KÖNYV: Star Wars: Tarkin (James Luceno)
2016. április 18. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Tarkin (James Luceno)

"A félelem fogja fenntartani a rendet, mert azt mondom!"

Az új disneys kánon szerint megjelenő Star Wars-regények közül a Sith nagyurak mellett a Tarkint vártam leginkább. Amellett, hogy ezzel újra a galaktikus polgárháború korába tértünk vissza, további ok volt a lelkesedésre, hogy James Luceno a szerző, aki nem egyszer bizonyította már (A gonosz útvesztője, Sötét nagyúr, Darth Plagueis), hogy a sötét oldal intrikái és a birodalom berkei kapcsán vannak ötletei és mondanivalója.

tarkin.jpgA kezdet kezdetén, az Új reményben rögtön kaphattunk egy nagy adagot a birodalom módszereiből, s ezért részben Tarkin kormányzó felelt. A markáns karakterábrázolás persze Peter Cushingnak vált igazán dicséretére, aki úgy tette emlékezetessé az elsőre kissé szürkének tűnő figurát, hogy a néző egy pillanatig se kétkedjen abban, vasmarkú vezetőről van szó, akivel nem lehet lacafázni. A későbbiekben aztán kiderült, hogy antihősünk ott volt már a köztársasági időkben is, hűséges katonaként és a jedik fegyvertársaként. A birodalom is igényt tartott erre a kitartó és megbízható személyiségre, aki a császárrá kikiáltott Palpatine régi bizalmasa volt, így nem véletlen, hogy a Halálcsillag munkálatainak felügyelőjeként is jutott neki szerep.

Luceno eddig mindig letett valamit az asztalra, ami kicsivel többet árult el a történet hátteréről. Ilyen szempontból is cserbenhagyott most, úgy érzem. A tényleges történet annyiban foglalható össze, hogy Tarkin és Vader (sőt, a fél birodalmi flotta) a nagymoff elkötött hajója után kutatnak, melyről felkelő szabotőrök propagandaadásokat bonyolítanak a galaxis különböző pontjairól. Közben persze Palpatine a Coruscanton figyel és elégedetten dörzsölgeti az állát, mert mesterkedni muszáj. A mögöttes tartalom ettől még lehetne ütős azáltal, hogy legalább többet árul el Tarkin taktikai érzékéről és előéletéről, esetleg Vaderrel való kapcsolatáról, de nem éreztem, hogy ez a vonal valóban hozzáadna valamit az olvasásélményhez pedig ott van.

Először is: Tarkin valóban intelligens és ravasz, vannak jó ötletei, de mindaz, amit itt olvasunk róla, nem emeli ki jobban abból a kategóriából, amibe már az Új remény idején belehelyezhettük. Ráadásul el kellene higgyem, ifjúkorában a vadont járta és a kitartás, illetve a találékonyság itt ragadt rá... Valahogy nem éreztem hitelesnek. Erényei ellenére határozottan arisztokratikusnak és konzervatívnak tűnt kezdettől fogva, és ehhez szerintem nem illik a vadonlakó imázs, melyet, mint kiderül, azóta sem vetkőzött le teljesen. Másodszor: Tarkin és Vader kapcsolatáról már korábban is tudtuk, hogy eltérő módszereik és szemléletük ellenére szimpatizálnak egymással. Talán innen is kéne kiderülnie, hogy hogyan is formálódott ez a "barátság". De a közös üldözés izgalmát kicsit kevésnek érzem ehhez, hiába avatja be Tarkin a sötét nagyurat ifjúkorának végső próbatételébe. És itt ütközik ki a fent már említett hiányosság, mely nemcsak Tarkinra igaz: karakterfejlődés igazából nincs. A lázadó csapat esetében ez még azzal is kiegészül, hogy a szereplők majdhogynem teljesen érdektelenek úgy is mondhatnám, feláldozhatók , így szorítani sem tudtam értük.

A cselekményvezetést az időről időre felvillanó emlékképek törik meg. Ezt meg lehet szokni, de biztosra veszem, bizonyos olvasóknak az agyára fog menni. Összességében pedig a sztori inkább kiszámítható, mint izgalmas. Sajnos a lázadók propaganda-hadjárata, hiába újszerű, nem átütő. A párbeszédek többsége kicsit sem magával ragadó, és Lucenót ismerve az is fura, hogy akadt egy pár olyan jelenet, mely részleteit tekintve egyszerűen nem állja meg a helyét, legalábbis a realitások oldaláról: ez a birodalmi fejesek találkozóján is kiütközik, ahol jelen van a császáron kívül egy rakás magas rangú katonai és politikai vezető és a megbeszélés nem is annyira rövid. Na, kérem, ezen a talin a résztvevők végig álldogálnak. Miért is? Hol látni olyan jelentős értekezletet, ahol az amúgy sem fiatal, amúgy sem ácsorgáshoz szokott megjelentek állva diskurálnak, méghozzá fontos dolgokról? Ha egy koktélparty lenne, vagy szabotőrök titkos összejövetele, rábólintanék. De így? És bár nem utalnak rá, talán még a császár sem ül le, bár a teremben van egy tíz méter(!) magas emelvény, ahol a trónja figyel. Na, de komolyan! Hol vagyunk mi, valami fantasy-regényben? Tízméteres emelvény? Meg hogy a regény végén Tarkin ki akar menni pár órára a vadonba, ezért testőrségét hátrahagyja, "akik nem örülnek" ennek, de persze elengedik... Mi az, hogy "nem örülnek?" Láttunk már olyat, hogy egy filmsztárocska egy estére kiruccan és a hozzá közelálló testőrtől ezt hallja, de egy Tarkinnak nem mond olyat a testőrparancsnoka, hogy "nem örülök, uram, de megértem...". Inkább haptákba vágja magát és kussol, nehogy a Kesselre küldjék engedetlenségért, sőt, titokban örül, hogy van pár szabad órája.

Hogy miféle újdonságokat tudhatunk meg kedvenceinkről? Jómagam kettőt találtam csak. Az elsővel talán nem árulok el nagy titkot: Palpatine új keresztnevet kapott (köszönjük, Disney, ez aztán tényleg nagy dolog). A másodikat már említettem, ez Tarkin állítólagos előélete. Slussz. Kösssz. De hogy pozitívumot is mondjak, a már létező történetekhez néhány ponton kapcsolódik a cselekmény. Utalások történnek az animációs széria eseményeire, illetve Yularen admirális, Motti és Tagge is előkerül. De mindez semmivel sem lendít előre semmit.

Végszóként annyit mondanék még, hogy én is érzem, az utóbbi időben nem tudok igazán pozitívan nyilatkozni az újonnan megjelenő Star Wars-kötetekről, de mivel majdnem az összes magyarul kiadott könyvüket olvastam, van némi áttekintésem és azt hiszem, joggal várnék valamit, amiért én is tudok lelkesedni. És most Disneyék sem tudtak meggyőzni arról, hogy a regények terén tudatosan haladnának valamiféle irányba. Az, hogy néha elejtenek pár megjegyzést, mely az új vagy a régi mozifilmekhez köthető, édeskevés. Nagyon úgy látom, egyszerűen íratják itt a könyveket bevált vagy új szerzőkkel, aztán nagy vonalakban feleljen meg és máris mehet nyomdába, aztán a rajongók majd úgyis megveszik. Szóval... Szomorú vagyok. Luceno miatt meg különösen. A Darth Plagueis után ez a kötet egyszerűen csalódáskeltő.


Star Wars: Tarkin
(Star Wars: Tarkin)
Szukits 2016
Írta: James Luceno
Fordította: Szente Mihály
300 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr798636004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2016.04.19. 18:05:32

Egyetértek. Az a dzsungelbeli beavatás nevetséges. Az meg pláne, hogy ilyen részletesen meséli el Vadernek.
Abban is egyetértek, hogy egyre alacsonyabb a színvonal a könyvekben. Hiába hangoztatja a Disney, hogy végtelen sztori van a Star Warsban, valahogy olyan, mintha az írók elfelejtettek volna gondolkozni.

Sablonos sztorik, sokszor a mai technika által is meghaladott problémákról való értekezések.

Én eddig az összes magyarul megjelent könyvet elolvastam, sőt meg is vettem, de az utóbbi időben kiadottak a 92-95 közötti szintet verik.

Terézágyú 2016.06.01. 16:21:59

Van külön könyv Tarkinról, Solóról, Landóról stb. de Leiáról és Luke-ról nincs... (vagy tévedek?)

Vajon miért???
süti beállítások módosítása