KÖNYV: Star Wars – Évről évre
2017. május 08. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars – Évről évre

Egy galaxis története

Az elmúlt időszak szerencsére bővelkedett magyarul kiadott Star Wars-kötetekben, sőt már ott tartunk, hogy a vérbeli rajongóknak is meg kell nyirbálniuk a kosztpénzt, hogy legyen keretük mindenre, ami megjelenik. Jelen esetben ez azért is szempont, mert egy meglehetősen drága kiadványról van szó.

sw_year_by_year_00.jpg

Az Évről évre angolul 2010-ben jelent meg először, de nem utoljára, magyarul viszont most elsőként. Rögtön látszik, hogy magas ára egyenes arányban áll méretével, de mint később kiderül, tartalmával is. Ezt azért is emelem ki, mert tartottam tőle, hogy egy egyszerű krónikát kapok majd, ami nem lesz több gépies tényfelsorolásnál. Enyhén szólva pozitív csalódásban volt részem, a bő 360 oldal ugyanis olyan kellemesen és kiegyensúlyozottan információdús látványorgiát jelent, hogy mikor leültem olvasgatni, rögtön magával ragadott és fel sem akartam állni a székből. Ez azért is nagy szó, mert évtizedek óta olvasok és gyűjtögetek a témában, vagyis a Star Wars-filmek készítésének története sem ismeretlen előttem, sőt ez utóbbiról három hihetetlenül alapos kötet is volt a kezemben (a Rinzler-féle Making of-könyvekről van szó, melyeket annak idején be is mutattam itt).

sw_year_by_year_01.jpg

A kiadvány arra a nem kis feladatra vállalkozott, hogy lényegében az összes releváns eseményről beszámolva mutassa be nekünk a Csillagok háborúja történetét. Mivel George Lucas gyerek- és ifjúkora is nagyban formálta munkásságát, értelemszerűen a negyvenes években kezdünk, némi kitekintéssel a filmtörténet még ennél is korábbi fejleményeire, majd folytatjuk az ötvenes és hatvanas években. A második rész a klasszikus trilógiával foglalkozik, 1973-tól 1983-ig. A harmadik rész a két trilógia közötti átmeneti időszakot vizsgálja, a negyedik pedig az előzménytrilógia éveit, egészen 2005-ig. Az ötödikben A klónok háborúja animációs sorozattal illetve a Lucasfilm eladásával fémjelzett esztendők (2006–2012) kerülnek sorra, majd a hatodikban a Disney-éra és az új játékfilmek, a Zsivány Egyes premierjével fejezve be a kötetet.

sw_year_by_year_04.jpg

Az adott esztendő rövid bevezetője után hosszabb-rövidebb szövegekkel és képekkel kísért egységekben haladunk végig az éven. Itt aztán szinte minden olyan történés szóba kerül, amely így vagy úgy, de köthető a legendához, annak fejlődéséhez, illetve szereplőihez és alkotóihoz, de még azok a társadalmi és történelmi események is, melyek az adott korszakot meghatározták, a rock’n’roll-zene térhódításától az űrprogram beindításáig… Számszerűleg persze a filmekhez és a legendakörhöz köthető momentumok vezetnek: többek között megtudhatjuk, hol próbálta ki magát először színpadon Mark Hamill, hányszor mutatták be újra az amerikai mozikban az Új reményt, milyen egyéb filmekben tűntek fel a legendakör szereplői, milyen problémákba ütközött a Kenner a vonatkozó játékok gyártása közben, milyen játékszoftverek kerültek piacra Star Wars-logóval és így tovább. Külön érdekesség, hogy az írók a félsikerekről és a kudarcokról is be kívántak számolni. Így kerülhetett be például olyan információ, hogy melyik volt az Expanded Universe első következetlensége. (E téren mondjuk nem teljes a kép, mert például a nagy sikerrel megbukott 1978-as Holiday Special kapcsán csak annyit említenek, hogy sosem vetítették újra és videón sem adták ki, azt már nem, hogy azért, mert a műsor nagy általánosságban vérgáz volt.) 

sw_year_by_year_05.jpg

Bár a Star Wars-albumokra általában jellemző, most is ki kell emelnem a képanyag színvonalát. Fotók, könyv- és magazinborítók, belépőjegyek, plakátok, filmkockák, van itt minden. Az ilyen jellegű kiadványoknál visszatérő probléma, hogy túl sok információt akarnak belegyömöszölni egy-egy oldalba, s ezt az illusztrációk mérete sínyli meg. Bár itt is találunk viszonylag kicsi képeket, az élvezhetőséget ez ritkán zavarja. Hasonlóan fontos viszont a szöveg minősége. Az eredetiben is törekedtek a lényegre törő megfogalmazásra, de a mi szempontunkból a fordítás színvonala sem mellékes. Szerencsénkre a Kolibri nem hagyott cserben e téren. Bár apróbb hibákkal találkozunk, összességében kiváló a magyar szöveg, és jó látni, hogy az itthon is megjelent kiadványok címének utánajártak. Ismerve a hazai viszonyokat ez hatalmas dolog, főleg mert nemcsak a regények terén ellenőriztek mindent, hanem a minálunk a Kretén magazinban megjelentetett paródia-képregények kapcsán is.

sw_year_by_year_03.jpg

Mit is mondhatnék még… Számomra igazi meglepetés ez a kötet és jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit a legendakör átfogó története érdekel. Határozottan megéri az árát, ennek ellenére javaslom, hogy a majdani vásárlók a kedvezményes internetes rendelési lehetőségek között nézzenek szét. Így talán lesz módjuk az eredeti 10 ezer forintos árnál olcsóbban beszerezni.

Star Wars Évről évre: Egy galaxis története
(Star Wars: Year by Year A Visual History, Updated Edition)
Írta: Pablo Hidalgo, Leland Chee, Matt Martin
Fordította: Bus András és Pap Zoltán
Kolibri 2017
368 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr3012488739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása