KÉPREGÉNY: The Star Wars
2013. október 28. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: The Star Wars

Még régebben, egy még messzebbi galaxisban...

Most, hogy bejelentették a következő Star Wars-nagyjátékfilm premierjét, a rajongók többsége nyilván a jövőt fürkészi és nem annyira a múltat. Ezért is olyan bizarr mód érdekes, hogy a Dark Horse kiadó éppen a múlt hónapban kezdte meg annak a képregénysorozatnak a kiadását, mely a szó legszorosabb értelmében a kezdet kezdetéig nyúl vissza…

the star wars 1.jpgA cím pedig nem tévedés. The Star Wars, így, határozott névelővel együtt. És aki jobban ismeri a klasszikus trilógia előéletét, már sejti, miről lehet szó: a legelső film, az Új remény korai forgatókönyve alapján készült történetről, melynek címe A csillagok háborúja lett volna. A nyers szkriptet Lucas 1974-ben fejezte be és még számtalan változtatáson esett át, míg 1976-ban megkezdődhetett a forgatás. A cselekmény nagy vonalakban persze ismerős: a gonosz birodalom, az idős jedi-lovag és ifjú tanítványa, vagy a megmentésre váró hercegnő, mind-mind része volt ennek a változatnak is. A részletek terén azonban rengeteg az eltérés és így a sztori is máshogy alakul. A bevezető szöveg is másképp hangzik: 

A NAGY LÁZADÁS előtt a JEDI-BENDU képezte a világegyetem legrettegettebb harcosait. Számos JEDI nemzeték tökéletesítette képességeit egy évezreden át az Uralkodó személyes testőrségeként. Ők voltak a legyőzhetetlen BIRODALMI ŰRFLOTTA alapítói is, melynek segítségével a BIRODALOM kiterjesztette határait a galaxisban. 
Ezek a legendás harcosok mára teljesen kihaltak. Az ÚJ BIRODALOM ellenségeinek nyilvánították őket, és egy gonosz, baljós harcos szekta tagjai, a SITH LOVAGOK egyenként levadászták és elpusztították őket.

Mindenképp örvendetes, hogy eljutottunk idáig. Ahogy az Inifinites-széria esetében is éreztem, még az apróbb különbségek nyomán megújuló történetek is magukkal ragadók tudnak lenni, de így, majdhogynem tiszta lappal indulva még érdekesebb nekivágni a galaktikus mesének – utána pedig elmerengeni azon, hogy mindez vajon hogy is nézett volna ki a mozivásznon...

the star wars 2.jpg

A forgatókönyvet az a J.W. Rinzler írta, aki az Új remény kulisszatitkait boncolgató gigantikus kötetet, a The Making of Star Wars-ot is elkövette – ő aztán tényleg jól ismerte ezt a verziót. A rajzok Mike Mayhew munkái, a színekért Rain Beredo felel. A végeredmény – bár egyelőre csak az első füzet alapján ítélkezhetünk – önmagáért beszél. Gyönyörű színek, arányos alakok, sokatmondó arckifejezések, jól megválasztott nézőpontok, dinamikus ábrázolásmód… Csak reménykedem, hogy mind a nyolc füzet ugyanazon művészek által készül majd.

the star wars 3.jpg

A The Star Wars megjelentetését nem sietik el: havonta egy füzetre számíthatunk, összesen várhatóan nyolc epizódon át. A gyűjteményes kiadás emberi számítás szerint a jövő év végén vagy a rákövetkező év elején lesz esedékes, vagyis akit komolyan mozgat a téma, már most mozduljon rá.


The Star Wars
Írta: George Lucas & J.W. Rinzler
Rajzolta: Mike Mayhew, Rain Beredo
Dark Horse Comics 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr885597976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása