KÖNYV: Star Wars: Árnyjáték (Reaves & Bohnhoff)
2015. január 05. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Árnyjáték (Reaves & Bohnhoff)

Ezek még nem a birodalom árnyai...

A tavalyi Star Wars-könyvtermés változatosságára igazán nem lehet panaszunk, hiszen a Régi Köztársaságtól a második galaktikus polgárháborúig számos korszakból válogattak. Az Árnyjáték a birodalom elleni felkelés első éveiben játszódik (még az Új remény eseményei előtt), főszereplőül pedig egy rég látott ismerőst választottak a szerzők, Michael Reaves (Darth Maul, a vadászó árnyék, Halálcsillag) és Maya Kaathryn Bohnhoff.  

arnyjatek.jpgJavul Charn a galaxis legnépszerűbb popsztárja – most azonban nagy veszély leselkedik rá, mivel nemrég faképnél hagyta udvarlóját, aki történetesen a Fekete Nap bűnszövetkezet egyik vigója. A művésznő felfogadja hát testőrparancsnokának a hajója javítása miatt épp kényszerpihenőjét töltő Dash Rendart, vele másodpilótáját Eaden Villt és persze droidját, Leebót. A turné aztán számos kellemetlen meglepetéssel szolgál hol egy holttest bukkan elő a raktérből, hol a sztár űrhajóját éri támadás , Rendarnak így a testőrfeladatok mellett nyomozóvá kell előlépnie, hogy megfejthesse, mi folyik a háttérben és miért. Közben régi ismerősök is felbukkannak, így Han Solo és Xizor herceg is…

Olyan regénnyel állunk szemben, amelyben az akció helyett a nyomozás folyamata kapta a hangsúlyt, és ez rányomja bélyegét az összhatásra. A történetvezetés ugyanis sajnos nem az a tipikusan pergő, amit Reaves-től megszokhattunk. A rejtély feltárása nem különösebben kötött le, inkább a karakterekre figyeltem, akik nem különösebben kiemelkedők, viszont legalább hitelesek. Sajnos Rendarról csak kicsivel többet tudhatunk meg, alapvetően megmarad annak a nagyszájú magányos farkasnak, akit A birodalom árnyaiban ismertünk meg. Nem tudom, mekkora rész jutott a projektben Reaves-nek és mekkora Bohnhoff kisasszonynak (aki egyébként akkoriban sem volt már kezdő a szakmában), de az az érzésem, túlzottan kevés ötlet bújt meg az alaptörténet mögött, holott a galaktikus polgárháború kora és a Fekete Nap szerepeltetése eleve sok lehetőséget hordozott magában.

Összességében átlagosnak mondanám a kötetet, mely könnyed kikapcsolódásnak, önálló kitérőnek elmegy, de azért láttunk ennél jobbat tavaly (is). Két és fél évvel ezelőtt, megjelenése idején egyébként már olvastam az angol eredetit, és akkor is hasonló érzéseket keltett bennem…


Star Wars: Árnyjáték (Star Wars: Shadow Games)
Írta: Michael Reaves & Maya Kaathryn Bohnhoff
Fordította: Oszlánszky Zsolt
Szukits 2014
328 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr887026073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása