KÖNYV: Star Wars: A megtévesztés leple
2014. június 22. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: A megtévesztés leple

Mielőtt beborítanak a baljós árnyak

A Régi Köztársaság időszaka egy ideig nem tudott megfogni. Ez az állapot csak addig tartott, míg el nem olvastam Michael Reaves kiváló regényét, a Darth Maul - A vadászó árnyékot, illetve az Outlander című képregényt. S bár továbbra is a galaktikus polgárháború kora volt a kedvencem, a klónháborút megelőző éveket is egyre izgalmasabbnak találtam. James Luceno, akinek vonatkozó művei a Star Wars-univerzum több évtizedét is átfogják, hiszen a Darth Plagueistől a New Jedi Orderen át a Milennium Falconig eddig tíz regényt és novellát írt már, ebben a könyvében a belső hanyatlás pillanatképeit villantja fel.

cloak of deception.jpgA szerző állítólag már a Baljós árnyak első megtekintésekor izgalomba jött a bevezető szöveget olvasva, és remélte, regény is íródik majd ezekről az előzményekről. Álma valóra vált, amikor éppen őt kérték fel a feladatra, méghozzá George Lucas felügyeletével, aki vázolta, hogy egy politikai thrillerben gondolkodik. A lelkére kötötte, hogy egyelőre ne feszegesse Palpatine sith alteregóját, ez a III. rész bemutatójáig legyen titok… (Én mondjuk ez utóbbit azóta sem értem, mivel az Új remény és A jedi visszatér regényváltozatában, illetve például A birodalom árnyaiban feketén-fehéren le volt írva, hogy a császárt egykor Palpatine szenátornak hívták, és akkoriban már internet is volt a világon, másrészt a Baljós árnyak is eléggé egyértelműen fogalmazott ezzel kapcsolatban.) Ugyanakkor A klónok támadása, vagyis a II. epizód forgatókönyvének első változatába Luceno már beleolvashatott, és ennek ismeretében néhány előreutalást el is ejtett a készülő regényben. Összességében úgy kezelte a feladatot, mintha a teljes előtrilógia bevezető regényét írná.

A Köztársaságot újabb válság sújtja. A Kereskedelmi Szövetség a szenátustól kér engedélyt a nagyobb arányú fegyverkezésre, mivel a Nebula Front nevű szervezet egyre komolyabb veszélyt jelent flottájuk számára. Valorum főkancellár hajlana erre, de ezzel párhuzamosan a kereskedelmi utak megadóztatására készül, míg Palpatine szenátor a zavarosban halászva igyekszik magát jobb pozícióba hozni. A probléma megoldására összehívott konferenciára a Jedi-tanács küldöttei is - köztük Obi-Wan és Qui-Gon Jinn is - útra kel… 

A könyvvel kapcsolatos gondom, hogy tizenhárom évet késett a magyar kiadás - az ilyen csúszásokhoz persze hozzászokhattunk, de ezt jelen esetben azért hozom szóba, mert ami újdonság volt 2001-ben, az ma már lényegében közhely. Luceno pedig - amúgy nagyon helyesen - előszeretettel megy bele magyarázatokba a regény elején, hogy az egyszeri olvasó jobban képben legyen, ezt viszont a nagy többség már kissé szájbarágósnak fogja ítélni. Nem hatalmas hiba, de a késedelem itt nagyon visszaüt. A karaktervezetés felemás: Qui-Gon és Kenobi kapcsolatában például semmi újat nem tudott felmutatni, bár elismerem, a történetnek ezen pontján már nem is nagyon lehetne; a terrorista/szabadságharcos figurák szintén nem visznek túl sok mélységet a történetbe, bár Cohl kapitányban kétségtelenül lenne potenciál. A hangsúlyt igazából Valorum és Palpatine kellene, hogy kapják, viszont előbbiről - bár eleinte főszereplőnek véltem - kevés újdonságot tudhattam meg, utóbbi pedig a Lucas-féle ukáz okán maradt a háttérben. Nem mondom, machinációival így is hozzátesz egy kevéskét saját kultuszához, de ahogy mondtam, mai szemmel már picit kevés, amit tőle látunk és hallunk. A csatajelenetek pedig nem tudtak magukkal ragadni: tulajdonképpen eléggé sablonosak, és úgy általában csak a vége felé kezd igazán beindulni a sztori, akkor viszont valóban sikerül egy kis izgalmat kelteni az olvasóban. Külön jó pont, hogy rég látott, máshonnan ismerős karakterek is szerepelnek itt, például A vadászó árnyékban feltűnő Anoon Bondara és tanítványa, vagy Joruus C'Baoth jedi-mester, esetleg Bail Antilles. Luceno, ahol lehet, valóban összekapcsolta a már ismert történéseket a regény cselekményével, és ez mindenképp dicséretes.

A gyenge pontok ellenére egészen kellemes kis olvasmány volt ez, főleg a számomra nem igazán meggyőző Republic Commando-széria után. Csak hát... tényleg kár, hogy nem tíz-tizenkét évvel ezelőtt jelent meg magyarul.


Star Wars: A megtévesztés leple

(Star Wars: Cloak of Deception)
Írta: James Luceno
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2014
346 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr166394617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.23. 13:25:52

"A jedi visszatér regényváltozatában feketén-fehéren le volt írva, hogy a császárt egykor Palpatine szenátornak hívták"

Akarod mondani, a eredeti Csillagok háborúja előszavában volt ez feketén-fehéren leírva...

Ott egyébként olyasmi is áll, hogy Palpatine, miután császár lett, nem is nagyon tudta, hogy mi folyik a nevében a birodalomban... nem is véletlen, hogy a Halálcsillag, és Moff Tarkin (no meg a vazallusa[!] Darth Vader) halálával tényleg győztek a felkelők...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.23. 14:12:10

"Amint azután biztosan ült az elnöki székben, kikiáltatta magát császárnak, s nem érdekelték többé a nép bajai. Nem sok idő kellett hozzá, s éppen az általa magas pozícióba ültetett tanácsadók és talpnyalók nőttek a fejére, és az igazságtalanságok ellen háborgó nép hangja nem jutott el a fülébe.
Miután csalással és árulással sikerült kipusztítaniuk a Jedi-lovagokat, akik ebben a galaktikában az igazság védelmezői voltak, a császári kormányzók és hivatalnokok hozzáfoghattak, hogy megszervezzék rémuralmukat a galaktika csüggedt világai fölött. Számtalan kis zsarnok használta fel a császári katonaságot és az egyre jobban elszigetelődő császár nevét arra, hogy saját személyes ambíciói előtt egyengesse az utat."

Monty H. 2014.06.23. 19:45:49

@Hoppácska: Részben van csak igazad. Én tényleg A jedi visszatérre gondoltam, ahol abban a jelenetben, ahol Vader újfent a trónterembe lép és a császár várakoztatja, mert meditál, elhangzik ez is. Kb. így: "...amikor még csak Palpatine szenátornak hívták..."
Másfelől viszont most beleolvastam a IV. rész bevezetőjébe, és valóban, Palpatine-t ott is említik név szerint, úgyhogy kiegészítem, illetve A birodalom árnyait is beszúrom. Köszi.
süti beállítások módosítása