FILM: Star Wars VII. rész – Az ébredő Erő
2015. december 22. írta: Monty H.

FILM: Star Wars VII. rész – Az ébredő Erő

A legenda folytatódik

Már három éve, hogy a Disney bejelentette, nemcsak hogy megvásárolta a LucasFilmet, de három év múlva újabb Star Wars-mozifilmmel állnak majd a nagyközönség elé. A három év elszállt, a premier napja kitűzetett és az elsők közt én is beültem a csillagközi legenda első igazi folytatására, mely sok évvel A jedi visszatér után veszi fel a történet fonalát.

A MOST KÖVETKEZŐKET CSAK ABBAN AZ ESETBEN OLVASD EL, HA MÁR LÁTTAD
A FILMET,
VAGY HA NEM ZAVAR A RÉSZLETEKBE MENŐ ELEMZÉS.

sw_7_1.jpg

Először is az összegzéssel kezdeném: nem csalódtam akkorát, mint amennyire sejtettem, hogy fogok. A film tulajdonképpen szórakoztató, és hatalmas pozitívuma, hogy egyszerre tudja megszólítani a régi és új rajongókat. Előzőleg biztosra vettem, hogy inkább az új generációt akarják majd magukkal rántani és fütyülnek a korosodó rajongókra. Nem így történt, és ezért hálás vagyok. Ugyanakkor a VII. rész nagyon messze áll a tökéletestől, és hosszasan lehet ecsetelni a negatívumokat – azokat, amiket nem lett volna olyan nagy dolog megkerülni. Most tehát nem fikázni fogok, hanem a kritika hangján hozzászólni. Bő harmincéves rajongói múlttal ennyi jár nekem és kész.

sw_7_5.jpg

Első körben a forgatókönyvet venném elő. Előrebocsátom: ha egy Star Wars-filmben nincsenek vissza-, illetve előreutalások, akkor nem működik – ez egyszerűen hagyomány, mely remekül egybekapcsolja az egyes részeket. Nos, a Lawrence Kasdan, J.J. Abrams és Michael Arndt által jegyzett szkript természetesen sok szempontból merít a klasszikus epizódokból. Míg a beszólásokról van szó, ez klappol is, de a fordulatok vagy a helyszínek olyan mértékig merítenek az előzményekből, különösen az Új reményből, hogy az egyszerűen arcpirító. Itt van az egyszerű, pilótavér-folyik-az-ereiben-de-különben-is-kalandvágyó Rey, aki egy sivatagbolygón tengeti mindennapjait, és hamarosan nála köt ki egy döntő jelentőségű tárgy. Ismerős? Esetleg nem Luke jut róla eszünkbe, aki a Tatuinon nagyjából ugyanezt űzte? Vagy a droidba rejtett információ, amire rohamosztagosok vadásznak a sivatagban. Esetleg a bolygópusztító szuperfegyver... (Hozzáteszem, egyesek már a VI. résznél is kifogásolták, hogy a Halálcsillagot felélesztették, erre tessék, itt van harmadszor is.) Ez a film lényegében fénymásolata, bocsánat, klónja a IV. résznek. És ha minden másban teljesen eltérő lenne, itt akkor is kicsapná a biztosítékot.

sw_7_3.jpg

Úgy tűnik, Abramsék nem kockáztattak és maradtak valaminél, ami egyszer már jól bevált. Tekintve, hogy az új Star Wars hallatán így is becsődülnek majd a mozikba, akármilyen is a film (lásd a Baljós árnyak példáját), nem értem, miért nem mertek valami mással próbálkozni. Tudom, hogy pénzügyileg is nagy felelősség, de a mozinézők évek óta azért unják magukat halálra vagy legalábbis azért nem izgulnak kicsit sem, mert a hollywoodi döntéshozók láthatóan nem mernek tököt növeszteni maguknak és elkoptatott filmes megoldásokban tudnak csak gondolkodni (tisztelet a kivételnek, mert van ilyen). Így csak remélhetjük, hogy a beetetés, vagyis a VII. rész után, Abramsék végre másfelé folytatják a történetet.

sw_7_9.jpg

Ezen túllépve: a történet legalább pörgős, üresjárat lényegében nincs benne, és ez az, ahol az alkotók viszont határozottan kiléptek a régi Star Wars-filmek árnyékából, ahol, ha a sztori úgy követelte, igenis voltak lassabb, csendesebb részek. A logikai következetlenségek azonban maradtak, és meg kell mondjam, nagyon kínosnak tartom, ha egy akciódús filmnél már az első megtekintés közben kiszúrja a néző ezeket. Mondjuk a Csillagok háborúja mindig is bőven ellátott minket ilyesmivel, de hogy miért nem lehet ezekre jobban figyelni, fel nem foghatom. Például, hogy ha a droidkutató járőr azt a parancsot kapja, hogy épségben hozza vissza a robotot, akkor miért ad utasítást a parancsnok a körzet elleni légicsapásra? Szabotőr a lelkem vagy csak szimplán idióta? Rey volt-nincs vívótudása is érdekes kérdés, bár az ezt taglaló viták pedzegetik, hogy ki volt ő már képezve, csak nem reklámozta, de a következő részben persze majd kiderül...

sw_7_8.jpg

Ha már sötét nagyúr... Kylo Rent sikerült olyan súlytalanra formázni, hogy egy kisebb huzat elsodorná szegényt. És ha már így alakul, vegye csak le nyugodtan a sisakját a film közepén, hadd bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg egy gyakorló kis senki bújik meg a maszk alatt. Amely utóbbi egyébként tényleg minden, csak nem rémisztő (nem hozom fel a Donald kacsás összehasonlítást, pedig lenne miért). Szerintem senkit nem kell meggyőznöm arról, hogy milyen fontos egy jelentős főgonosz a történetben. Igen, kell oda. Innen viszont hiányzik. Erről a durcás kiskamaszról kéne elhinnem, hogy hatalmat kapott a sötét oldalon? Minimum egy csini sebhelyet odanyomhattak volna az arcára, hogy legalább távolról emlékeztessen az igazi sötét bajkeverőkre! Oké, persze ellenfele, Rey sincs még a csúcson, szóval így legalább nagyjából egy szinten állnak, de akkor is... És mikor adódna a lehetőség némi mélyebb karakterábrázolásra Vader sisakja felett vagy Han Solóval szemben állva, akkor sem voltak képesek kiizzadni magukból egy épkézláb monológot, illetve párbeszédet.

sw_7_6.jpg

Meg ez az egész Első Rend-dolog... Mondták volna, hogy a Birodalom maradéka az ellenfél, ahogy a filmeken túli Star Wars-világban (az Expanded Universe-ben) szokás. És az se tiszta, hogy mit csinál eközben az Új Köztársaság? Miért van szükség külön Ellenállásra? A Köztársaság nem veszi komolyan a veszélyt? Gyanítom, a válaszokat legfeljebb a hamarosan esedékes regényváltozatból vagy a képes útmutatóból tudhatjuk meg, mert a moziban erre nem volt idő, bocsika.

sw_7_0.jpg

Kylo Ren maszkja sajnos csak egy a látványvilág hiányosságai között. Eleddig ugyanis minden egyes Star Wars-film egytől hatig képes volt olyan vizuálisan is hatással bíró gépezeteket vagy egyéb tárgyakat prezentálni, amiket megpillantva a mi fantáziánk kis beindult egy kissé... Igen, a látványban fontos szerepet kap az, hogy például egy vagy több újfajta űrhajót láthatunk. Itt meg? A Falcon, a csillagromboló, az X-szárnyúak, a TIE-vadászok apró módosításokon estek át (nem baj, így is szeretjük őket), de ezen kívül mi újat láthattunk? Ren úrfi siklóját (a fenti képen középtájt), ami távoli rokonságban áll a Lambda-osztályú komppal, csak épp pofára olyan semmilyen, hogy egy átlagos ötödikes kisdiák fantáziadúsabb űrhajót skiccelne le nekem. Az Első Rend csapatszállítója láthatóan az LCM rohamcsónakról lett lenyalva, Rey siklója meg egy jobb sorsra érdemes traktorról, aminek a kerekeit lelopták – gratulálok. Tudom, hogy klasszikus formák újjászületve mindig visszatérnek ebben a legendakörben, de ennél legyenek már kicsit kreatívabbak ezek az úgynevezett szakemberek, akiket többek között az én mozijegyemből fizetnek meg, könyörgöm. Hogy ahhoz honnan vették a bátorságot, hogy a rohamosztagosok páncélzatát visszafejlesszék, szintén a galaxis örök rejtélyei közé sorolandó: a Csillagok háborúja talán legcoolabb (nem szoktam ilyet mondani, de most muszáj) kinézetét vágták haza ezzel. Cserébe a rohamosztagosok náci stílusú agymosásban is részesülnek, igazi nürnbergi módi szerint, ami baromi látványos, csak hagyjanak már engem békében azzal a blőd ötlettel, hogy még a messzi-messzi galaxisban is így csinálják a diktátorok – ez lejárt lemez, kérem.

sw_7_4.jpg

A helyszínek sem tudtak igazán lenyűgözni, mert vagy a klasszikusokra hajaznak (a Tatuinra, a Hothra), vagy némi fantasys ízzel bírnak (ez tulajdonképpen nem baj, csak fura), esetleg túl könnyű rájuk sütni, hogy ez akár itt, a Földön is lehetne (lásd az Ellenállás bázisát). A Bespin, a Kamino, a Mustafar ezeknél azért ötletesebb voltak, mondhatom így?

sw_7_7.jpg

És hát a legtöbb új karakteren sem éreztem az újdonságot. BB8 elragadja R2D2 funkcióját – de minden tekintetben. Maz Katana kiköpött Yoda csak nőneműben és elálló fülek nélkül, no meg piacképesebb nyelvtani tudással. Az Első Rend legfelsőbb vezetője az egykori Uralkodó messziről dirigáló alakját örökli. Kylo Ren pedig távoli rokonságban áll a virágkorát élő Darth Vaderrel, csak épp mozgása fiatalosabb, tekintélye viszont jóval csekélyebb, a többit meg már korábban kiveséztem. Rey ezzel szemben a viszonylag kisszámú női főszereplők sorát erősíti, de szó szerint: ő bizony üde és merész, kár (bár törvényszerű), hogy egyelőre nem tudunk meg róla semmi érdemlegeset és az ő története is csak a következő részben indulhat be. Fin alakja összességében egész jól működik, bár ez jórészt a humorosabb megnyilvánulásoknak köszönhető. Az első előzetesben látott "bamba belépője" után tartottam tőle, de szerencsére alaptalanul. Mindez nem azt jelenti, hogy ez a két süvölvény hajjdejószínész, mert Harrison Ford a puszta jelenlétével lemosta mindkettőt a vászonról, de legyünk őszinték, eleinte Mark Hamill sem volt annyira markáns az ifjú Luke szerepében.

sw_7_2.jpg

Némi hiányérzetet okozott számomra a zene is. John Williams géniuszát nem kell bizonygatni, de most valami nagyon hiányzott. A már ismerős dallamok a dramaturgiailag fontos pontokon persze felcsendültek (ahogy kivettem, lényegében változatlanul), de ezt leszámítva szinte meg sem hallottam a zenét, holott mindig magával ragad, már elsőre is. Ha majd a kezemben lesz teljes album, persze meghallgatom külön is, és akkor talán más lesz a véleményem.

Mit mondjak még? Abrams összességében összehozott egy szórakoztató mozifilmet, de az egész remake-hozzáállás nagyon bántó a számomra. És hazafele baktatva egy barátom fogalmazott úgy, hogy Hollywood már évek óta a múltjából él: az Expendables-széria (az legalább kellően önironikus) vagy az újra feldolgozott Emlékmás és persze más, ismerős szájízű alkotások is ezt bizonyítják. Most már a Star Wars is ezek közé tartozik. Sajnos.

 

Szórakoztató, de újdonságot nem hoz.
Értékelés: 5/10

Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens)
Disney & Lucasfilm 2015
Sci-fi (135 perc)
Rendező: J.J. Abrams
Főszereplők: Harrison Ford, Daisy Ridley, John Boyega
Zene: John Williams

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr248190550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2015.12.22. 22:43:13

Túl enyhe volt a kritika. Nincsenek új és régi generációs SW nézők. Egy jó film minden korosztályhoz szól, nem csak 15 éveseknek meg 45 éveseknek. A IV-V.-VI. ezt tudta, ez a rész nem. Felfoghatatlan, hogy a Disney, ahol pedig tudják hogyan kell egy filmben karaktert építeni vászonra engedett ilyen sematikusan kidolgozott, karakter vázlatokat, mint pl. Kylo Ren. Semmi vívódás, semmi drámai konfliktus, csak el kell hinnünk, hogy ezek egymással szemben állnak és kész. A Toy Storyban jobban fel vannak építve a figurák, mint itt!
Cselekmény és karakter vázlat volt ez a "film" semmi más. A karakterek előtörténetének, motivációinak nem egy filmhez kapcsolódó képregényből, számítógépes játékból kellene kiderülnie, hanem magából a filmből. Vélhetően a bővített változat majd szolgál egy minimális magyarázattal, ki mit miért tesz, és talán jobban meg lesznek benne alapozva a konfliktusok (mint a Hobbitban). De ez csekély vigasz, a mozi verziónak is működnie kellene. A nézhetőség határán volt ez a film, fájón béna. Mélyen a Baljós Árnyak, Clone Wars, Sithek bosszúja alatt.
És még valami. Ezek annyira nyilvánvaló hibák, hogy azok a bloggerek, amelyek áradoznak róla, vélhetően nem teljesen önzetlenül teszik véleményem szerint.

kiscserkesz 2015.12.23. 13:49:52

Nekem tetszett.
De adok egy évet, hogy elmondhassam, hogy mégsem volt jó, csak az újdonság ereje.

Jelenleg úgy érzem, hogy meg fogom tudni nézni jövő Karácsonykor is. Ami egyáltalán nem mondható el az előzménytrilógia egyik részéről sem. A miérteket már ezerszer kiveséztem jómagam is (borzasztó cgi, "mivaaaan?" történetszál, sefülesefarka medikloriánok, tiniszerelemből húsdarálóba etc.....etc...etc ....)
Nem adnék 10et rá az biztos mert az űrnáciknál már csak a csészealj-hajókat hiányoltam, ellenben még a pattanásos képű frusztrált Noel Gallaghert visszalőném az időben gondolkodás nélkül "Áni" helyébe. :)
Ha ez 5 és a az előző (episode III) 9, akkor lehet nem ugyanazt a filmet néztük. De hát ízlés dolga :)

AldoWinnfield 2015.12.23. 15:02:46

@Gyingizik: Igen, a Disney Leia kakaóscsiga frizurás fiatal, csinos eszkortlányokat küldött a bloggereknek, hogy jókat írjanak a filmről.

De nem ez volt a legjobb, hanem az, amikor kijött a Harry Potter hetedik része, és Emma Watson személyesen járta körbe a magyar bloggertársadalmat (is), hogy nehogy rossz dolgok derüljenek ki a filmről.

Monty H. 2015.12.23. 16:09:48

@Gyingizik: A harmadik mondatoddal szívből egyetértek, a másodikkal nem teljesen. A többivel megint igen :-)

Monty H. 2015.12.23. 16:11:28

@kiscserkesz: A III. résznél nem volt túl sok mozgásterük a készítőknek, mégis korrekt cselekményt és katartikus élményt rittyentettek. Legalábbis számomra méltó lezárása volt az előtrilógiának. Darth Vader és az ikrek születése, a köztársaság bukása, a birodalom hajnala... Szinte megrázó volt. Pláne az I. és II. rész után. Ezért ment a 9 pont.

