HTML

Monty blogja

Filmek, könyvek, zene, meg ami belefér.

Címkék

afganisztáni háború (28) akciófilm (120) alfred hitchcock (6) alien (11) állatok (7) al pacino (3) amerikai polgárháború (6) andy mcnab (5) animációs film (6) anzac (9) ardenneki csata (18) arnold schwarzenegger (6) audrey hepburn (12) bábfilm (1) batman (5) blog (4) börtönfilm (4) cary grant (8) christian bale (14) chris ryan (11) cod (8) colin firth (2) csecsen háború (1) damien lewis (2) diane kruger (10) dokumentumfilm (10) dráma (153) d nap (51) ejtőernyősök (26) életrajz (48) életvezetés (11) elso vilaghaboru (40) évforduló (112) falklandi háború (2) fps (28) francia film (12) frank miller (4) gallipoli (9) gengszterfilm (2) george clooney (5) gérard philipe (4) grace kelly (12) gwyneth paltrow (2) háborús film (137) hadtörténelem (65) hagyományőrzés (4) harcjármű (10) hegymászás (4) hellókarácsony (6) heltai jenő (2) hidegháború (58) horror (6) huszár (5) ingrid bergman (2) iraki háború (46) irodalom (23) iskola (3) james bond (13) james dean (4) jane russell (1) jason statham (5) jean-paul belmondo (1) jean reno (1) johnny depp (2) joseph fiennes (3) jude law (5) jugoszláv háború (2) kalandfilm (17) keira knightley (3) kémkedés (25) kennedy (3) képregényfilm (16) koreai háború (5) krim (1) krimi (51) különleges alakulatok (88) leonardo dicaprio (6) liam neeson (9) london (5) magyar film (12) marilyn monroe (1) marion cotillard (4) market-garden hadművelet (4) mark wahlberg (3) második világháború (137) mel gibson (3) mesterlövészek (19) michael caine (9) michael fassbender (7) michael j fox (3) mickey rourke (7) moha (5) monte cassino (2) napóleoni háborúk (5) nicole kidman (2) öböl háború (39) ókor (11) penelope cruz (6) peter sellers (2) quentin tarantino (2) rejtő jenő (5) republic commando (6) repülés (31) robert capa (6) robert de niro (4) robert downey jr (4) rock n roll (10) romantikus film (43) romy schneider (1) rudolf péter (3) russell crowe (6) sarah brightman (6) sas (26) scarlett johansson (3) scifi (107) seal (15) sean bean (3) sean penn (2) spanyol polgárháború (3) spartacus (4) sport (12) star wars (75) stratégia (6) strike back (5) swat (3) sylvester stallone (8) sztálingrád (3) tengerészgyalogosok (49) thriller (6) történelmi (1) történelmi film (15) transformers (3) vallás (6) vb (1) vietnami háború (45) vígjáték (36) western (12) william wyler (4) woody allen (4) zenés film (10) zórád ernő (10) Címkefelhő

Utolsó kommentek

2015.08.27. 00:04 Monty H.

ÉLETRAJZ: Ingrid Bergman

Grace Kelly és Audrey Hepburn után következzen egy másik huszadik századi díva, aki viszont az említett hölgyeknél előbb kezdte a szakmát és mind az európai, mind az amerikai mozitörténetben letette a névjegyét. Száz évvel ezelőtt született a svéd Ingrid Bergman.

1 komment

Címkék: évforduló ingrid bergman


2015.08.19. 00:02 Monty H.

KÖNYV: Star Wars – A Cestus csapda (Steven Barnes)

A béke őrizőinek különháborúja

Viszonylag hosszú kihagyás után olvashatunk újra a klónháború baljós eseményeiről, méghozzá egy olyan regényben, mely a klónkatonák mellett újra a jedi-lovagokra helyezi a hangsúlyt, megszellőztetve azt a kellemetlen tényt, hogy a béke fenntartása helyett egyre inkább a harc, a kémkedés, sőt, esetenként az ármánykodás válik mindennapos tevékenységükké. Hát igen, jedinek lenni soha nem volt könnyű.

Szólj hozzá!

Címkék: scifi star wars


2015.08.11. 22:56 Monty H.

SOROZAT: Strike Back — Válaszcsapás (5. évad)

Az utolsó bevetés

A Válaszcsapás utolsó évadjának forgatását igen sok kellemetlen fordulat lassította, s ennek köszönhető, hogy a vártnál egy évvel később, idén nyáron láthattuk csak meg a 20. részleg végső kalandjait összesítő széria első epizódját. Végére érvén viszont azt is megállapítottam, a színvonal sajnos megint esett valamicskét, ami fináléról lévén szó nagyon-nagyon elszomorító.

Szólj hozzá!

Címkék: sas akciófilm krim különleges alakulatok strike back chris ryan


2015.08.06. 00:05 Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Imperial Commando – 501 (Karen Traviss)

Csak az elnevezés más. És a célpontok...

Akik végigolvasták a Republic Commando-szériával kapcsolatos kritikáimat, talán eltöprengtek, hol marad a folytatás. A válasz roppant egyszerű: időbe telt, míg a végére értem. Úgy egy évbe… Ezalatt elolvastam több mint ötven másik könyvet, de hogy ez miért húzódott el annyira, az a többinél már ismertetett okokra vezethető vissza.

4 komment

Címkék: scifi star wars republic commando


2015.08.02. 21:32 Monty H.

FILM: Elsöprő túlerő

Akik nem adják fel

Az ötvenes-hatvanas években az amerikai stúdiók csak úgy ontották magukból a háborús filmeket, és ezek közül többre a mai napig emlékszünk, de legalább ugyanennyi eltűnt a süllyesztőben és általában okkal. Az Elsöprő túlerő ez utóbbiak közé sorolható, hiába tűnik fel benne jó pár híres és tehetséges színész…

1 komment

Címkék: háborús film különleges alakulatok


2015.07.24. 22:08 Monty H.

KÖNYV: Alien - A bánat tengere (J.A. Moore)

És már megint támadnak a dögök...

A nemrég megkezdett újsütetű Alien-könyvtrilógia első kötete Ellen Ripley ismételt szerepeltetése ellenére sem nyűgözött le. A második rész, mely nem kapcsolódik szorosan az imént említett regényhez, pár hete jelent meg, és már a fülszöveg alapján erős utánérzéseket idézett bennem. Mint kisült, nem véletlenül.

Szólj hozzá!

Címkék: scifi alien


2015.07.17. 00:21 Monty H.

FILM: Everly

Gyönyörű és életveszélyes

Megérkezett az idei év akcióhősnőjének aktuális jelöltje… És én már előre féltem, mivel az ilyen próbálkozásokat nem a konkurencia szokta megfojtani, hanem maguk az egyes művek sikerülnek harmatgyengére, lásd például tavaly Scarlett Johanssont a Lucyban, Charlize Theront az Aeonfluxban vagy Gina Caranót A bűn hálójában című filmben. Salma Hayek nevére mondjuk elmosolyodtam, egyrészt mert a kora (most 49 éves!) ellenére is nagyon dögös mexikói színésznőt mindig is kedveltem, másrészt, mert már bizonyította, hogy a vászonról hallható fegyverropogástól ő sem ijed meg (Desperado, Volt egyszer egy Mexikó, Las Bandidas).

2 komment

Címkék: akciófilm


2015.07.10. 23:07 Monty H.

KÖNYV: Star Wars – Pengeélen (Martha Wells)

A hercegnő, a zsivány meg az alderaani kalózok

Vissza a klasszikus trilógia korába… Martha Wells első Star Wars-regénye (mely angolul alig két éve jelent meg) egy jól ismert korszakba repít minket, mely bár mostanra alaposan kihasznált és kidolgozott, az elmúlt évek termése (például az In the Shadow of Yavin című képregény) is példázza, hogy újdonságokat is ki lehet hozni belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: scifi star wars


2015.07.03. 23:31 Monty H.

MAKETT: Grumman F-14 Tomcat

Academy 1:72

A repüléstörténet abszolút kedvenc típusai között dobogós helye lehetne az amerikai flotta valószínűleg leghíresebb vadászgépének, amely minden bizonnyal még a laikusok többsége számára is ismerős lehet, ha névről nem is, de formára biztosan, elsősorban a Top Gun és a Végső visszaszámlálás című filmek révén. A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnagyobb teljesítményű harci gépe természetesen makettként is rendkívül népszerű.

2 komment

Címkék: repülés


2015.06.22. 00:06 Monty H.

KÖNYV: Elit mesterlövész — Egyirányú út (S. McEwen & T. Koloniar)

Ezalatt Afganisztánban...

Amellett, hogy az Amerikai mesterlövész mozipremierje okán újra kiadta Chris Kyle önéletrajzát (a borítón ezúttal Bradley Cooperrel), a Gabo Kiadó idén tavasszal egy további kötettel is kedveskedett a katonai műfaj kedvelőinek. Az író egyébként egyike a fenti munka társszerzőinek és a jelek szerint nagyon megfogta őt a téma.

2 komment

Címkék: seal mesterlövészek afganisztáni háború különleges alakulatok


2015.06.17. 00:05 Monty H.

KIÁLLÍTÁS: Capa in Color & Valahol Franciaországban

A Capa Központ időszaki kiállításai

Úgy húsz évvel ezelőtt kezembe akadt egy francia nyelvű album, a címe A második világháború színesben volt. Alaposan dokumentált téma, amely azonban szinte mindenki számára túlnyomórészt fekete-fehér vizuális élményt jelentett, hiszen a harmincas-negyvenes években még elenyésző volt a színes nyersanyagot használó fotósok száma. Nos, egészen más érzés volt ezek után belelapozni abba a könyvbe. Számomra, akinek a színes film már nem jelentett luxust, tényleg közelebb hozta a múlt messzinek tetsző világát. A színes fényképeken egyszerűen frissebbnek és ismerősebbnek tűnt minden...

1 komment

Címkék: második világháború robert capa d nap


2015.06.13. 00:01 Monty H.

PC: Quantum of Solace

Digitális Bond

Bevallom, nehezemre esett megszokni aktuális James Bondunkat, Daniel Craiget. A Casino Royale nem volt rám különösebb hatással, A quantum csendje pedig premierje idején kifejezetten irritált. Pár évvel később újranézve már jóval pozitívabban tudtam értékelni, és ezen fellelkesülve arra gondoltam, ennyi esztendő után is érdemes lenne belenézni a belőle készült játékba, melyet a Treyarch dobott piacra 2008-ban.

Szólj hozzá!

Címkék: james bond fps kémkedés


2015.06.08. 00:05 Monty H.

KÖNYV: Star Wars: The Old Republic – Megsemmisítés (Drew Karpyshyn)

A háború még nem ért véget...

A Régi Köztársaság korának is megvannak a „közkedvenc” karakterei, és aligha lehet csodálkozni, hogy az online multiplayer játékként debütáló, majd képregényekben és könyvekben továbbélő The Old Republic-széria szereplői is helyet követeltek maguknak a sorban: közöttük pedig dobogós helyezést érdemelhetne Satele Shan jedi-nagymester, aki a játékhoz készített epikus előzetesek közül kettőben is feltűnt, méghozzá duplapengés fénykarddal, illetve olyan magabiztos vívótudással, hogy az még ma is tisztelet parancsoló. A szóban forgó kötet főszereplője mondjuk nem ő, de egy igen közeli rokona…

Szólj hozzá!

Címkék: scifi star wars


2015.06.02. 00:05 Monty H.

FILM: Vissza a jövőbe-trilógia

Sosem érkezett a suliba időben. Sosem érkezett haza időben. Aztán egy nap már nem is volt időben...

Ha kedvenc filmjeim, esetleg az általam legtöbbször látott filmek toplistáját maholnap össze kéne raknom, a Vissza a jövőbe-trilógia ott csücsülne az élmezőnyben. Az első epizód harminc évvel ezelőtt került az amerikai mozikba (hozzánk csak két esztendővel később jutott el), és sokadszorra újranézve még mindig ugyanolyan frissnek, izgalmasnak és ötletdúsnak találom, mint akkor, amikor kisiskolásként először beültünk rá. (Ti jártatok a nyolcvanas években iskolai szervezésben moziba, napközi helyett? Mármint néha? Hát mi igen.)

11 komment

Címkék: scifi kalandfilm akciófilm michael j fox


2015.05.28. 00:04 Monty H.

KÉPREGÉNY & KÖNYV: A fehér folt (Rejtő Jenő)

Avagy házasodni tilos!

Pár hete nagy örömmel fogadtam a hírt, hogy a májusi képregényfesztiválra kiadásra kerül egy újabb felújított Rejtő-képregény, méghozzá Az ellopott futárhoz hasonlóan megint csak egy kevésbé ismert kötet, A fehér folt alapján. Ideje volt tehát megint elővenni az Albatrosz-borítós regényt, mielőtt kézhez kapnám a képes változatot…

1 komment

Címkék: rejtő jenő


2015.05.25. 21:14 Monty H.

MAKETT: Amerikai tengerészgyalogos 2003-ból

Tamiya 1:15

1:35-ben jó pár Tamiya-figurával volt már dolgom, de egészen mostanáig húzódoztam 120 millis figuráiktól főleg a témaválasztásaik miatt. A 2003-as iraki invázióban bevetett, vegyvédelmi öltözéket viselő amerikai gyalogosuk viszont felkeltette az érdeklődésemet, nem kis részben a Gyilkos megszállás című remek sorozatnak hála... 

1 komment

Címkék: iraki háború öböl háború tengerészgyalogosok


2015.05.19. 00:05 Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Az elveszett sith törzs

Hataloméhes hajótöröttek

A Star Wars-kötetek között időnként felbukkannak olyan darabok is, amelyek nem egy önálló regényt, hanem rövidebb, de összefüggő sztorikat tartalmaznak. Ilyenek voltak a Történetek a fejvadászokról vagy a Történetek Jabba palotájából; ezeket a novellákat azonban mindig eltérő szerzők jegyezték, míg a hasonló szellemben íródott könyv, Az elveszett sith törzs elejétől a végéig John Jackson Miller (a nemrég bemutatott Kenobi alkotójának) műve és túlnyomórészt már publikált e-novellákat tartalmaz.

Szólj hozzá!

Címkék: scifi star wars


2015.05.14. 22:49 Monty H.

SOROZAT: ANZACs

Gallipolitól Ypernig

A gallipoli megemlékezést egy vadonatúj ausztrál tévésorozattal kezdtem és most egy szintén ausztrál, de már harmincéves szériával fejezem be. A fenti darab egyike volt azoknak a nyolcvanas évekbeli újhullámos háborús alkotásoknak (többek között a Peter Weir-féle Gallipoli mellett), amelyek celluloid-emlékműként idézték meg a Brit Birodalom szolgálatában hadba vonult ANZAC-katonák tetteit és büszke szellemiségét.

1 komment

Címkék: évforduló gallipoli háborús film elso vilaghaboru anzac


2015.05.08. 00:02 Monty H.

FILM: Akihez beszél a föld

Gallipoli szellemeinek nyomában

Az angolszász filmipiar igazán kitett magáért a gallipoli centenárium kapcsán: a britek a haditudósítók szemszögéből igyekeztek feleleveníteni a csatát a Deadline Gallipoli című mozifilmben, az ausztrálok pedig a már ismertetett hétrészes tévésorozat mellett egy családi drámát is összehoztak, melynek Russel Crowe nemcsak főszereplője, hanem rendezője is. 

3 komment

Címkék: évforduló dráma russell crowe gallipoli elso vilaghaboru anzac


2015.05.05. 00:01 Monty H.

FOTÓ: A gallipoli ütközet 3. — A visszavonulás

Az augusztusi antant offenzíva sem hozott lényegi változást a Gallipoli-félszigeten. Bulgária közben hadba lépett, a franciák pedig Görögországban nyitottak volna új frontot. Őszre egyre többen rebesgették Londonban is, hogy az akciót le kell fújni. Lord Kitchener és Sir Ian Hamilton tábornok persze tiltakoztak, részben a közel-keleti brit presztízs védelmében. A tényeket azonban már nem lehetett figyelmen kívül hagyni...

3 komment

Címkék: évforduló hadtörténelem gallipoli elso vilaghaboru anzac