FILM: I Am A Soldier
2014. augusztus 15. írta: Monty H.

FILM: I Am A Soldier

Az elit elitje 

Kifejezetten az SAS-ről nincs a forgalomban olyan sok játékfilm - annyi biztosan nem, mint amennyi nyomtatott visszaemlékezés és regény. De úgy látom, a fentiek mégis hatottak Ronnie Thompson író-rendezőre, aki rittyentett egy forgatókönyvet, talán épp a Terrorkommandó vagy a Bevetésre készen témáján és sikerén felbuzdulva. A lelkesedés szép dolog, de a profizmus hiányzott mellőle…

iamasoldier5.jpg

Mickey másodmagával érkezik meg Walesbe, hogy részt vegyen a Különleges Légiszolgálati Ezred téli válogatásán. A hírhedten nehéz kurzus célja az alakulatba jelentkező 200 fő szelektálása. Mickey saját állítása szerint a hadtáptól érkezett ide, de valójában keményebb háttérrel rendelkezik. A rostán így sem könnyű túljutnia…

iamasoldier1.jpg

Sajnos több ponton is elvérzett a film szakmaisága és hihetősége. A válogatókurzus embert próbáló jellegét bemutatni hivatott jelenetek kizárólag azoknak idézhetik fel az SAS valóban kíméletlen procedúráját, akik olvastak már erről, de valószínűleg ők is felületesnek és pontatlannak tartják majd (például fegyverkezelés és közelharci tréning tudtommal nem szerepel a programban, hiszen ezek az egyéves továbbképzés részei, és nem is lenne értelme ilyesmit oktatni azoknak, akiknek jó része nem is megy át). A snittek képi világa és hangulata amúgy kiválóan megidézi a téli hegymeneteket, de a nézők többségét ez még távolról sem hozza lázba, lássuk be. Mindenesetre egy-két hiteles jelenet azért akad, ám összességében ennél jobb munkát is végezhettek volna.

iamasoldier2.jpg

Aztán ott van még a film végén esedékes bevetés, melyen a frissen végzettek (is) bizonyíthatják rátermettségüket. Ezt olyan nevetségesen szimplán vezetik be és le, hogy komolyan venni lehetetlen. Ráadásul bonyolítani akarják azzal, hogy az egyik Ezred-tiszt beépül a rosszemberek közé, de ennek semmi, de semmi jelentősége nincs, főleg, hogy a 87 perces film durván hetvenedik percében kezdenek el ténylegesen foglalkozni az akcióval. Ami pedig ekkor kezdődik, az a háborús és akciófilmek megcsúfolása lehetne, legalábbis a kora 21. század színvonalán. A taktikai mozgás, a tűzharc, a közelharc bemutatása olyan mélységekbe rántja az alkotást, hogy komolyan mondom, egy összeszokott airsoft-csapattal hitelesebben le lehetett volna forgatni ezt a részt.

iamasoldier4.jpg

A színészek, akikre amúgy nem mondanék rosszat, mert egészen karakteresek tudnak lenni, láthatóan nem értenek ahhoz, amit itt csinálnak. Csak azért mert fekete egyenruhát, sisakot és fegyvert kapnak, még nem lesznek szakértői a terrorelhárító műveleteknek. Emiatt a finálé amatőr zagyvaság, de durván. A záróképnél feltűnő "Katona vagyok" felirat meg a legrosszabb propagandafilmeket idézi. És tényleg az volt az érzésem, egy propagandafilmet láttam, amit viszont óvodás szinten kiviteleztek, szóval a brit hadsereg szinte bizonyosan nem adta a nevét hozzá…

iamasoldier3.jpg

Ami a karaktereket illeti: szerintem van itt elég tipikusan brit arc, és ahogy említettem, a kiosztott szerepeket tisztességesen hozzák. Más kérdés, hogy kibontakozni nincs lehetőségük, pedig ha picit hosszabb játékidőt szavaznak meg, talán még lehetett is volna bonyolítani a dolgot. Ja, a készítők még egy szerelmi szállal is erőlködtek, ami megint csak felesleges és hitelességet nélkülöző (a százados hölgy az újonccal kavar, no, igen, ez valószínű), de az egyetlen női főszereplőt nyilván akkor már össze akarták hozni a főhőssel… Meg nyilván egy rémálmokkal kísért emlékkép sem árt a szkriptnek, hogy lássuk, milyen kemény ez a katonaélet. Gondolták ők. Egyébként a szereplők közt számomra az egyetlen ismerős arc Alex Reidé volt, aki a Terrorkommandóban ugyancsak az SAS női tisztjét alakította.

Röviden és tömören, a művet nem ajánlom senkinek. Nálunk nem is kapható, de ha mégis belenéznénk, akkor a YouTube-on megtaláljuk a teljes filmet.

 

Távolról sem meggyőző...
Értékelés: 3/10

I Am A Soldier
Lionsgate 2013
Akció, dráma
Rendező: Ronnie Thompson
Főszereplők: Tom Hughes, Alex Reid
Zene: Paul Arnold, Andrew Barnabas

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr246535909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása