2008. nov 27.

FILM: Árnyék nélkül

írta: Monty H.
FILM: Árnyék nélkül

„Fantasztikus, hogy mire vagy képes, ha már nem kell a tükörbe nézned.”

Paul Verhoeven rendező (Csillagközi invázió, Elemi ösztön, Robotzsaru) a jelek szerint szeret extrém témákat választani a filmjeihez. Kivételt most sem tett… A láthatatlanság pedig olyan állapot, aminek lehetőségeivel már valószínűleg mindenki eljátszott gondolatban. Milyen érdekes lenne, mi mindent lehetne tenni akkor…?

Egy titkos laboratóriumban a Pentagon által finanszírozott kutatási program folyik. A cél a láthatatlanság elérése. A néhány ifjú tudós által végzett munka végre áttörést hoz: a láthatatlanná tett gorillát immár sikerül újra láthatóvá tenni. Sebastian Caine (Kevin Bacon), a projekt vezetője azonban még nem akarja nyilvánosságra hozni sikerét. Addig nem, míg ki nem próbálta az eljárást emberen is. Ez az ember pedig ő lesz.

Az eljárás azonban még nem tökéletes, így Sebastian egyelőre láthatatlan marad. Társai, az élen Lindával (Elisabeth Shue) mindent elkövetnek, de nincs könnyű dolguk. A láthatatlan férfi pedig egyre elkeseredettebb és dühösebb lesz állapota miatt, nem beszélve egyéb érzelmi sérüléseiről. Nem kell sok, hogy a többiek ellen forduljon…

A láthatatlanság, mint tudományos kihívás, persze már Wells klasszikus regénye óta témája filmeknek és könyveknek. Hogy valami újszerűt nyújtsanak, egy olyan rendező kellett, aki nem fél ehhez az alapanyaghoz kissé merészebben hozzányúlni. Verhoeven persze nem lenne Verhoeven, ha nem mutatna meg ebben a filmben is mindent, ami megmutatható, az egyesek számára kegyetlennek tetsző állatkísérlettől a szexuális töltetű jelenetekig. Az összhatás pedig megint sokszínű, mivel sokféle műfaj egyesül a filmben, az akciótól a thrilleren át az erotikus filmig.

Izgalmas és pergő.
Értékelés: 8/10

Árnyék nélkül (Hollow Man)
Columbia 2000
Dráma (108 perc)
Rendező: Paul Verhoeven
Szereplők: Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin
Zene: Jerry Goldsmith

Szólj hozzá