KÉPREGÉNY: Újrakiadott Zórád-füzetek
2014. augusztus 18. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Újrakiadott Zórád-füzetek

Sokszor elmorzsolt imám talált meghallgatásra tavaly, mikor is a Nero Blanco Comix bejelentette, hogy a kArton Galéria közreműködésével megkezdik Zórád Ernő válogatott képregényeinek újrakiadását. Így esett, hogy önálló, közepes méretű füzetek formájában, immár színes borítóval, de továbbra is a klasszikus fekete-fehér kivitelben újra kaphatók ezek a remekművek. S bár a Füles és Táltos kiadó évtizedekkel ezelőtt megjelentett kiadványai révén több Zórád-munka is a birtokomban van, a Mester örvendetesen nagyszámú képtörténetének beszerzése embert próbáló feladat. Így egy picivel könnyebb lesz.

zorad aranyasok.jpgAz Aranyásók Alaszkában eredetileg a hetvenes évek végén készült el, és Zórád maga írta a forgatókönyvet is, természetesen lerövidítve az eredeti Jack London-kötet cselekményét, mely a távoli északon tett utazás kalandjait foglalja össze. Maga a történet nem tudott igazán megfogni, de a rajzok önmagukért beszélnek és szomorúan gondolok arra, hogy színes kivitelben valószínűleg soha nem láthatom viszont ezeket az oldalakat. Pedig a Winnetou vagy Az utolsó mohikán jól példázza, hogy Zórád festői szaktudásával milyen páratlanul színezte saját műveit, ha arra volt igény.

 

 

 

 

zorad szalamandrak.jpgA Harc a szalamandrákkal Karel Capek regényéből született, szintén a hetvenes évek alkonyán, és ahogy a szerkesztői utószóban is olvasható, nem volt könnyű alapanyag. A társadalomkritikával élő történet ennek ellenére hatásos és ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Zórád itt-ott karikaturisztikus figurái inkább groteszk, mint tragikus irányba fordítják a látottakat. Az állatok hangsúlyos szerepeltetése pedig eszünkbe juttathatja a rajzoló egy másik képregényét, a Moldova-féle A verhetetlen tizenegy alapján készült művét, mely remélhetőleg szintén meg fog jelenni ebben a sorozatban.

 

 

 

 

zorad nema revolverek.jpgA néma revolverek városát régi ismerősként fogadhattam, hiszen a Rejtő-képregénysorozatban ez a füzet már sok évvel ezelőtt is kapható volt. Azonban a kiadó jó előre figyelmeztetett, hogy ezúttal a teljes változat kerül kiadásra, melyben a negyedszázada megjelentetett verzióból kimaradt oldalak is szerepelni fognak. Így is történt, bő ötoldalnyi képkockát visszakaptunk, ami a magamfajta Zórád-rajongó számára igazi csemegét jelentett. Ennek is köszönhető, hogy ez a darab az előző kettőnél érezhetően testesebb lett a maga 44 oldalával.

 

 

 

 

Szívből köszönöm a kiadónak és a galériának, hogy vették a fáradságot és nekiálltak ennek a sorozatnak. A Zórád-életmű valóban érdemes a megőrzésre és az újbóli megjelentetésre. Fontos még tudni, hogy ezen kiadványok limitált, 200 darabos példányszámban kerülnek forgalomba, vagyis az érdeklődőknek javaslom, hogy a képregényfesztiválokon és -börzéken, illetve közvetlenül a kiadónál érdeklődjenek, míg nem késő.


Aranyásók Alaszkában
Rajzolta: Zórád Ernő
Szerkesztő: Bayer Antal
Nero Blanco Comics & kArton Galéria 2013
28 oldal

Harc a szalamandrákkal
Rajzolta: Zórád Ernő
Szerkesztő: Bayer Antal
Nero Blanco Comics & kArton Galéria 2014
28 oldal

A néma revolverek városa
Rajzolta: Zórád Ernő
Szerkesztő: Bayer Antal
Nero Blanco Comics & kArton Galéria 2014
44 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr126576461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása