KÖNYV: Star Wars: Luke Skywalker, jedi lovag kalandjai (Tony Diterlizzi)
2016. február 11. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Luke Skywalker, jedi lovag kalandjai (Tony Diterlizzi)

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban...

Az, hogy Az ébredő Erő premierjével és a karácsony közeledtével párhuzamosan megteltek a könyvesboltok sci-fi szekciói új Star Wars-olvasmányokkal, nem csoda. Az, hogy gyerekeknek szóló köteteket is szép számmal találunk ezek között, szintén nem hír. De, hogy ez utóbbiakból még én is megvásároltam az egyiket, elsőre talán furán hangozhat, de megvan az oka.

luke-skywalker-jedi-lovag-kalandjai_1.jpg

Tony Diterlizzi alig hetvenoldalas, keményfedeles műve a klasszikus trilógia eseményeit foglalja össze, az alcímből már sejthető módon Luke Skywalker kalandjaira összpontosítva. Ennek érdekében, némileg (sőt igencsak) leegyszerűsítve a 6-8 éves korosztály számára fogalmazta át a történetet. Kiskorunkban mind láttunk és olvastunk ilyet, szóval ez önmagában még nem nagy szám. De a borítót szemügyre véve valószínűleg azok is kézbe vennék a könyvet, akik kinőttek már a fenti korból. Ott ugyanis egy régről ismerős festmény terpeszkedik, egy olyan ember ecsetje nyomán, aki a kezdet kezdetén, vagyis a hetvenes évek közepén ott volt, hogy vizuális hátteret adjon egy éppen készülő remekműnek George Lucas felkérésére, de később is ott volt és részt vett a folytatások elkészítésében is. A művészt Ralph McQuarrie-nak hívták és nagyrészt neki köszönhetjük a klasszikus trilógia látványvilágát, a könyv illusztrálásához pedig az ő munkáiból válogattak.

luke-skywalker-jedi-lovag-kalandjai_5.jpg

Ebből kitalálható, hogy sok mindent fogunk látni, ami bizony nem abban a formában került végül a vászonra, bár nagy vonalakban persze hasonlít, de olyat is, ami egy az egyben visszatért a filmekben. Ez az atmoszféra nemcsak annak tudatában magával ragadó, hogy mi már ismerhetjük a következményeket is. Jó érzés elidőzni egy-egy aprólékosan kidolgozott kép felett, elmerülni a részletekben és picit más szemszögből látni az ismerős jeleneteket.

luke-skywalker-jedi-lovag-kalandjai_4.jpg

A legtöbb festmény szerencsére elég nagy méretben került az oldalakra ahhoz, hogy élvezni lehessen őket, egy-két helyen azonban tördelési okokból csak egy részét (esetenként csak egy keskeny szeletét) láthatjuk – ez sajnálatos, de szükségszerű. A papírminőség sem elhanyagolható szempont, és az ezzel kapcsolatos benyomásokat tovább fokozza a címlapon és hátlapon használt formalakkozásos eljárás. Egyszerűen jó kézbe venni és belelapozni. Apró kiegészítésként az előzéklapon, illetve néhol a szöveges részek alatt is találunk pár skiccet, ahol többek között láthatunk néhány korai koncepciós rajzot a rohamosztagosok vagy Darth Vader sisakjáról, egy kissé túlsúlyos Csubakkát vagy egy meglehetősen ismerős Kenobi-alakot.

luke-skywalker-jedi-lovag-kalandjai_3.jpg

Szép és méltó kiadvány ez, melyet tehát nemcsak a gyerekeknek, illetve szüleiknek javasolhatok, hanem azoknak, akiknek eddig nem volt lehetősége vagy pénze, hogy McQuarrie vonatkozó műveit más formában beszerezhessék.

luke-skywalker-jedi-lovag-kalandjai_2.jpg

Többek között a művész alkotásaival készült sok évvel ezelőtt a The Illustrated Star Wars Universe című kötet is. Ez a magyarul sajnos soha meg nem jelent könyv kedvenc galaxisunk legjelentősebb planétáinak bemutatásáról a lehető legszórakoztatóbb módon gondoskodik. Ha érdekel, hogyan, ide kattints.


Star Wars: Luke Skywalker, jedi lovag kalandjai
(Star Wars: The Adventures of Luke Skywalker, Jedi Knight
Írta: Tony Diterlizzi
Fordította: Burgmann Botond
Kolibri Kiadó 2015
68 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr438250146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása