KÖNYV: A Monte Cassinó-i csata (Melchior Wankowicz)
2014. május 12. írta: Monty H.

KÖNYV: A Monte Cassinó-i csata (Melchior Wankowicz)

Küzdelem a szent hegyoromért

A velem egykorúak még valószínűleg emlékeznek a Népszerű történelem című sorozatra, mely annak idején minden iskolai könyvtárban fellelhető volt. Ebben jelent meg A Titanic pusztulása, a Lángoló hídfő vagy A nagy lokátorháború, illetve a fenti könyv is, melyet most, a Monte Cassinó-i csata 70. évfordulóján szerettem volna bemutatni. Nagy kár, hogy magyarul ez az egyetlen vonatkozó munka…

a-monte-cassino-i-csata.jpgBár a hetvenes években még dominált mifelénk a kommunista szemlélet a történelmi munkákban is, az író történetesen nem baloldali, de a magyar kiadáshoz készült előszóban megnyugtatták a kedves olvasót, miszerint ettől függetlenül még „az emberibb életért harcolók hű szövetségese” volt. Melchior Wankowicz azon lengyelek közé tartozott, akik a szovjet fogságból szabadulván eljuthattak a Közel-Keletre, majd az újjászervezett lengyel alakulatok tagjaként, egészen pontosan tudósítóként vett részt az olaszországi hadjáratban.

A Monte Cassinóért vívott küzdelem a véres itáliai hadjárat egy legjelentősebb összecsapása volt. 1944 januárjától májusáig négy csata zajlott a körzetben, melyek során a szövetséges haderők megpróbálták áttörni a hegyekben húzódó Gusztáv-, illetve a Hitler-vonalat. A rohamok sorra elakadtak a mesterien beásott német védelem tűzében. Végül a lengyel alakulatok kerültek sorra, akiket a szárnyakon természetesen más nemzetek katonái is támogattak. Az első világháborús lövészárok-hadviselést idéző vérszivattyúban mindkét oldal komoly veszteségeket szenvedett, de a lengyel virtus végül győzedelmeskedett…

„Egy életre Monte Cassino katonái lettek. Később bármi történik velük, mindent ehhez az eseményhez mérnek. Azt, hogy ott volt Monte Cassinónál, felvésik a sírkövére, ha akad számára sírkő. Családi krónikák őrzik, hogy Monte Cassinónál harcolt – már ha lesz családja.”

Wankowicz közelről követte a csata alakulását. Ha tehette, a rohamozók közé is kimerészkedett, amit pedig személyesen nem látott, mások beszámolói alapján vetette papírra. Érdekes látni, hogy keveredik soraiban a riportszerű jelentések stílusa a személyes történetmeséléssel és az időnként elmélázó filozofálgatással. És ő maga is tisztában volt azzal, hogy a húsdaráló krónikája óhatatlanul egyhangúvá válhat, ezért oda is vetette egy helyütt: „Tudom, amit művelek, nem a legjobb irodalom; de az életről, s nem az irodalomról kell tanúságot tennem.” Ez sikerült is neki.

Monte_Cassino.jpg
Bár a bevezető röviden bemutatja a Cassinónál vívott első három csatát, ha a teljes történetre is kíváncsiak vagyunk, kénytelenek leszünk az angol nyelvű szakirodalomban elmerülni. A szöveget rövid, nyolcoldalas fekete-fehér képmelléklet egészíti ki.

Az évforduló kapcsán egyébként nemsokára sort kerítek egy vonatkozó regényre is, ami mi más lehetne, mint Sven Hassel remekműve… És ha már szóba került a téma, beszúrom ide A nagy csaták című francia sorozat vonatkozó epizódját. 



A Monte Cassinó-i csata
Írta: Melchior Wankowicz
Fordította: Kovács István
Kossuth Könyvkiadó 1979
190 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr376116829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanda gyanu 2014.05.13. 12:11:54

Összehasonlító cikk kellett volna a Sven Hassel regénnyel! Az a könyv nagyon odabasz!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.13. 13:52:29

sven hassel monte cassionojat is ajánlanám, bár az inkább ponyva, de annak jó

veghist 2014.05.13. 13:57:08

Az olasz hadszintér szanatórium volt. Német oldalon heti átlag800 fő veszteség volt, pont annyi, mint Budapest ostroma során naponta.

Huf 2014.05.13. 14:33:42

Sven Hassel szerintem soha nem járt Monte Cassino-nál (meg máshol se nagyon, ahol a műveiben szerepelteti magát). Fiction az, nem memoár!:D Talán a trágárságok hitelesek egyedül a könyveiben:P

Monty H. 2014.05.13. 21:31:14

@pingwin: Ahogy írtam, nemsokára, úgy egy hét múlva az következik :-)

Fiktív-e vagy sem, kiváló Hassel regénye valóban kiváló.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.13. 22:25:33

@Monty H.: :o akkor ez elkerülte a figyelmem, de örülök neki

ez a könyve szerintem teljes mértékben elüt a többitől, elsőnek olvastam, és a többitől is ezt vártam

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.13. 22:27:33

@Huf: wikpedia szerint volt köze a harckocsizáshoz: Hassel served with the 2nd Panzer Division stationed at Eisenach and in 1939 was a tank driver during the invasion of Poland.[citation needed] A year later he attempted to escape. He served with the 2nd Cavalry Regiment and later the 11th and 27th Panzer Regiments (6th Panzer Division) on all fronts except North Africa and was wounded several times. Eventually he reached the rank of lieutenant and received an Iron Cross 1st and 2nd class. He surrendered to Soviet troops in Berlin in 1945 and spent the following years in various POW camps. He began to write his first book, Legion of the Damned while he was interned.

Monty H. 2014.05.13. 22:58:55

@pingwin: Na, ez valóban érdekes, mert lovassági és harckocsizó katonaként szolgált az életrajzok szerint, bár egyesek állítják, hogy kiszolgálta a Dániát megszálló németeket és nem is járt a keleti fronton... Én mondjuk elhiszem neki, hogy katona volt, de mindezt majd a következő heti cikkben fejtem ki részletesen...
süti beállítások módosítása