KÉPREGÉNY: Star Wars: From The Ruins of Alderaan & Rebel Girl
2016. március 13. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Star Wars: From The Ruins of Alderaan & Rebel Girl

A háború folytatódik

Az In The Shadow of Yavin folytatásait még az őszi képregényfesztiválon gyűjtöttem be, és nagy izgalommal vágtam bele az olvasásba, mivel az előzmények után igencsak kíváncsi voltam a további fejleményekre. Kezdjük a From The Ruins of Alderaannal.

sw_roa_rg_1.jpg

A Lázadók Szövetsége titkos művelete folytatódik. Leia hercegnő továbbra is a közéjük férkőzött birodalmi kém miatt aggódik, ezért Luke ötletére egy kétségbeesett akcióra ad utasítást. Eszerint Skywalker és Wedge az ellenséges flotta egyik hajójára bejutva „elfogatja” önmagát, hogy aztán az ottani számítógépes rendszert feltörve azonosíthassák az informátort. Eközben Han Solóéknak is akad bőven dolga a Coruscanton, és feladatukat csak nehezíti, hogy Boba Fett ismét a nyomukra akad. Birra Seah, a Vader által felfedezett tiszt sorsa is tovább bonyolódik.

sw_roa_rg_3.jpg

Ez a füzet méltó az elődhöz. A fordulatos cselekmény mellett ismét jut idő az érzelmesebb mellékszálakra: rövid látogatás a Tatuinon, Owen bácsiék egykori házának maradványainál, vagy merengés az Alderaan szétrobbantott darabkái között amit aztán nem várt találkozás követ, esetleg Luke és Wedge beszélgetése két pilótafülke között. Ryan Kelly rajzolóként remek választás volt, hiszen az akciójeleneteknek valóban van dinamikájuk, de a csendesebb képsoroknál is átjön a hangulat. S bár egy-két arc ábrázolásában ő sem jeleskedik, összességében említésre méltó a teljesítménye. Dan Parsons pedig tényleg a helyére tette a színeket, és ez érdekes módon éppen ott érződik a legjobban, ahol egyetlen tónus uralja a képeket.

sw_roa_rg_5.jpg

A Rebel Girl sajnos már nem hagyott bennem ilyen kellemes benyomásokat. Először is a rajzstílust visszalépésnek érzem a két előzménykötethez képest. Stéphane Créty ugyan kiváló a nézőpontok megválasztásában, a tájképekben vagy a járművek megalkotásában, de amint arcok megrajzolására kerül a sor, ontja magából a megengedhetetlenül gyakran vicsorgó ábrázatokat, melyeket nem ismernénk fel, ha nem tudnánk korábbról, kiről is van szó. Az Arrochar építészeti kultúráját vagy épp a helyi öltözékeket látva pedig óhatatlanul a klasszikus mesekönyvek illusztrációi juthatnak eszünkbe.

sw_roa_rg_4.jpg

A cselekmény is harmatgyenge a korábbiakhoz képest, holott ezt is Brian Wood követte el. Lényege, hogy Leia hercegnő elszánta magát, hogy feleségül menjen Arrochar hercegéhez, így biztosítva helyszínt a lázadóknak egy újabb titkos támaszpont felépítéséhez. Döntése persze nem nyeri el Luke Skywalker tetszését. A szóban forgó bolygó pedig több veszélyt jelent a felkelők számára, mint első pillanatban gondolnák…

sw_roa_rg_2.jpg

A borítófestmények közül is az előbbi viszi a prímet. Igényes, színeit tekintve atmoszférikus, minden szempontból illik a korszakhoz. A Rebel Girl ehhez képest részleteiben csalódáskeltő: nem értem, hogy ha valaki ilyen szinten tud rajzolni, annak miért nem szúr szemet Han Solo aránytalanul nagy keze, esetleg túlzottan is ráncos arca, a háttérben száguldó, kissé torzra sikerült X-szárnyúak mellett.

A sorozat utolsó, negyedik kötetét (címe A Shattered Hope) reményeim szerint hamarosan szintén bemutathatom.


Star Wars: From The Ruins of Alderaan
Írta: Brian Wood
Rajzolta: Ryan Kelly, Dan Parsons, Carlos D’Anda
Dark Horse Comics 2014

Star Wars: Rebel Girl
Írta: Brian Wood
Rajzolta: Stéphane Créty, Julien Hugonnard-Bert, Gabe Eltaeb
Dark Horse Comics 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr1008507924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása