KÉPREGÉNY: War Picture Library & Commando
2014. április 04. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: War Picture Library & Commando

Gyerekkoromban ugrottam mindenre, ami képregény volt. És mi számított akkoriban képregénynek idehaza? A Kockás magazin, a Zórád- és Fazekas-féle füzetek vagy a Füles képtörténetei... A mai dömpinghez képest ez nem hangzik túl komolyan, de legalább futotta rá a zsebpénzünkből, illetve a szülői jóindulatból. Amikor aztán először jártam Angliában, rácsodálkoztam egy olyan szériára, amiért kiskoromban valószínűleg a fél karomat adtam volna...

war montage2.jpg

A War Picture Library első száma 1958-ban jelent meg. A kis méretű, 64 oldalas, hetente-kéthetente érkező füzetek mindegyike egy önálló képtörténetet tartalmazott az első vagy a második világháború idejéből. A széria szép sikert ért el és 1984 végéig folyamatosan jelent meg, összesen 2103 kötetet érve meg. Egy időben futott még az Air Ace Picture Library (repülős történetekkel 10 éven át) és az Action Picture Library (kémtörténetekkel, bő egy évig). A fiatal célközönség nagy érdeklődéssel fogadta a sorozatot, mely apáik háborús élményeit elevenítette fel, sőt, nem egyszer olyan művészek rajzolták, akik maguk is részt vettek a második világégésben. Az egyes sztorikban pedig nemcsak a hősiesség és a bátorság volt napirenden, hanem bizony előkerültek félszívvel küzdő, gyáva vagy dicsőséghajhász karakterek is, vagyis a melldöngető hazafiasság helyett és mellett jutott hely a realizmusnak is. Nem mellékes, hogy időnként az ellenség szemszögét is felvillantották egy-egy német vagy japán főszereplő segítségével.

wpl gyujtemenyes.jpg

A sorozat legsikeresebb darabjait később gyűjteményes kötetek formájában is kiadták (lásd a fenti képeket). Az önálló füzetek pedig nagy-britanniai antikváriumokból, illetve az aukciós oldalakról a mai napig beszerezhetők.

A War Picture Librarynek természetesen akadtak riválisai is (ha egy üzlet beindul, ugye), köztük is a legmarkánsabb a Commando War Stories (később Commando For Action and Adventure), mely 1961-től jelenik meg 68 fekete-fehér oldalon, havonta két, majd négy, később nyolc alkalommal (illetve színes évkönyvek ebben a szériában is előfordultak). Ebben a szériában is minden füzet egy önálló történetet tartalmazott és csak ritkán láthattak visszatérő karaktereket. Sokatmondó részlet, hogy a mai napig kapható, bár a történetek durván fele már utánnyomás. 

commando montage.jpg

A témaválasztás terén ez a sorozat bátrabban válogatott a történelem egyéb konfliktusaiból, hiszen a két világháború mellett hidegháborús, koreai, vietnami, falklandi, sőt, középkori és napóleoni vonatkozású sztorik is terítékre kerültek, hogy a vadnyugati és sci-fi történeteket ne is említsük. 

commando gyujtemenyes.jpg

Gyűjteményes, tematikus válogatások ehhez a szériához is készültek 2005-től kezdve. Ilyen például a repülős témájú Bandits at 12 O'Clock, a D-naphoz kapcsolódó D-Day - Fight or Die!, esetleg az ausztrál és új-zélandi katonákról megemlékező ANZACS At War

commando.jpg

Az érdeklődőknek ajánlom a sorozat hivatalos honlapját, ahol nemcsak az újdonságokba tekinthetünk bele, hanem a régebben megjelent füzetekbe is. 

Angliai utazásaim során volt szerencsém tízegynéhány füzetet beszerezni és ezek alapján szerzett benyomásaimat most közzétenném, mielőtt még néhány konkrét sztorit is bemutatnék. A fekete-fehér vonalrajzok minősége, ahogy a történetek színvonala és mondanivalója is változó, de ne feledjük, hogy lényegében a filléres kalandregények képes változatairól van szó, amelyet eleve fiatal olvasóknak szántak. A rajzolók közt szerencsére akadtak kifejezetten tehetségesek is, míg másoknál a képi dinamizmus, vagy épp a korabeli haditechnika élethű visszaadása sajnos komoly gondot okozott. Most pedig lássunk néhány példát. 


battle commandos die hard cover.jpgCommandos Die Hard
(Battle Picture Library, 546.)

A Murmanszk felé tartó brit hajókaravánokat a Norvégiából felszálló német bombázók tizedelik. Döntés születik tehát, hogy egy kis létszámú kommandó átkeljen az Északi-tengeren és csapást mérjen a hammerfesti reptérre. A tengeralattjárós utazás tele van viszontagságokkal, és ez még csak a kezdet...

A mai napig nagy kedvenc nálam. A történet is a helyén van és a rajzstílus is meggyőző. 
battle commandos die hard.jpg



comic commando bad move cover.jpgBad Move
(Commando, 3750.)

Azon kevés történet egyike, ahol a főszereplő német. Szegény Sepp Müller Amerikába kivándorolt szülei döntését szenvedi, akik Hitler hívására visszatértek az anyaországba, őt pedig emiatt beválogatják az ardenneki ellentámadásnál bevetett diverzánsok közé. Neki viszont nem fűlik a foga ehhez a melóhoz, viszont nincs sok választási lehetősége, hiszen ellenséges egyenruhában az ellenséges vonalak mögött tartózkodik egy gyanakvó felettese szeme előtt... 

Érdekes volt a Skorzeny-féle akciót egy vonakodó német szemszögéből átélni. A rajzokat is dicsérném. 

comic commando bad move.jpg


comic commando art of war cover.jpgThe Art of War
(Commando, 3797.)


Ugrás az időben és máris az első világháború sáros lövészárkaiban találjuk magunkat. Hősünk, Harry Parsons vidám, gondtalan, rajzolni szerető kiskatona, s rajztudása egyre-másra szerephez jut a fronton is... Morgó őrmestere viszont nem szívleli őt.

Viszonylag könnyed hangvételű történet. A rajzstílus enyhén minimalista a többihez képest, de az összhatás nagyon kellemes.

comic commando art of war.jpg

comic commando a shot from the shadows cover.jpgA Shot From The Shadows

(Commando, 3804.)


A szövetséges haderő brit mesterlövészei a főszereplők. Ted Piggott és Derek Lloyd párban küzdenek, s ellenfeleik között sajnos nemcsak német kollégáik tűnnek fel, hanem ezt a harcmodort mélyen elítélő parancsnokuk is.

Ez a rajzstílus eléggé vázlatosnak hat néhány igényesebb füzet után, illetve a történet sem a legkiválóbb, de amúgy elmegy. 



comic commando a shot from the shadows.jpg



battle hounds of hell cover.jpgHounds of Hell

(Battle Picture Library, 1348.)

Schwartz százados a Wehrmacht fenegyereke, aki oly sokszor tör borsot az Olaszországon át nyomuló brit haderő orra alá. Egy akciója túlélője, Willis azonban bosszút esküszik és csatlakozik az újonnan alapított Z-különítményhez, hogy előbb-utóbb alkalma nyíljon leszámolnia barátja gyilkosával...

Jó kis történet, jól sikerült rajzokkal. 

battle hounds of hell.jpg

comic commando deep in the jungle cover.jpgDeep In The Jungle
(Commando, 3804.)


Még egy kis változatosság: elszakadva a két világháborútól ez a füzet a malayai dzsungelbe visz minket, ahol a brit SAS derék katonái próbálnak a nyomára bukkanni az ellenségnek az 1950-es években. Az új tisztek érkezése sem könnyíti meg a dolgukat, de a terroristák támaszpontjának felderítése is kemény dió.

Részletgazdag rajzokat, de sajnos eléggé sablonos történetet kapunk... 


comic commando deep in the jungle.jpg

comic commando cellar rats cover.jpgCellar Rats
(Commando, 2543.)

A jelek szerint sikerült annak idején belenyúlnom a német vonatkozású füzetek közé, mert ez már a harmadik a sorban. És ismét egy kevésbé dicsőséges epizód a második világháború végéről: a náci rezsimmel nem is szimpatizáló német fiatalembereket, Ottót és Franzot bekényszerítik a Volkssturm kötelékébe

Az ilyen stílusú sztorik erőssége, hogy a fiatal olvasókban tudatosította, nem minden német volt náci érzelmű, de így is sok mindent meg kellett tenniük a rendszer hatására. A rajzstílus egész jó: ahogy látható a képen, a német páncélosok nem teljesen autentikusak, de nagy vonalakban így is felismerhető, hogy a Tigris I-esről van szó. 

comic commando cellar rats.jpg

comic commando uprising cover.jpgUprising!
(Commando, 2745.)


A végére igazi ínyencséget hagytam. Az Uprising! egy a koreai háborúban hadifogságba esett és kommunista szolgálatba kényszerített brit katona története, aki 1956 végén történetesen Budapesten dolgozik és belekeveredik az októberi forradalomba, melynek során végre bosszút állhat az elnyomókon.

Sajnos éppen ez a történet kapott egy olyan rajzstílust, amivel azóta sem tudok kibékülni. Ráadásul a budapesti utcaképeknek sincs túl sok közük a valósághoz - látnivaló, hogy nem korabeli fotók alapján dolgozott a művész, amit legalább mi sajnálhatunk (ahogy azt is, hogy angol nyelvterületen ötvenhatos forradalmunkat következetesen felkelésként emlegetik...). comic commando uprising.jpg

 

bestwarcomics.jpg

Szinte bizonyos, hogy később is foglalkozom majd háborús témájú képregényekkel. Addig is ajánlok az olvasó figyelmébe egy korábban bemutatott gyűjteményes munkát, mely számos, különböző stílusú háborús képtörténetet tartalmaz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr695809484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2014.04.04. 17:31:35

Lehet mellé lövök, de a 90-es évek elején a Füles újságban adtak le pár részt valamilyen képregényből, amit itthon nem hoztak forgalomba. A 2. világháborús témában.
Nem lehet, hogy ezek közül volt valamelyik?
Illetve a Falklandon játszódónak mi a címe?

Monty H. 2014.04.04. 23:38:26

@Pötty1: Az észak-afrikai brit kommandós sztorira gondolsz? Kilenc belevaló fickó - meg a tizedik. Asszem, ez volt a címe. Valahol meg is van. Igen, lehet, hogy innen vették át...
Falklandi? Mire gondolsz?

Pötty1 2014.04.05. 07:28:06

Igen, az lesz az.
A Falklandos képregényeket megemlíted az írásban:

"A témaválasztás terén ez a sorozat bátrabban válogatott a történelem egyéb konfliktusaiból, hiszen a két világháború mellett hidegháborús, koreai, vietnami, falklandi, sőt, középkori és napóleoni vonatkozású sztorik is terítékre kerültek, hogy a vadnyugati és sci-fi történeteket ne is említsük. "

Monty H. 2014.04.05. 08:36:59

@Pötty1: Igen, említem, de nekem nincs ilyen témájú. A Commando honlapján lehetne utánanézni, lásd a szövegben, ott ugyanis korszak szerint is kereshetsz füzeteket.

Egyébként a Füles ilyen jellegű, nem magyar képtörténeteihez általában csak annyit írtak, hogy "olasz/angol eredeti nyomán". Szóval a pontos eredetet nem jelölték meg...

Történelem p 2014.04.05. 18:53:18

Nagyon jó kis poszt. Felkeltetted az érdeklődésem! :)
süti beállítások módosítása