A VII. résznél mehettek volna több irányba is, erre hol kötöttek ki? A IV. rész remake-jénél. Izgalmi szint nem komoly, lényegében változatlan történet, a szokásos fordulatok, gyenge sötét karakter, igazi újdonság nuku. Bevezetőnek is gyenge a cselekmény. Ezért lett nálam 5 pont. Szórakoztató film, csakhogy eredetiségben még az előzménytrilógia is fényéveket ver rá. És a pénzemért nem egy feltupírozott IV. részt szeretnék látni, már bocsánat.

Monty H. 2015.12.23. 16:13:11

@AldoWinnfield: Nagyon megy most ez a "lefizetősdi" téma a blogokon. Nem tartom reálisnak, hogy ennyi médiumot megvásároljanak a készítők. Nálam legalábbis nem kopogtattak.

Dr.Démonmac1 2015.12.23. 16:14:32

Jó cikk, köszi, nagyjából én is ezen a véleményen vagyok :)
Hozzáteszem: rengeteg történeti hiba van a műben, túlságosan sok visszakacsintással az előző filmekre. Értem, hogy a humor miatt kellett, de könyörgöm, őrizzék már a főépületet :D
Mi értelme volt kitetetni a filmre a PG 13- at, ha a fimbéli "gonosz" óvodásszíntű bázisvédelmet valósít meg?:) (emiatt nem izgultam semmin)
Van egy harci bolygóm, csodálatos fegyverrel (fegyverekkel) erre egyetlenegy épület az, amire nagyon vigyázni kell, mert ha nem felrobban a bolygó.
Erre nem őrzik.. ajtók nyitva. A "gonosz birodalom" nem tanul a hibáiból?:) a híres parancsnok egy fejéhez tartott pisztolytól berezel, és kikapcsolja a védőpajzsot...
A bázis egyetlen sebezhető pontjával tisztában van bármelyik frissen recruitolt katona (amikor Fin ezt elmondta itt már hangosan nevettem, mert inkább valami paródiává vált a FA - mint komoly filmnek (beleértve azt a 3 db gumiszörnyet, amik HSolo átmeneti hajóján vannak / voltak - tisztára mint egy B kategóriás japán horrorban.)
--
Rengetegen védik a "mundért", vannak olyan rajongók, akiket semmi nem ingat meg a hitükben :) (és még a fülüket is befogják, ha az ember reklamál, sőt TE vagy a hülye, hogy nem isteníted ezt a nagyszerű filmet, ami megdöntötte a rekordokat" - az ember meg ül és csak pislog, hogy egy mesefilm, milyen indulatokat vált ki. :DD

Monty H. 2015.12.23. 16:22:39

@Dr.Démonmac1: Most beszéltem egy haverral telefonon, lényegében pont ugyanezeket mondta :-)

Dr.Démonmac1 2015.12.23. 16:38:04

@Monty H.: Örülök :) Illetve nem örülök, olyan jó lett volna, ha méltó a történet a többihez.
-
Kíváncsi vagyok melyik blog lesz az a bátor/időmilliomos aki /ami összeszedi az összes furcsaságot, szerintem 100-130 hiba minimum van a filmben.
Amikor Poe & Fin meglóg arról a hatalmas rombolóról, senki nem használ vonósugarat... ők meg szétlövik mindkét ágyút! :) Hihető, hogy az új zászlóshajónak csak ekkora a fegyverkapacitása (+ 4 db rakéta, nagy nehezen) - nincsenek vadászgépeik (escort se)
Rohamosztagos azzal a vibrofegyverrel az egész galaxisban 3-4 fénykard lehet, erre nekik van rá felszerelésük. etc etc.. Hogy gondot okoz nekik még mindig feltalálni a hőkamerát/mozgásdetektort. etc etc.

