hadművelet (4) mark wahlberg (3) második világháború (148) mel gibson (3) mesterlövészek (20) michael caine (9) michael fassbender (7) michael j fox (4) mickey rourke (7) moha (5) monte cassino (2) napóleoni háborúk (5) nicole kidman (2) öböl háború (39) ókor (11) orosz film (4) penelope cruz (6) peter sellers (2) quentin tarantino (2) rejtély (1) rejtő jenő (5) republic commando (6) repülés (36) robert capa (6) robert de niro (4) robert downey jr (4) rock n roll (11) romantikus film (45) romy schneider (1) rudolf péter (3) russell crowe (6) sarah brightman (7) sas (26) scarlett johansson (3) scifi (127) seal (18) sean bean (3) sean penn (3) spanyol polgárháború (3) spartacus (4) sport (12) star wars (93) stephen king (3) stratégia (6) strike back (5) swat (3) sylvester stallone (9) szimulátor (2) sztálingrád (3) tengerészgyalogosok (52) thriller (7) történelmi (1) történelmi film (15) transformers (3) vallás (6) vb (1) vietnami háború (49) vígjáték (40) világűr (5) western (12) william wyler (4) woody allen (4) zenés film (11) zórád ernő (10) zsoldos (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

2008.12.13. 16:59 Monty H.

FILM: Tunnel Rats

Harc a föld mélyén

A vietnami háború során az amerikai haderők számára az egyik legnagyobb gondot az ellenséges gerillák megfoghatatlansága jelentette. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy a vietkongok több helyen is földalatti alagútrendszereket építettek ki. Ezek egy része már a franciák elleni háború idején készen állt, így csak bővíteni kellett őket. A legnagyobb ilyen komplexum Cu Chiban és annak környékén húzódott, s a mai napig megvan, így hát manapság turistalátványosságként látják hasznát (értsd: bárki végigkúszhat ezeken a járatokon, aki leperkálja a belépti díjat). Itt nemcsak egyszerű járatokat és kisebb helyiségeket találni: hatalmas raktárak, vagy akár előadótermek ugyanúgy akadtak itt, mint a védekezést elősegítő csapdák (skorpióval, kígyóval, pókokkal, esetleg bambuszhegyekkel teli gödrök) vagy vízzel elárasztott járatszakaszok.

Az amerikai átlagbakának természetesen nem akarózott lemászni ilyen helyekre. Erre a feladatra inkább különlegesen kiképzett, alapvetően önkéntes harcosokat vetettek be, akiket alagútpatkányoknak (tunnel rats) neveztek el. Ezek a katonák kénytelenek voltak lemondani a számukra már szinte természetes tűzerőről, mivel a szűkös alagutakban csak a kisebb kézifegyverekkel lehetett harcba bocsátkozni. Bár gyártottak számukra miniatűr lángszórót, és akadt a fegyvertárukban könnygáz is, általában egy zseblámpán, egy pisztolyon, egy késen és néhány gránáton kívül nemigen vittek magukkal mást. Ezt a témát dolgozta tehát fel Uwe Boll rendező (Bloodrayne, Far Cry).

Előretolt amerikai támaszpont a dzsungel közepén. Veteránok és újoncok, köztük alagútpatkányok, akik hamarosan újabb bevetésre indulnak. Egy nemrég felfedezett lejáraton kell leereszkedni a vietkong-alagútba. Az ellenség viszont figyel és hamarosan mindkét oldal elveszíti néhány emberét… Csak egy újabb nap, egy újabb összecsapás a vietnami őserdő mélyén.

A film erőssége a korabeli hangulat hiteles felidézése, ugyanakkor mintha túlságosan is a küzdelem bemutatására koncentráltak volna. Emiatt aztán a legelején még találunk egy-két személyesebb hangvételű beszélgetést, de a második felében szinte csak a fegyverek szólnak, a főszerepet pedig átveszi az alagútrendszer. A kötelező sablonkarakterek némelyike persze itt is szerepel, de a fentieknek hála egy idő után már csak azt látjuk, hogy valamelyik katona a sok közül épp az életéért küzd a föld alatti sötétségben. Ezzel persze sikerül aláhúzni azt a tényt, hogy teljesen mindegy ki vagy, ki voltál, úgyis megdöglesz… Az üzenet mindenesetre célba ér, főleg, hogy a hősi pátosz teljesen hiányzik.

Bár adódott volna a lehetőség a vietnami oldal részletesebb bemutatására, ezt a vonalat nem vitték túlzásba, vagyis megint be kell érnünk annyival, amennyit mondjuk a Katonák voltunkban is láthattunk. Vagyis ott van az ellenség is, egy-egy jelenet erejéig felbukkan, néha egy-két mondatukat is elkapjuk, de ennyi és nem több. A vizuális hitelesség terén pedig inkább az összképet, mint a részleteket tartották szem előtt, mivel az amerikai katonák egyenruházata és felszerelése kissé vegyes: belga NATO-szerelvény, woodland-mintás (akkor még nem is létezett) sisakhuzat, Y-heveder (még a H-t használták), és így tovább… Az alacsony költségvetés tehát megbosszulta magát. Mindezen negatívumok ellenére a téma iránt érdeklődőknek ajánlom.

Felemás szájízű, de figyelemreméltó próbálkozás.
Értékelés: 7/10


Tunnel Rats
20. Century Fox 2008
Háborús dráma (92 perc)
Rendező: Uwe Boll
Szereplők: Michael Paré, Wilson Bethel, Adrian Collins
Zene: Jessica de Rooij

1 komment

Címkék: hidegháború háborús film vietnami háború


A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr34815318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

analister 2008.12.25. 02:23:44

Kis túlzással ez a film inkább a horror, mintsem a háborús kategóriába tartozik. Az utolsó órát ökölbe szorult gyomorral néztem végig. Persze lehet, hogy az én ingerküszöböm alacsony. :)
A tárgyi tévedéseket illetően: szerintem csak hozzáértő szem számára kirívóak. Valaki az imdb-n felfedezte, hogy a vietkongok nem is AK47-es használnak, hanem valami 5.56-os löszert tűzelő kínai cuccot. Visszanéztem, kimerevítettem, és tényleg. Viszont ezért még nem éreztem magam becsapva. :)