FILM: Kingsman
2015. november 26. írta: Monty H.

FILM: Kingsman

A titkos szolgálat

A kémtörténetek (sokszor csak simán kémes történetek) általában hálás alapanyagot jelentenek a filmesek számára, és az elmúlt években is csepegtették az ilyen jellegű alkotásokat. A Kingsmant pedig nemcsak a látványos előzetes, hanem a színészgárdában felbukkanó nevek folytán csaptam hozzá a megnézendők listájához.

kingsman1.jpg

A Kingsman egy szigorúan titkos, de független brit ügynökség, mely vérprofi úriemberek csoportjaként működve teszi a dolgát. Hatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen, ám jelen állás szerint utánpótlásra van szükségül. Így kerül a képbe Taron, egykori ügynökük félárván maradt fia, aki lecsúszott, semmirekellő, de persze tehetséges egzisztencia, és különben is, az új élet esélye jár neki. Eközben azonban egy filantróp amerikai milliárdos a modern technika segítségével akarja saját ötlete alapján átformálni a világot, őt pedig sürgősen meg kell állítani...

kingsman3.jpg

Ha mindezekből nem jöttünk volna rá: ez a film (is) klisékből építkezik. Az "apád bajtársa voltam", a kötelező kiképzési montázs, a világuralomra törő őrült zseni, meg a többi már unalomig ismert eleme az ilyen történeteknek. Ami kiemeli a tömegből ezt az alkotást az a könnyed hangnemet kísérő stílus, amiért elsősorban Colin Firth a felelős, aki a hanyagul elegáns, de kőkemény és persze úriember a végsőkig. Ahogy ráhúzzák a modern kémtörténetre a gentlemani attitűd leplét, nekem bejött. Talán ezért sem tetszett az, hogy a főgonosz ehhez képest egy tajparaszt. Persze, a kontrasztot érzékelem, semmi gond ezzel, csak számomra bántóan komolytalanná teszi a karaktert. Aztán úgy a film felénél bejön még ez a tarantinós öntet, ami egy templombéli mészárlásban kulminálódik, ahol Colin Firth legalább jól megmutatja... Itt azért elég durva a váltás.

kingsman2.jpg

Ráadásul a film felétől a szkript picit... szétesni nem esik, de érezhetően romlik a fókusza. Szegény Roxy, Taron csinos kolléganője például kap a végén egy fontos, de magányos, mondhatni elszigetelt feladatot a világ megmentése érdekében, emiatt viszont szinte teljesen kimarad a fináléból. Természetesen a forgatókönyvíró előjoga, hogy hogyan pozicionálja a főbb karaktereket, de a csajt érezhetően kipaterolták a végéből – minden értelemben. A főhős mamájának keresetlen modorú szeretője se kapja meg a magáét, az a vonal nagy hirtelen eltűnik a képből. Megint csak nem az én felelősségem, de a régi bevált módszerek szerint ezt a szálat is illett volna elvarrni. Ráadásul a kitalálható végkifejlet nem képes olyan izgalmakat prezentálni, mint például a kiképzés, szóval az igazi katarzis is elmaradt.

Szóval úgy durván a feléig még egészen tetszett a dolog, de aztán éreztem, hogy még a könnyed kémparódiák közül se nagyon fogom ezt újranézni. Colin Firth közelharci akcióit mondjuk nagyon értékeltem, de ezek sem mentik meg a filmet. Mindenesetre, ha vevő vagy egy kikapcsolódós kémes agymenésre, adhatsz neki egy esélyt. A rossz emlékű Wantednél szerintem mindenképp kellemesebb kis darab.

Egyszeri kikapcsolódásnak megteszi.
Értékelés: 5/10

Kingsman: A titkos szolgálat (Kingsman: The Secret Service)
20th Century Fox 2014
Akciófilm (129 perc)
Rendező: Matthew Vaughn
Főszereplők: Colin Firth, Taron Egerton
Zene: Henry Jackman & Matthew Margeson

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr848117476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása