SOROZAT: Little Britain - Angolkák
2013. július 08. írta: Monty H.

SOROZAT: Little Britain - Angolkák

Polgárpukkasztás felsőfokon

Pár évvel ezelőtt egy brit kolléga nyomta az orrom alá a Little Britain egyik lemezét, amibe aztán pár munkatárs kíséretében rögtön bele is néztünk. Az eredmény: visítva röhögtünk és én majdnem leestem a székemről. Ezután kerestem utána a sorozatnak, és szépen lassan sikerült is begyűjteni külföldről az összes évadot...
littlebritain2.jpgA Little Britain eredetileg a BBC rádióműsorai között bukkant fel 2003-ban, s csak később készült belőle tévés széria. A rövid, csattanós, karaktervezérelt jeleneteket a két főszereplő, David Walliams és Matt Lucas írta. Témáikat - vagy inkább célpontjaikat - pedig az átlag brit halandók adják, akiket talán túlzóan is parodisztikus élethelyzetekben és személyekként mutatják be, legyen szó akár középiskolásokról, nyugdíjasokról, rokkantakról vagy egyszerű dolgozókról.
littlebritain4.jpgA karakterek közül a legtöbb visszatérő: ilyen például Andy, a kerekesszékben élő, de amúgy nem is annyira mozgáskorlátozott, sőt, kifejezetten virgonc fiatalember, Carol, az állandóan számítógép mögött rostokló irodista, akinek a kompjutere mindenre nemmel válaszol, Vicky Pollard, a semmirekellő, mindig visszabeszélő tinilány, vagy Daffyd Thomas, aki elmondása szerint "az egyetlen meleg a faluban", még ha ez nem is igaz. Walliams és Lucas kiváló érzékkel kelti életre ezeket a figurákat, és hát a sminkesek és a maszkmesterek is kiváló munkát végeztek. Ilyen szempontból kiválóan működik a műsor paródiaként.

Ami miatt azonban sokaknál kiborult a bili, hogy egyes csoportokat nem egyszer egyenesen bántó módon mutatnak be, és ezen a téren a kritikák bizony nem bántak kesztyűs kézzel a műsorral. Személy szerint elsősorban a túlsúlyosak és az idősek esetében éreztem, hogy túl messzire mentek. A sorozat előrehaladtával ráadásul előtérbe kerültek a lényegében változtatás nélkül újra és újra előadott fordulatok, illetve az egyre póriasabb humor, amit néhol elkönyveltem polgárpukkasztásnak, másutt viszont határozottan gyomorforgatónak találtam. Ezek fényében tényleg csak azoknak ajánlom a szériát, akiket az ilyesmi előreláthatóan nem zavar.
littlebritain5.jpgA szkeccseket bevezető kommentárok dokumentarista felhanggal ruházzák fel a látottakat, mintha bizony a külvilági nézők felhomályosítása lenne a cél. Ezeket Tom Baker követte el, és túlzás nélkül mondhatom, hogy többször külön műsorszámot jelentettek számomra a műsoron belül, ahogy enyhén manírozott, ugyanakkor könnyed hangon kíséri a látottakat. Például: "Ez a házaspár épp egy indiai étteremben vacsorázik. Szerintem az, aki külföldi ételeket eszik, hazaáruló. És hajnalban főbe kéne lőni..."
littlebritain3.jpgKészült néhány további epizód is, részben a Little Britain USA című szériához, melyben hőseink az Egyesült Államokban próbálnak szerencsét, részben a Little Britain Abroadhoz, melyben a többség üdülni indul, de az élő műsorként előadott Little Britain Live is lemezre került és Angliában kapható is, szerencsére angol felirattal ellátva. A páros egyébként később újra összeállt és hozták magukkal megszokott kollégáikat is egy rövidke sorozat erejéig: a Come Fly With Me lényegében ugyanebben a megközelítésben egy másik világot, a repterek életét mutatta meg. 

Magyarországon 2005-ben kezdték meg a Little Britain sugárzását Angolkák címen. Sajnos a hazai szinkron nem jön be, de ez nem is meglepő. Tipikusan olyan széria ez, ahol az eredeti hangokat nem lehet felülmúlni. Más kérdés persze, hogy sok szóviccet eleve képtelenség lefordítani és nem mindenki beszél közülünk ilyen szinten angolul, de aki mégis, azt bátorítom, tegyen egy próbát az eredetivel. Mindenesetre beszúrok ide egy szinkronizált epizódot.

Változó színvonal, itt-ott ízléstelenül merész.
Értékelés: 8/10

Little Britain (Angolkák)
BBC 2003-2008
Vígjátéksorozat (epizódonként 30 perc)
Rendező: S. Bendelack, M. Lipsey, D. Lowney, G. Posner
Főszereplők: Matt Lucas, David Walliams,
Zene: David Arnold

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr1005389489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása