SOROZAT: Gallipoli
2015. április 21. írta: Monty H.

SOROZAT: Gallipoli

A part, ahol az ausztrál nemzet született...

Ausztrál és török katonák járják a senkiföldjét. Összegyűjtik az elesettek holttesteit és próbálják nem észrevenni, hogy a hőségben oszló tetemeket férgek rágják... Egy-egy végtag hirtelen leszakad, ahogy felemelnék a hullát... A szörnyű bűzt leküzdve dolgoznak. És eleinte észre sem veszik, hogy akivel együtt cipelik az újabb testet a gödrökhöz, a másik oldalhoz tartozik; ettől aztán zavarba jönnek, míg elő nem kerül a kulacs vagy a cigaretta. Esetleg a családi fénykép. És az ellenség ellenféllé nemesül... Két tiszt pedig a tömegsír mellett áll. A brit szerint, nekik, katonáknak hinniük kell politikusaikban és diplomatáikban, mire a török a hullákkal borított csatamezőre mutat: "Ez a politika." Aztán a sírgödör felé int: "Ez pedig a diplomácia..."

gallipoli_2015_2.jpg

Az ausztrálok nem hagyhatták ki a lehetőséget, hogy első nagy háborújuk első nagy csatájáról újra, ha lehet, az eddigieknél is méltóbb módon megemlékezzenek a közelgő századik évforduló alkalmából. Ennek gyümölcse ez a hétrészes minisorozat, melyet idén februárban sugárzott a Nine Network, és amely az általam hamarosan bemutatandó Les Carlyon-féle Gallipoli-kötet anyagából táplálkozik. Ez is egyfajta tablója annak a hadműveletnek, amely elméletben remekül hangzott, de több százezres veszteségeivel egy újabb kudarcba fulladt próbálkozás lett a Nagy Háború véres történetében. 

Carlyon könyvét majdhogynem párhuzamosan olvastam a sorozattal, és ebből is kiindulva állíthatom, a széria meglehetősen hiteles, egyúttal jó arányérzékkel adagolja a közkatonák és a tábornokok küzdelmét. Jól megvilágítja a hadvezetés problémáit, hibáit és hiányosságait, miközben talajszinten, nem egyszer elrettentő képekkel láttatja a háború kegyetlen valóságát a katonák és a haditudósítók szemével. Amennyire az ausztrál nézőpont megengedi, bemutatja az ellenfelet is, méghozzá méltó, emberi mivoltában – és már ezzel sok más háborús alkotáson túltesz, de szerencsére nem csak ezzel.

gallipoli_2015_1.jpg

A fényképezés lehengerlő: minden esetben mesterien követi és adja át a kérdéses jelenet légkörét, és az operatőr nemcsak a feszültségteljes, hanem a nyugalmasabb, merengősebb részekhez is bőven talált beállításokat. A díszletesek, illetve a digitális utómunkáért felelős szakemberek is remek munkát végeztek: a környezet minden ízében hitelesen idézi a valóságot. Aki már látott Gallipolinál készült fotókat, nem egy helyszínt vagy élethelyzetet felismer majd. A zenét is dicsérném, mely a főleg tévés munkákat jegyző Stephen Rae műve: a fényképezéshez hasonlóan kiválóan illeszkedik a történésekhez és jól aláhúzza az atmoszférát, hol csendesebb vagy romantikusabb, míg másutt kifejezetten hátborzongató dallamokkal.

gallipoli_2015_6.jpg

És ha már a hangulatot felemlegettem, el kell mondanom, a sorozat érzelmileg is megfogott. Hiába látunk tipikus háttérrel érkező karaktereket (lásd: életkorát elhazudó, pelyhedző állú közkatona, a cenzúrát megkerülő, öntudatos haditudósító vagy keményfejű és kérlelhetetlen tábornok), az emberi oldal bizony dominál a történetben, mely végigveszi a hadjárat legfontosabb eseményeit és felvonultatja a legfontosabb személyiségeit. Emellett a főszereplők számát sikerült olyan szinten tartani, hogy a szegény néző ne keverje össze állandóan a nagyjából egyforma egyenruhát viselő katonákat. Az operatőr amúgy is olyan sokszor – és nagyon hatásosan, de nem bántó módon – közelít rá az arcokra, hogy hamar átlátjuk, ki kicsoda. 

gallipoli_2015_5.jpg

És ha már itt tartunk, utánanéztem a főszereplőknek is. A Tollyt játszó Kodi Smit-McPhee (a fenti képen balról a második) pár éve még Viggo Mortensen oldalán működött közre Az út című világvége-dráma filmváltozatában, nemrég láthattuk A majmok bolygója: Forradalomban, sőt, a jövőre érkező X-Men-filmben is benne lesz. Sam Parsonsonnál (a jobb szélen) és Tom Budge-nál (a bal szélen) ezzel szemben az egyetlen ismerős cím A hős alakulat lehet, utóbbinál esetleg a szintén háborús és szintén ausztrál vonatkozású Kokoda... A haditudósítót alakító James Callis is inkább a tévében villantott, például a Battlestar Galacticában, de két Bridget Jones-filmben is előkerült. Ugyanakkor itt van például John Bach (a műveletet vezető Sir Ian Hamilton tábornokként), aki A gyűrűk ura-filmekben Madril szerepében tűnt fel, de Leigh-Mallory légi marsallként, az Ike-ban is megmutatta már, hogy ért a magas rangú katonatisztek életre keltéséhez.  

gallipoli_2015_7.jpg

Ha megtörtént eseményeken alapszik egy tévésorozat vagy film, akkor persze nem ússzuk meg a részletekre vonatkozó kritikákat sem. Egyes hozzászólók szóvá tették az óhatatlanul előforduló történelmi pontatlanságokat, vagy azokat az eltéréseket, melyeket nyilván a produkció költségvetése kényszerített ki. Tény, vannak ilyenek is, de fontosabbnak tartom, hogy a nagy egész igenis átfogó, átlátható és – a komor téma ellenére is – élvezetes, és ami ugyanilyen fontos, emberi, de ezt már említettem. Ami viszont tényleg bántó hiányosság, és ez nekem is feltűnt, hogy az új-zélandiak szinte alig vannak jelen a történetben, holott az ANZAC-hadtestnek, vagyis az ausztrál–új-zélandi erőknek ők is részét képezték, és egy ilyen volumenű, évfordulós produkciónál szarvashiba ilyen mértékben mellőzni őket. Ezzel szemben a britek többször is láthatók, nem így az indiaiak, a nepáliak vagy a franciák. Más szóval a hadműveletről teljesen átfogó, minden érintett nemzetet felvonultató filmes feldolgozás továbbra sem létezik.

A szériát bátran ajánlhatom azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak az angol nyelvű szakirodalomhoz nyúlni, de érdekli őket a gallipoli csata újabb filmes feldolgozása és Peter Weir klasszikusa után vagy mellett mást is megnéznének. És még egy előzetest beszúrok ide a végére, mely a főszereplőket vonultatja fel és melyhez Lana Del Rey Young and Beautiful című dalát választották. 

 

gallipoli_poster.jpgMéltó, bár nem tökéletes.
Értékelés: 9/10

Gallipoli
Nine Network 2015
Háborús sorozat (részenként kb. 40 perc)
Rendező: Glendyn Ivin
Főszereplők: Kodi Smit-McPhee, Harry Greenwood
Zene: Stephen Rae

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr717337530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elar 2015.05.06. 12:32:03

Szia

Jó poszt.
James Callis-nál a Battlestar Galactica sorozatot mindenképp megemlíteném :)
(Ha még nem láttad, nézd meg)

Üdv: Péter

Monty H. 2015.05.07. 23:41:58

@Elar: Jogos, most beleírtam. Már ajánlották, de hogy időm mikor lenne rá... :-)

Elar 2015.05.07. 23:58:57

@Monty H.: Óóó mi sem egyszerűbb.
Ha megnézed az első kettőt (Miniseries) akkor nem is lesz kérdés, hogy találsz rá időt :)
süti beállítások módosítása