2008. aug 23.

FILM: Börtönvonat Yumába

írta: Monty H.
FILM: Börtönvonat Yumába

Bale és Crowe vadnyugati kalandja


A vadnyugati filmek iránt nem rajongok különösképp, talán mert kevés igazán emlékezetes filmet láttam a fenti kategóriából. Ezt a mostanit is csak azért néztem meg, mert a stáblista élén Christian Bale áll, és az ő szerepeire mindig kíváncsi vagyok.

Ben Wade (Russel Crowe), a környék leghírhedtebb banditája, végre kézre kerül és el kell őt juttatni a vasútig, hogy feltehessék őt a Yumába tartó börtönvonatra. A veszélyes feladatra jelentkezők között ott van egy elszegényedő farmer, Evans is (Christian Bale), aki kizárólag családja biztonsága és jóléte érdekében vállalja a kockázatot – földjét ugyanis el akarják venni tőle, és a munkáért ajánlott 200 dollár átmenetileg kihúzná a bajból. Wade bandája persze nem nyugszik, hanem a nyomukba ered.

Az alaptörténet röviden ennyi. Ki lehetett volna hozni ebből valami igazán izgalmasat, de akadt egy kis gond: ahogy látom, a rendező nem tudta eldönteni, mit is akar valójában csinálni, westernt vagy lélektani drámát. Az eredmény az lett, hogy se a lélektani oldal nem elég erős, se izgalmas westernfilmnek nem nevezhető a kész mű. A lélektani szál mellesleg Evans küzdelméről szólna. Egy kiszolgált, rokkant katona ő, aki családját helyezi mindenek fölé. Nem akar hősködni sem, csak nyugalmat és biztonságot szerettei számára. És fiai szemében valóban nem tölti be azt a hősi szerepet, amit látni akarnának benne – számukra a vakmerő Wade komolyabb példakép lehetne. De nincs igazuk. Evans ugyanis a filmekben ritkábban feltűnő hétköznapi hős. Az a fajta ember, aki hozzátartozói érdekében cselekszik, és ha kell, miattuk meg is alázkodik, még ha nem is látványos megaláztatásokra gondolunk. Bale pedig tényleg vissza tudja adni ennek a figurának az egyszerű lényegét. Nem ez a legragyogóbb alakítása, de a teljes filmben még mindig ez lehet az egyik legemlékezetesebb momentum. Ami talán szomorú, de se a filmzene, se az operatőri munka, se a párbeszédek, se semmi más nem égett bele a memóriámba. Kár érte.

Nem elég izgalmas, nem elég drámai, bár Bale odatesz.
Értékelés: 6/10

Börtönvonat Yumába (3:10 to Youma)
Treeline Films, 2008
Western, 117 perc
Rendező: James Mangold
Szereplők: Christian Bale, Russell Crowe, Logan Lerman
Zene: Marco Beltrami

Szólj hozzá

western dráma christian bale russell crowe