Dr.Démonmac1 2015.12.23. 16:43:09

Fin végiggyalogol a sivatagon, fekete hacukában, majd egy disznóval való piálás után újabb, kilométereket rohangál :) Ekkor bombázzák le a piacot, ekkor viszik el a yt 1000 -t ami természetesen a falcon, mi más lenne?:) (azt képzeltem, hogy Solo hibernált mélyálomban pihen a fedélzeten, és kiolvad a hajszában)

csak egy néző 2015.12.23. 16:58:10

Bevallom, hogy a TV-ben és itt-ott bemutatott reklámokon kívül (ami bőven elég is volt) soha nem láttam ezeket a kultuszfilmeket, de azt hiszem, igen sok pénzt kellene kapnom, hogy bármelyikért beüljek egy moziba és végig kellene néznem. Fel nem tudom fogni, hogy felnőtt emberek izguljanak ilyen meséken. Viszont kezdem sejteni a film reklámokból, hogy Széles elvtárs gravitációt kikapcsoló gépezete, hova lett. DDD

És most egy rajongót sem akartam megbántani, de hát....
www.bevezetem.hu/images/1208/lebego_hoverbike.jpg

midnight coder 2015.12.23. 17:16:55

@csak egy néző: Látod én is így vagyok az összes magyar filmmel a régi klasszikusok (eredeti Meseautó, stb) óta. Mégis csak a Veszettekre elment az idén vagy egy milliárd az én pénzemből (is).

Pötty1 2015.12.23. 17:18:11

Nekem tetszett. Rengeteg nosztalgikus jelenet volt benne, ami nekem jól esett, bár ahogy elnézem ezeket ma inkább illik fikázni. A történet szerintem is kicsit sablonos, és a wtf jelenet se üt akkorát, mint anno Vader szavai. DE. Ez egy történet indító film. És ugye a nagy különbség az EPIV-hez képest,hogy itt TUDTÁK, hogy biztosan lesz folytatás, ezért inkább csak felvet kérdéseket mint megold. Nekem tetszettek az új karakterek is. Ha tényleg bele akarnék kötni valamibe az pont a Han Soloval történtek lenne. Nem az a baj, hogy megtörtént, hanem szerintem túl hamar, és túl jelentéktelenül. De elfogadom, hogy ezt választották, és nem nyafogok, hogy nem azt kaptam, amit én elképzeltem. Ennyi ember várakozását egyszerűen nem lehet kielégíteni. Ezt el kell fogadni. Ha ez sikerül, szerintem egy kifejezetten jó filmet kapunk, de olyat, aminél lehet jobbat is készíteni, csak legyen elég tökös a Disney.
Majd 2020-ban lehet fikázni. Addig várjunk már vele.

midnight coder 2015.12.23. 17:20:22

@csak egy néző: A star wars IV forgatásakor egy okostelefon nagyobb sci-fi lett volna mint a hoverbike.

Dr.Démonmac1 2015.12.23. 17:21:13

@Orltran: A valóságban csak a Ren lovagjainak egyik tagja, de a gonosz sokféle álcát ölt^^
Gollam elmerült a Végzet hegyének lávájában, az ott lévő térkapun meg átbukfencezett a Star Wars univerzumba, és megtalálta Palpatine hologramgeneráló masináját.
Bár tőlem lehetne a NI- lovagjainak a tagja is...

Dr.Démonmac1 2015.12.23. 17:25:43

Kylo Ren maszkja alatt Jar Jar Binksnek kellett volna lennie! :)

csak egy néző 2015.12.23. 17:27:17

@midnight coder:
Erről a sikerfilmről már szó se essék.
"A tervezett másfél milliárd forintnál 50 százalékkal nagyobb, összesen 2,2 milliárdra rugó kiadások, költségvetési források pazarló felhasználása, a versenyeztetés teljes hiánya - mindez abban a jelentésben szerepel, amely a kulturális tárca megbízásából készült A hídember költségvetési támogatásának felhasználásáról. "

HUNRain 2015.12.23. 18:23:00

Akkor nézzük sorban,miért volt kár ilyen blogot írni.:)
Tudod ha már kritikát írsz valamiről talán nem ártana figyelni is a filmre mielött így beégsz.:)

"Rey, aki egy sivatagbolygón tengeti mindennapjait, de elvágyik onnan"

Nem,nem vágyik el onnan a filmben többször is mondja hogy vissza akar menni. VÁR VALAKIRE.

"Például, hogy ha a droidkutató járőr azt a parancsot kapja, hogy épségben hozza vissza a robotot, akkor miért ad utasítást a parancsnok a körzet elleni légicsapásra?"

Nem a parancs az volt hogy semmisítsék meg vagy hozzák vissza épségben. És a légicsapást a "járőr" kéri,nem a parancsnok.:)

"Vagy Rey hogy a viharba képes szembeszállni egy sötét nagyúrral úgy, hogy az életben nem küzdött még fénykarddal és éppen csak kóstolgatja az Erőt?"

Ha nem esett volna le Rey-nek volt egy látomása amiben a múltjából emlékképek jelentek meg, amiben például Yoda hangja azt mondja: "Ezek az első lépésied". Nem kevés jel mutat a filmben arra hogy Rey Luke tanítványa volt fiatalon és "eldugták" mikor Kylo elbukott. Ehhez hozzájön hogy egy olyan bolygón nőtt fel ahol a túlélésért kellett küzdenie,látványosan jól bánik a kézifegyverrel. Akkor akkora probléma hogy egy erősen megsebzett (Chewbacca fegyvere nem egy kis lézerstukker) fejben szétszórt Sith PADAWAN (merthogy képzése még nincs befejezve és ez el is hangzik a filmben) kikap tőle,megjegyzem igen nehezen és az után miután Rey "észhez tér"?:)
A kérdésedre a válasz: Ne,inkább ne adj senkinek tippet...

"Szerintem senkit nem kell meggyőznöm arról, hogy milyen fontos egy jelentős főgonosz a történetben."
Iigen súlytalan lett Kylo, meg csúnya a maszkja is hűűűha... Kylo NEM szállt szembe Skywalker mesterrel erről egy büdös szót sem szólnak,nem is tudni mitörtént. Csak annyit hogy átállt a sötét oldalra. Egy fiatal önfejű megfelelési kényszeres tanítvány akit a sötét erő még nem jár át teljesen és a mestere sem gyakorol felette fullos kontrolt. Vader alias Anakin gyerekkora óta Jedik közt nevelkedett ezzel is fegyelmet tanulva, ráadásul az eredeti trilógiában már jócskán fenőtt emberről beszélünk. De nyilván milliószor hitelesebb (és az eredeti trilógia értelmét nem sárba döngölő) lett volna előhúzni 30 évvel a Jedi után egy új Vader nagyurat a maga erejével,és fegyelmezettségével. Újfent jár a taps..:)

"Meg ez az egész Első Rend-dolog... Mondták volna, hogy a Birodalom maradéka az ellenfél, ahogy a filmeken túli Star Wars-világban (az Expanded Universe-ben) szokás. És az se tiszta, hogy mit csinál eközben az Új Köztársaság? Miért van szükség külön Ellenállásra? A Köztársaság nem veszi komolyan a veszélyt? Gyanítom, a válaszokat legfeljebb a hamarosan esedékes regényváltozatból tudhatjuk meg, mert a moziban erre nem volt idő, bocsika."

Gyanítom ugyan így verted az asztalt amikor annó az Episode IV-et megnézted és csak néztél ki a fejedből mi hogyan és honnan lett.:)

"Az Első Rend csapatszállítója láthatóan a második világháborús LVT-ről lett lenyalva, Rey siklója meg egy jobb sorsra érdemes traktorról, aminek a kerekeit lelopták — gratulálok. Tudom, hogy klasszikus formák újjászületve mindig visszatérnek ebben a legendakörben, de ennél legyenek már kicsit kreatívabbak ezek az úgynevezett szakemberek, akiket többek között az én mozijegyemből fizetnek meg, könyörgöm."

Kár volt fizetned mert ez alapján látványosan fingod incs az SW univerzumról és a rajongástól is fényévekre vagy.:)

"A helyszínek sem tudtak igazán lenyűgözni, mert vagy a klasszikusokra hajaznak"

Ergo probléma hogy a helyszínek is eléggé a fanservice részei.:) Oks.:)

"Mit mondjak még? Abrams rendezőként szerintem megmutatta, mit tud és összehozott egy szórakoztató mozifilmet. Az egész remake-hozzáállás viszont nagyon bántó."

Semmit inkább. Nem elég hogy nem esett le hogy az egész film egy fanservice ami direkt sokban merít az Epizód 4-ből (és bizony 5-ből is), de még a filmre sem tudtál rendesen odafigyelni és képes voltál olyan dolgokba belekötni értelmetlenül,amik bizony a helyükön voltak.

Ha ennyire logikátlanságokat meg hülyeségeket keresgélj és ekkora hatalmas SW fannak érzed magad,javaslom nézd meg az eredeti trilógiát újra szemellenző nélkül, csak mert ugyan ennyi hasonlóan kisebb és nagyobb logikai probléma van azokban is.

Három dologgal értek egyet az egész írásban. Az új halálcsillag nem kellett volna,még ha elintézése csak mázli volt,akkor sem. vagy ha már van akkor lehetett volna az utolsó epizódban és most megmaradhatott volna,szétlőve a lázadókat - ezzel lett volna egy sokkal baljósabb vége amit többen dícsértek volna.

A náci dolog tényleg nagyon erőltetett, ez nem hiányzott, sajnos Disney-ék beeröltetik mindenbe ahova csak tudják...

A zene valóban gyenge,viszont célszerű Imax-ben nézni,én kétszer láttam már a filmet, Imax-ban másodjára a hang és a zene odab*szott.

Pötty1 2015.12.24. 08:38:36

@HUNRain: Sok mindenben egyetértek, de azért a nagy megmondásod közepette te is odateszel minimum akkora hülyeséget. Sith tanítvány??? Kb mindenki aki él és mozog megerősítette már, hogy Kylo NEM Sith, hanem REN lovag. Sőt maga Snoke is elmondja a filmben, hogy Kylo a Ren mestere.

Egyébként a Sithek tanítványai is padawanok lettek volna? Nem tudom, ezt kérdezem.

kiscserkesz 2015.12.24. 08:56:36

Srácok, azért a cerkaméregetést tényleg ki lehetne hagyni a véleményformálásból. Üdítően hatna.
És boldog Karácsonyt!

LtPetya 2016.01.19. 15:49:19

Tartok tőle, hogy ez az egész Renesdi, meg Snoke az Eternal Empire alapjaira fog építkezni. Már a Kotorban is gyanús volt, hogy behoznak egy új frakciót, de az új Rebels trailer után már kezdett körvonalazódni az ötlet, hogy itt van az eredet elásva.
És pont ez az ijesztő, mert a Rebels eddig iszonyat nagyokat tudott köpni a régi "tudástárba".

aspitwilight 2016.02.07. 00:31:53

Én nekem filmbéli hatás szünetnél rögtön leesett, hogy Han meg fog halni, mint ahogy ez meg is történt.

Ami érdekes, hogy a Star Wars lázadók rajzfilmben a kiscsávónak ugyan olyan lézerkardja lesz, mint Ren-nek, csak kékben.

aspitwilight 2016.02.07. 00:37:56

@LtPetya: akkor komoly ellentmondást érzek hadseregileg szinten ugyanis a Régi köztársaság -A bukott birodalom lovagjai kiegészítőjében az Eternal Empre Skytrooper (droid) egységei messze túlhaladják a szeperatisták bő 3 milleniummal későbbi droid hadseregét.

LtPetya 2016.02.07. 11:06:59

@aspitwilight: Az új Kánon több ellentmondást tartalmaz, mint ahány csillag van az égen. A Szep droidok valszeg közbeszerzésesek, ezért silányabbak a képességeik :D
süti beállítások módosítása