KÖNYV: Encikopédia: Harcjármű makettezési technikák 1. Építés (Mig Jiménez)
2016. augusztus 16. írta: Monty H.

KÖNYV: Encikopédia: Harcjármű makettezési technikák 1. Építés (Mig Jiménez)

A hazai makettező társadalom az elmúlt évtizedekben sajnos komolyan szenvedett a magyar nyelvű szakirodalom hiányától, legalábbis a többi országban tapasztalható dömpinghez képest nálunk igen halovány volt a felhozatal. Szerencsére voltak szaklapjaink (a Modellezés, a Modell&Makett, később a ProModell, mely utóbbi bő másfél éve szűnt meg), illetve egy-két kötet még felbukkant a piacon (köztük Adóba László diorámaépítős remekművei), de a többség (én is) saját kárán tanulta ki vagy barátaitól leste el a makettező technikákat.

mig_jimenez_enciklopedia_4.jpgMa már persze más a helyzet, hiszen csak a YouTube segítségével számos kérdésünkre választ kaphatunk, méghozzá azonnal. Ennek ellenére vannak még olyanok, akik a papíralapú ismeretterjesztésről sem feledkeznek el: a Tank Model Shop nemcsak készleteket és kiegészítőket forgalmaz, hanem évek óta adja ki a spanyol Mig Jiménez nevéhez köthető kiadványokat is. Az első a sorban a Weathering Magazine volt, mely általában tematikus számok keretei között mutat be festési eljárásokat, prezentálva többek között a Mig AMMO-termékek használhatóságát. A ProModell magazin eltűnését talán picit ellensúlyozza…

mig_jimenez_enciklopedia_3.jpg

A másik említésre méltó újdonság a Jiménez és Diego Quijano által írt enciklopédia, melynek első kötete magyarul idén tavasszal került kiadásra. A nagy formátumú, 152 oldalas kötet három fejezetre oszlik. Az első a szükséges eszközökről és az alkatrészek előkészítéséről szól. A második a belső terek, a harmadik pedig a külső terek összeszerelését és részletezését mutatja be. Az igen részletes és kiváló minőségű fotókkal illusztrált oldalak erőssége, hogy nincsenek agyonzsúfolva, így jól követhető a mondanivaló és a kezdők se fogják úgy érezni, hogy túlterhelik őket információval. Ugyanakkor a haladó makettezők is kaphatnak tippeket, én legalábbis rendre elcsodálkoztam azon, hogy milyen egyszerű, de hatásos megoldások vannak még. Mindig tanul az ember, ugyebár. Különösen hasznosak az olyan kiegészítések, mint például az anyagmintázatokkal, a harci sérülésekkel vagy a német harcjárművekre jellemző zimmerittel kapcsolatos oldalak.

mig_jimenez_enciklopedia_2.jpg

A fordítás minőségéről is szót kell ejtenem. A Weathering Magazine sajnos tele volt félrefordításokkal, nyelvtani hibákkal és magyartalan tükörfordításokkal: itt kicsit jobb a helyzet, de az egybeírás-különírási problémák itt-ott még az értést is nehezítik. A könyv teljes értékéből szerencsére ez keveset von le, de mindenképp foglalkozni kellene a kérdéssel, amellett, hogy természetesen köszönet jár a magyar kiadónak, amiért egyáltalán nekifutottak a hazai kiadásnak.

mig_jimenez_enciklopedia_1.jpg

A sorozat összesen öt kötetből áll. A második a belső térrel és az alapszínnel foglalkozik majd, a harmadik az álcafestéssel, a negyedik a koptatással és koszolással, az ötödik pedig a végső simításokkal. A 7750 forintos ár elsőre soknak tűnik, pláne, hogy öt könyvről van szó, de azt kell mondjam, megéri, mert nemcsak gyakorlatias, hanem inspiráló, amit benne találunk. És ha a sorozat végére érünk, talán szóba kerül a repülőmakettek építését hasonló szellemben bemutató széria magyar kiadása is...

Harcjármű makettezési technikák 1. Építés
AMMO of Mig Jiménez 2016

Írta: Mig Jiménez és Diego Quijano
Fordította: Tank Model Shop és César Olíva
152 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr2410416268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása