FILM: Carla új élete
2013. november 30. írta: Monty H.

FILM: Carla új élete

Tanulj meg élni

Jó pár olyan filmet bemutattam már, amelyeknek előzetesét valahol, valamikor láttam, aztán évekkel később valahogy váratlanul elém kerültek. Így volt ezzel a drámai vígjátékkal is, amelyik egy manapság már szerencsére egyre gyakrabban emlegetett témával, a fogyatékosok életével foglalkozik.

carla03.jpg

Carla Tate szellemileg visszamaradott lány, aki húszéves korára végre hazaköltözhet speciális iskolájából. Édesanyja, aki férjével együtt továbbra sem igen tudja feldolgozni, hogy egyik gyermekük speciális szükségletű, igyekszik mindentől óvni, miközben lánya életkorának megfelelően saját tapasztalatokra vágyik és ennek érdekében cselekedni is kész. Ezért hát beiratkozik egy szakiskolába, saját lakást kér magának és rövidesen udvarlója is akad. Mindezzel azonban még mindig nem győzi meg a mamát...

carla04.jpg

Igazi pozitívuma ennek a filmnek a két főszereplő játéka. Juliette Lewis (Született gyilkosok, Blueberry) és Giovanni Ribisi (Ryan közlegény megmentése, Hideghegy) tényleg rátalált a szellemileg visszamaradt emberek szerepére. A forgatókönyv pedig – talán túlzottan is finoman ugyan, de – alá is húzza azokat az élethelyzeteket, amikor a külvilág türelmetlensége vagy rosszindulata maradandó sebeket okoz(hat) nekik és sorstársaiknak. Szerencsére ezek mellé belefért még a családi oldalról érezhető értetlenség és túlzó aggodalom is, melynek Diane Keaton ad rendre hangot. A kéretlenül is mindig asszisztáló és széltől is óvó édesanya figuráját remekül megragadta, míg Tom Skerritt a bizakodóbb, pozitívabb szellemiségű apát kelti életre.

carla02.jpg

A forgatókönyv nagyjából kiszámítható módon pörög le előttünk, talán kicsit túl hosszúra, bő két órára nyújtva a cselekményt. A hollywoodias íz is garantált, pedig a Carla élete enélkül is működne. Mindenesetre érezhető, hogy egy üzenettel igenis bíró, de azért többé-kevésbé könnyed filmbe akarták csomagolni a sztorit – ezért nem kell félni, a szívhez szóló részek mellett jut idő a komikusabb jeleneteknek is.

A magyar DVD-kiadás magyar, angol, spanyol, német és cseh hangsávot, angol, német és sok más feliratot tartalmaz. Extrákat nem kapunk.


A teljes élet felé.
Értékelés: 7/10

Carla új élete (The Other Sister)
Touchstone 1998
Családi dráma, vígjáték (125 perc)
Rendező: Garry Marshall
Szereplők: Juliette Lewis, Giovanni Ribisi
Zene: Rachel Portman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr715641872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.12.03. 06:19:00

Ha ez másoknak is bejön nézzetek bele a Temple Grandin-be is.

Érdekes kontrasztot lehet felfedezni a két mű között, bár utóbbi Claire Danes főszereplésével egy másfajta fogyatékkal élőt mutat be egy igaz történet alapján, aki megküzd a függetlenségért, a párhuzam valahol mégis érdekes.

Legalábbis abban az értelemben, hogy a 2000-es évekre nézve mennyire megváltozott a filmes szemléletmód, ami az itt tapasztalható cukorszirup nélkül is képes már kezelni a mentális problémákkal küzdő főszereplők élettörténetét.

Előzetes:
www.youtube.com/watch?v=cpkN0JdXRpM

Monty H. 2013.12.03. 17:20:10

@symor: Na, ez az. Szerintem nem mertek drámai, komoly (komor) hangvételt bedobni az alaptéma mellé, mert akkor nem lehetett volna eladni. Az átlagnézők szerintem idegenkednek azoktól a művektől, ahol sérült, fogyatékos, rokkant emberek sorsát a maguk elsőre megdöbbentő módján mutatják be. (Pl. Született július negyedikén)
süti beállítások módosítása