FILM: Gyula vitéz télen-nyáron
2013. június 13. írta: Monty H.

FILM: Gyula vitéz télen-nyáron

Időnként az interneten keresgélek olyan filmek után, amiket évekkel korábban láttam valahol, és nagy örömömre sokszor szerencsével is járok. A Gyula vitéz télen-nyáron bizony már több mint negyvenéves darab, de a mai napig elő-előveszik a magyar csatornák - és okkal...


gyulavitez3.jpg

Prohászka Feri egyszerű sörgyári munkás, míg a Magyar Televízió tehetségkutatói rá nem találnak: a stúdió ugyanis egy 12 részes történelmi kalandfilmsorozat forgatására készül és a gyártásvezető ragaszkodik ahhoz, hogy a nép egyszerű gyermeke játssza a főhőst, Gyula vitézt. Az újdonsült színészpalánta eleinte ugyan kissé idegenkedik a filmgyártás realitásaitól, de a széria beindul, mint a rajzszakkör, mi több, fergeteges sikert arat és a nézőközönség (különösen a nőnemű nézők) lelkesedése idővel hajmeresztő következményeket produkál...

gyulavitez1.jpg

A film alapvetően a média működését és ennek közéleti hatását parodizálja ki, mely utóbbi egy egyszerű tévésorozat váratlan sikeréből táplálkozik. Könnyed, mókás élethelyzetek, jellegzetesen magyar arcok és máris kész egy egyszerűen jó magyar film, amelyet már csak a rengeteg kiváló színész okán is érdemes újra és újra megnézni: a főszereplők Koncz Gábor, Verebély Iván, Kállai Ferenc, de itt van például Őze Lajos is, akire a legtöbben nyilván A tanú Virág elvtársaként emlékeznek. 

A Gyula vitézt nemrég szerencsére kiadták DVD-n. A 2.0-ás magyar hang mellé angol felirat jár. Extraként a Kádár-korszak reklámjaiból és híradásaiból válogattak 22 percben.  


gyula vitez1.jpgMa is élvezetes kis darab.
Értékelés: 9/10

Gyula vitéz télen-nyáron
Stúdió3 1970
Vígjáték (76 perc)
Rendező: Bácskai Lauró István
Főszereplők: Koncz Gábor, Kállai Ferenc, Verebély Iván, Őze Lajos
Zene: Vukán György

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr905353041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peelou75 2013.06.26. 16:06:57

Méltatlanul alulértékelt darab, pedig zseniális jelenetek vannak benne. Már az is remek, ahogy megfordították az egy évvel korábbi (és 10 éven keresztül be nem mutatott) Tanú szereposztását Kállaival és Őzével. Kíváncsi lennék, ebben mennyi volt a tudatosság vajon?

Monty H. 2013.06.27. 12:36:59

@peelou75: Ja, ja! Itt Őze a beosztott, és Kállai finoman mindig eltolja a kívánt irányba. Szinte bizonyos, hogy volt benne némi visszautalás :-)
Egyébként úgy veszem észre, hogy akik ismerik, azok szeretik is.

DrNO 2014.03.02. 13:02:06

Az utolsó mondat nem pontos (már). Tavaly szereztem be a DVD-t. Több honlapon is rendelhető, nekem már a polcomon van :)

Monty H. 2014.03.03. 08:37:15

@DrNO: Köszi, most látom én is, hogy kiadták! Remek hír. Javítom.
süti beállítások módosítása