FILM: K alakulat, A lövészárok, Tiltott terület
2014. augusztus 01. írta: Monty H.

FILM: K alakulat, A lövészárok, Tiltott terület

Három film a Nagy Háborúról

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából csokorba kötve mutatnék be három olyan releváns filmet, amelyekről véleményem szerint nem érdemes hosszasan beszélni, de az érdeklődők nyilván össze fognak velük futni, úgyhogy mindenképp szeretném őket röviden bemutatni. 

A K alakulat az amerikai vonatkozású első világháborús filmek sorát erősítené – ha lenne benne annyi kraft. Hát nincs… Az Európába érkező amcsi gyalogosok története egy veterán visszaemlékezése alapján készült – nagy kár, hogy ez nem érződik rajta. A jelenetek közhelyesek, unalmasak, a színészi teljesítményről pedig jobb nem beszélni.

A magyar címválasztást újfent meg kell köpködnöm. A K alakulat ugyanis még az 54. hadtestnél is gyengébb cím. Gondolom, Az elit alakulat és A hős alakulat kísértette a marketingeseket, de jobb, ha tisztázzuk, direkt egység-megjelölésben nagyon ritka az „alakulat” szó használata. Arról nem beszélve, hogy az amerikai hadszervezetben tipikusan a századokat jelölik betűjelekkel, így tehát „K század” lenne a helyes, de mivel a film amúgy is szemétbe való, még vitatkozni sem érdemes ezen. Maga a magyar DVD-kiadás magyar és angol hangsávot, illetve magyar feliratot tartalmazott. Aki látja valahol, eszébe ne jusson megvenni!

 

A lövészárok című brit tévéfilm viszont egészen kellemes benyomást tett rám, itt legalább érződik, hogy komolyan vették a feladatot, és ennek megfelelő hozzáállással közelítettek a történethez. A realizmus kézzelfogható, rendes karakterek is akadnak, köztük is Winter őrmester érdemel említést, akit a később James Bonddá avanzsáló Daniel Craig kelt életre. Benne megvan mindaz a nyers keménység, ami másutt talán közhelyes figurát eredményezne, de itt valahogy mégis jól működik. Feltűnik még Cillian Murphy (Batman: Kezdődik, Eredet), illetve Ben Wishaw (Skyfall, Felhőatlasz).

the trench 2.jpg

A forgatókönyv a somme-i csata előtti napokat eleveníti fel a brit közkatonák szemével, akik a címből következően a lövészárokban élnek és várják a nagy roham reggelét. Ennek hála az atmoszféra valóban közelebb hozza a földbe ásott fedezékekben meghúzódó kisemberek mindennapjait. Mivel azonban csatajelenetet a legvégéig nem is látunk, a film inkább dráma, mint háborús film, és az ilyenből láttunk már jobbat is. Ennek ellenére egészen korrekt alkotás, részben azért, mert nagyon hatásosan vezeti el a nézőt a támadás pillanatáig.

Ez a darab nálunk nem jelent még meg. Angliában is csak egy fapados DVD-verzió kapható, feliratok nélkül. Extraként két kisfilmet és interjúkat kapunk. A YouTube-on viszont megtekinthető (lásd ITT).

 

A harmadik film ausztrál és tavaly decemberben érkezett meg, Forbidden Ground (Tiltott terület) címmel. A főszereplők három brit katona, akik a senkiföldjén ragadnak egy kudarcba fulladt támadás után és megpróbálnak az éjszaka leple alatt visszajutni saját lövészárkukig. Ezzel párhuzamosan egyikük feleségét is megismerhetjük közelebbről, aki egészen másféle tragédiával küzd odahaza...

forbidden ground.jpg

Eleinte egész meggyőző volt a film, aztán a forgatókönyv lassan kezdte megbosszulni a rá fordított - valószínűleg - csekély időt. Akárhogy is nézem ugyanis, nem sikerült a cselekmény két szálát megfelelően összeházasítani, ráadásul a rövid játékidő miatt valahogy az igazi dráma sem tud kibontakozni.  A tényleges katarzis így elmarad, bár egy-két erősebb pillanat szerencsére azért akad. Szakmai szemmel is lehetne kifogásokat emelni, bár a csataképek és úgy általában a front bemutatása összességében hitelesnek tűnik. Azt viszont nem tudtam díjazni, hogy a közelről is látható német katonák mindegyike vaskos állkapcsú és rosszindulatúnak látszó teuton lovag - az ilyen sablonokat már régóta illene hanyagolni.

A film nem jelent meg nálunk.

gallipoli05.jpg

Ha érdekel az első világháború és a témáról szóló egyéb filmek, könyvek, akkor IDE kattints.

 

Kukába vele.
Értékelés: 2/10

K alakulat (Company K)
Waterfront 2004
Háborús dráma (102 perc)
Rendező: Robert Clem
Szereplők: Ari Fliakos, Terry Serpico, Steve Cuiffo
Zene: Craig McConnell & Donald Stark

 

 

Jó alapanyag, felemás megvalósítás.
Értékelés: 6/10

A lövészárok (The Trench)
Arts Council 1999
Háborús dráma (98 perc)
Rendező: William Boyd
Szereplők: Daniel Craig, Paul Nicholls
Zene: Evelyn Glennie & Greg Malcangi

 

 

Újabb elpuskázott forgatókönyv.
Értékelés: 5/10

Forbidden Ground
24/7 Films 2013
Háborús dráma (95 perc)
Rendező: Johan Earl, Adrian Powers
Szereplők: Johan Earl, Tim Pocock
Zene: Jason Fernandez

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr435809444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erid 2014.08.01. 16:38:33

Minden idők két legjobb I. világháborús filmje:
Nyugaton a helyzet változatlan 1931-ből és a Kubrick féle Dicsőség ösvényei 1957-ből.
És szerencsére mindkettő kapható itthon is.

Lpadre 2014.08.01. 21:36:54

Csatlakozom az előttem szólóhoz. + Gallipoli

Május 40. 2014.08.01. 22:16:29

+ A hosszú jegyesség

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.08.02. 15:33:06

@Lpadre: Azt hiszem, talán gimis koromban láttam a Gallipolit.
Megdöbbentő volt a géppuskákkal teletűzdelt lövészárkok elleni szuronyroham értelmetlenségének bemutatása...
süti beállítások módosítása