KÖNYV: The New Recruit (Andy McNab)
2013. december 20. írta: Monty H.

KÖNYV: The New Recruit (Andy McNab)

Irány Afganisztán

A Bravó Kettő Nulla nevű SAS-járőr öt túlélőjéből ketten is azzal maradtak meg igazán a köztudatban, hogy csak úgy ontják magukból a fiktív, de meglehetősen valóságszagú kalandregényeket. Chris Ryan ilyen jellegű műveit már évekkel ezelőtt bemutattam, de ha már szóba került, elárulhatom, hogy Andy McNab is komoly könyvtermést mondhat magáénak. Egykori bajtársához hasonlóan nemcsak felnőttregényeket ad ki (ezek főhőse általában egy Nick Stone nevű pacák), hanem gyerek- és kamaszolvasmányokat is, melyek viszonylag egyszerű nyelvezettel és finomított cselekménnyel íródnak, de a téma persze nagyjából ugyanaz.

mcnab the new recruit.jpgMcNab saját gyerekkori élményeiből kiindulva ezúttal egy olyan fiatalember katonává formálódását láttatja, akinek jó barátja az ő hibájából halt meg egy jó heccnek induló tragédia következtében. Az alapkiképzés nehézségei azonban jó hatással vannak rá és csak az zavarja igazán, hogy halott haverjának testvére nemcsak az otthoni laktanyában jár a nyomában, hanem még Afganisztánba is vele indul. A bátyó pedig enyhén szólva nem komálja őt...

Mint az látható, a The New Recruit a hadseregbéli karrierről még csak ábrándozó tizenéveseknek szól. Nyugodtan állíthatjuk, akár minden rosszindulat nélkül, hogy "beető" olvasmány, emellett persze fejlődésregény, mely tulajdonképpen hitelesen - bár elég leegyszerűsített formában - taglalja az újoncok beérését és tűzkeresztségét, kifejezetten az afganisztáni háború jellegzetes viszonyain keresztül. Aki a témában már olvasott beszámolót vagy McNab felnőttregényeiből a vonatkozó darabokat a kezébe vette, valószínűleg nem fogja túl érdekesnek találni. Aki nem tartozik a fenti kategóriába, esetleg kifejezetten könnyen érthető angol nyelvű háborús olvasmányt keres, annak viszont bátran ajánlhatom. A folytatás pedig nemsokára érkezik, The New Patrol címmel.


The New Recruit

Írta: Andy McNab
Doubleday 2012
260 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr175649874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása