FILM: Hazatérés
2014. február 16. írta: Monty H.

FILM: Hazatérés

A háború sebei

1978-ban, mindössze néhány évvel az Egyesült Államok vietnami kivonulása után több jelentős és máig emlékezetes film is készült a témáról: az Apokalipszis most, a Fiúk a C századból, Michael Cimino mesterműve, A szarvasvadász és Hal Ashby Hazatérése. Míg az első három több esetben a résztvevők háború előtti életébe is bepillantást enged, sőt, a csatatér borzalmait is megmutatja, az utolsó kizárólag az utóhatásokra koncentrál a hátország szemével.
hazateres3.jpg
Sally férje, Bob tengerészgyalogos százados, aki a vietnami behajózásra készül. A dátum 1968, a háború épp a tetőpontjára hág. A magára maradt feleség tenni akar valami hasznosat, ezért önként jelentkezik ápolónőnek a helyi hadirokkant-kórházba. Itt találkozik egykori évfolyamtársával, Luke-kal, aki súlyos gerincsérülése folytán megbénult. A megkeseredett férfinak sokat jelent Sally segítőkészsége, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Eközben a nő szemléletmódja is gyökeresen megváltozik. Bob azonban előbb-utóbb hazatér, és fizikai sebek nélkül is nehezen tudja kezelni az otthoni helyzetet…
hazateres2.jpg
Jane Fonda szerepeltetése nem véletlen. A hatvanas-hetvenes években a háborúellenes mozgalom kulcsfigurája volt, aki odáig merészkedett, hogy egy ízben még el is látogatott az ellenséges észak-vietnami fővárosba, Hanoiba. Ezzel a cselekedetével a veteránok igen nagy részét örökre magára haragította… Ami viszont fontosabb, hogy ez a szerep majdhogynem neki született. Olyan katonafeleséget alakít, aki férje távozásáig nem igazán lát bele a magára hagyottak világába. Amikor aztán dolgozni kezd a kórházban és végre megismeri a fiatalon megrokkant harcosok véleményét és összevetheti mindezt a külvilág reakcióival, benne is megváltozik valami, és bár tőle egyértelműen háborúellenes kirohanást nem hallhatunk itt, a karakter lényege félreérthetetlen. Jon Voight (Szemtől szemben, Pearl Harbor) alakítja Luke-ot, akire olyan nagy hatással van új ápolónője, hogy képes valamelyest kiemelkedni a fizikai bénaság nyűgéből. Ahogy ők ketten átalakulnak, csak ez az egy dolog máris klasszikussá avatja a produkciót, de szerencsére a többi színészről is van miért beszélni. Robert Carradine (A nagy vörös egyes) az elmeosztályra beutalt fiatal veteránt alakít; Penelope Milford (Végtelen szerelem) az ő nővérét, aki egyben Bob bajtársának kedvese. A Bobot játszó Bruce Dern (A lovakat lelövik, ugye?) formálódása is nagyon markáns, bár gonoszkodva hozzátenném, hogy ilyen frizurával sohasem lehetne tengerészgyalogos százados.
hazateres4.jpg
Jon Voight – az azonos témájú Született július negyedikén főszereplőjéhez, Tom Cruise-hoz hasonlóan – komolyan felkészült a szerepre. Hogy ráérezzen erre az élethelyzetre, hetekig együtt élt hadirokkant veteránokkal – a film nyitójelenetében mellesleg (és úgy általában a filmben) a legtöbb szereplő igazi veterán, akik az itt hallható párbeszédet egy az egyben leimprovizálták, és Voight ennél a dialógusnál – bár megszólalhatott volna – szándékosan csendben maradt. A kórházjelenetek fojtogató légköre mellesleg majdnem olyan erőteljes, mint a fent említett másik klasszikusban.
hazateres6.jpg
A kor slágerei közül több is hallható, például főcímkén a Rolling Stones-féle Out of Time, a Ruby Tuesday és a Sympathy for The Devil, vagy a White Rabbit a Jefferson Airplane-től és a Hey Jude a Beatlestől. Ahogy a Született július negyedikénben vagy a Forrest Gumpban, a filmzene itt is sokat tesz a kor hangulatának felidézéséért.

A filmet legutóbb tudtommal 1997 tavaszán sugározta az MTV. A remekül sikerült magyar szinkront jó lenne DVD-n is visszakapni, ám erre nincs sok remény. Én az angol DVD-változatot szereztem be, amelyen természetesen nincs rajta... A YouTube-on mindenesetre megtalálható a film, és az első részt be is szúrom.

A háború ára.
Értékelés: 10/10

Hazatérés (Coming Home)
MGM 1978
Háborús dráma (123 perc)
Rendező: Hal Ashby
Szereplők: Jane Fonda, Bruce Dern, Jon Voight
Zenei szerkesztő: George Brand

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr84715253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2014.02.18. 16:11:59

Ha tényleg ráfanyalodsz Jane Fonda életrajzára erről a filmről elég sokat ír. Főleg az a rész érdekes, amikor a szexjelenet felvételét ecseteli, illetve azt, hogy a rendező mennyire nem volt megelégedve vele, ő meg mennyire zavarban volt annak ellenére, hogy már túl volt pár merészebb filmen, nem beszélve a Vadimmal való viszonyáról, ami kimondottan perverz volt.

Valahogy a Hazatérés-t mégis az egyik legintimebb és legzavarbaejtőbb élményeként írja le
süti beállítások módosítása