FILM: Féktelenül
2014. szeptember 22. írta: Monty H.

FILM: Féktelenül

Nincs kiszállás 

Hajlamos vagyok elfelejteni, hogy a korabeli sztárok velünk öregszenek. Egyrészt akivel együtt öregszünk, azt sokszor ugyanolyannak látjuk, másrészt a sminkesek és a plasztikai sebészek is megteszik a magukét (mondom ezt rosszindulat nélkül). De amikor rájöttem, hogy Sandra Bullock idén lesz ötvenéves, és aztán arra, hogy Keanu Reeves is szeptemberben tölti be félszázadik életévét, megint csak az ugrott be, hogy ez hihetetlen, nem is olyan rég még együtt viaskodtak egy busz megmentésén és kifejezetten fiatalnak tűntek… Nem is olyan rég? Nézzünk csak utána: a Féktelenül éppen húsz éve került a mozikba. Ez se tegnap volt. 

speed 4.jpg

Elmebeteg gyilkos kerít hatalmába egy liftet. A helyszínre érkező rendőrkommandó éles eszű tagja, Jack Traven azonban keresztbe tesz neki és társával megmentik a szorult helyzetbe került utasokat. A történetnek azonban még nincs vége, mert a merénylő bosszút forral a mesteri tervét keresztülhúzó zsaru ellen és legközelebb egy buszba rejt el pokolgépét. A tragédia megakadályozásához Travennek még a szokásosnál is több mázli, segítség és elszántság kell majd…

speed 3.jpg

Úgy vélem, a Féktelenül egyik pozitívuma, hogy akciófilm létére sem az erőszakra helyezi a hangsúlyt. Ebből minimális mennyiség jut, és ez is a begolyózott robbantóval összefüggésben. Izgalom - igazi izgalom - és feszültség viszont akad, így - pláne első megnézésre - remekül működik. A feszes szkriptben éppen elegendő váratlan fordulat akad, a trükkmesterek pedig kiélhették magukat a robbanásokkal és száguldó járművekkel teli cselekmény filmre vitele közben. A karakterek ezzel szemben - mondhatjuk nyugodtan - rutinból játszanak, ami viszont nem kifejezett hátrány: Dennis Hopper remekel, még ha ez a szerep nem is lehetett számára túl nagy kihívás, Keanu Reeves egyszerű, de energikus és hihető (nem az a kigyúrt szuperhős, ami újabb jó pont), Sandra Bullock pedig pontosan azt adja, amit kell, egy beijedt, de vagány ifjú hölgyet. Ő mellesleg a film kedvéért megtanult buszt vezetni, míg partnere, Keanu a kaszkadőrmutatványok 90 százalékát maga csinálta végig.

speed 2.jpg

Reeves-nek igencsak kapóra jött ez a szerep. Szakmailag rossz passzban volt, mikor ez a felkérés megérkezett és bár maga a karakter nem is nyűgözte le annyira, mivel nem akcióhősként képzelte el magát, az alapsztori  meggyőzte. Nagyon élvezte a forgatást, bár jó barátja, River Phoenix eközben halt meg és ez az ő teljesítményére is kihatott. Sandra Bullockkal azonban kiválóan együtt tudott dolgozni, minek folytán lábra is kaptak egyes pletykák arról, hogy nemcsak munkakapcsolat van köztük...

speed 5.jpg

Érdekesség, hogy a filmet elsőre nem tudták befejezni, mivel a kezdeti költségvetés nem volt elég nagy. A tesztvetítéseken ezért a metrós zárójelenetet animált snittekkel helyettesítették. A közönségnek még így is annyira tetszett, hogy a stúdió kifizette a forgatás lezárásához szükséges összeget. Ők sem bánták meg a döntést… A Féktelenül már az első héten 100 millió dolláros bevételt termelt, és végül még BAFTA-díjat is nyert a legjobb vágás és a legjobb hang kategóriájában, illetve egy Oscart a legjobb hangeffektekért és szintén a legjobb hangért, de más elismeréseket is bezsebeltek az alkotók. (A három évvel később érkezett folytatás már nem sikerült ilyen fényesen… A Féktelenül 2 - Teljes gőzzel, a főszerepben Sandra Bullockkal és Jason Patrickel, ugyancsak Jan de Bont rendezésében készült el, de sem a nézők, sem a kritikusok nem voltak tőle elragadtatva, sőt, Arany Málna-díjat is kapott.)

Mellesleg a forgatókönyv fő témája állítólag szóba került már akkor is, amikor a Die Hard-széria második és harmadik részén dolgoztak (tulajdonképpen Bruce Willis is magénak érezhette volna ezt a válsághelyzetet, de találtak neki végül más megoldandó krízist). A rendező személye is kérdéses volt sokáig: mind Renny Harlin (Ford Fairlane kalandjai), mind Quentin Tarantino szóba került, de nem érdekelte őket a dolog. (Utóbbinak viszont később ez lett egyik kedvenc modern filmje.) És hogy Sandra Bullock helyett kiket próbáltak még szerződtetni Annie szerepére? A lista hosszú és nagy nevekkel teli, köztük Kim Basinger, Glenn Close, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Halle Berry, Carrie Fisher, Demi Moore, Cameron Diaz vagy Brooke Shields. Reeves előtt pedig George Clooney, Johnny Depp, Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Tom Hanks és Jeff Bridges lehetett volna Jack alakítója.

A filmet VHS-en és DVD-n is kiadták nálunk. Utóbbi magyar, angol, cseh, lengyel és török hangsávot, illetve ugyanilyen feliratokat tartalmaz. A téma egy werkfilmet is elbírt volna, ennek ellenére egy szál extra sincs a lemezen.

 

Féktelenül (Speed)
20th Century Fox 1994
Rendező: Jan de Bont
Főszereplők: Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper
Zene: Mark Mancina

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr916515509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása