KÖNYV: Bátraké a mennyország (Shani Boianjiu)
2013. április 20. írta: Monty H.

KÖNYV: Bátraké a mennyország (Shani Boianjiu)

Izraeli katonalányok vallanak

Amikor tudomást szereztem a fenti könyvről, biztos voltam benne, hogy nemsokára beszerzem és végigolvasom. A téma igencsak érdekesnek ígérkezett, pláne, hogy személyes élmények alapján kívánta bemutatni az izraeli katonalányok mindennapjait.
batrake2.jpgIzraelben a nők számára kötelező a két-három éves katonai szolgálat: ezt 18-19 éves korukban kezdik meg, s 38 éves korukig tartalékosok maradnak, még akkor is, ha közben anyák lesznek. A haderőnek durván egyharmadát ők teszik ki, és a különböző posztok 90%-a nyitott a számukra. Harcoló alakulatokban is megtalálhatók, ideértve a vegyes egységeket is, ahol férfiakkal együtt tevékenykednek. A fenti könyv három lány élményein alapul, és nemcsak a katonaság, hanem a kamaszkor és a felnőtt élet is fontos szerepet kap benne: az iskola, az útkeresés, az unalom, a fiatalkori szexualitás, a katonaélet nehézségei és minden más.

batrake1.jpgOlvastam jó pár életrajzi alapú könyvet, és tudom, hogy a "semmi-se-történik"-jellegű történet is lehet érdekes (lásd például Tony Swofford művét), de ez a könyv számomra nem több, mint egymás mellé dobált, részletdús benyomásokból és ide-oda váltó idősíkokból építkező (építkezni vágyó) kamasznapló. A New York Times vonatkozó kritikájából – "Magabiztos, nyers, szórakoztató" – én maximum a nyerssel értek egyet. Zavaros az egész: időnként fogalmam sem volt arról, hogy a szóban forgó lányok közül most akkor kiről van szó és a felbukkanó figurák nevük alapján nők vagy férfiak (a magyar nyelv ugyebár nem olyan, mint az angol, ahol a személyes névmás segít ebben). Nem mintha ez számítana, hiszen még azt is mellékesnek éreztem, hogy éppen ki mesél és mit ("Megölt valaki egy olajfát, derítsük ki, hogy ki volt" - ez most komoly?). Akik azért fognának bele, mert érdekli őket az izraeli véderő belső világa, szintén csalódni fognak: a témáról lényegében semmi újat nem tudtam meg. A kötet felénél pedig már nehezemre esett a kezembe venni és folytatni az olvasást, de nem adtam fel, mivel csak úgy tudtam véleményt alkotni, ha elérek a végéig. Ugyanakkor szinte sajnáltam az erre szánt időt. Végigböngésztem néhány véleményt az interneten, és látom, hogy ezzel távolról sem vagyok egyedül: a többi olvasó között is szép számmal akad olyan, aki hozzám hasonlóan nem ajánlaná ezt az olvasmányt. Ugyanakkor elismerő kritikák is akadnak, úgyhogy újfent kénytelen vagyok hangsúlyozni, hogy minden érdeklődő olvasson bele egy könyvesboltban és ennek alapján formáljon saját véleményt.

Bátraké a mennyország (The People of Forever Are Not Afraid)
Írta: Shani Boianjiu
Fordította: Totth Gitta
Libri 2013
388 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr685223481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.04.20. 17:35:39

Nekem tetszett :)

Bár nem azzal álltam neki, hogy többet megtudjak az izraeli hadseregről, inkább amiatt, mert kevés női író teszi témájává a hadseregbeli életét és még kevesebb teszi ehhez hasonló stílusban.

Annyira követhetetlennek sem találtam az egészet, ahhoz ez túl egyszerű regény.

Lényegében a katonairodalom összes megszokott, vagy elvárt motívuma hiányzik belőle, csapongó, néhol éretlen, viszont ha elfogadjuk, hogy egy alig múlt kamaszlány naplóformáját olvassuk rájöhetünk, hogy a kifejezésforma alá van rendelve egy teljesen még nem érett személyiség kicsapongásának - amilyen korban és ahogy a hadseregbe kerülését feldolgozza.

A sok kemény, férfias kinyilatkoztatás után egy ilyen laza regényt a maga jelentéktelenségében és gyorsan olvashatóságában én szórakoztatónak találtam.

Az azonban biztos, hogy nem egy "katonakönyv". A körülmények inkább apropóként szolgálnak egy lánynaplóhoz, mintsem fordítva.

Tehát azoknak szól, akik nem a bennük rejlő military-buzit akarják éppen jóllakatni, és azoknak, akik akarnak tenni egy óvatos lépést afelé, hogy megértessék a barátnőjükkel miért szeretjük mi férfiak (néhányan) annyira az ilyen beszámolókat (bár inkább férfiaktól).

Monty H. 2013.04.21. 11:36:35

@symor: Pont a női vonal miatt nagyon érdekes a témaválasztás, ahogy mondod. De a kamaszos stílus megszabta a hangulatot, a hatást. És ez nálam nem ért célba. Ráadásul meglepetés sem ért, mert el tudom képzelni, hogy egy átlagos 18 éves lány - tökmindegy, melyik országban - milyen lelkes lehet amiatt, hogy kötelező katonai szolgálatát meg kell kezdenie... Ilyen szempontból egy olyan asszony visszaemlékezése, aki több időt töltött a hadseregben, és érett fejjel ír visszamenőleg az egész karrierjéről - persze a lehető legobjektívabban, ami sokszor nem lehetséges - lényegesen érdekesebb lenne nekem...

symor 2013.04.21. 14:39:48

@Monty H.:

Ez egy érdekes téma. Mindig is érdekelt, hogy miként élhette meg a különböző frontszakaszokat például egy-egy női katona.

Irakban állítólag már az amerikaiak között is volt valódi harci érintkezésbe kerülő katonanő, ahogy Afganisztánban is szolgálnak például ma is a tűzszerész alakulatoknál nők. Legalábbis a briteknél úgy tudom vannak.

Irodalom azonban nem igen születik a dologról. Pedig ezeknek a hadsereget megjárt nőknek, lányoknak a nemükből adódó hátrányokon kívül férfitársaik hozzáállásával is meg kell küzdeniük. Arról nem beszélve, hogy eleve sem korlátlan az előrelépési lehetőségük a hadseregben, annak köszönhetően, hogy a legtöbb állományban egyszerűen nincsenek jelen.

Arról például fogalmam sincs vannak-e jelenleg aktív mesterlövésznők az amerikai haderőben, mert az izraeliben (ami mondjuk egy koedukált specifikum) tudtommal vannak. Az oroszoknál pedig háborús hőslegendák szólnak a tetteikről, bár ott sem hiszem, hogy ma lennének ezen a poszton.

Egy amerikai kiképzéssorozatban például láttam mesterlövészképzésen résztvevő nőket, de hogy ezek valaha szolgáltak-e éles helyzetben, fogalmam sincs.

Valójában már egy pilótanő (vadász, bombázó, vagy harci helikopteren szolgáló) beszámolójának is örülnék, aki mesélhetne a bázison, vagy anyahajón eltöltött idejéről is a bevetések között, ami szintén nem lehet semmi.

Ráadásul az amerikai hadseregben a nőket a mai napig rengeteg atrocitás éri. Erre az utóbbi időkben az Oscar-jelölt The Invisible War világított rá a legjobban.

The Invisible War előzetes:
www.youtube.com/watch?v=gflcgdfj82Q

Talán az ilyen esetek miatt van az is, hogy a nők olyan keveset írnak a szolgálatukról és nem amiatt mert nem tudnának. Egy tanulmány szerint az USA haderőben szolgáló minden 3. nőt ért már valamilyen szexuális támadás. Szóval nem biztos, hogy olyan szívesen emlékeznek, ha volna is mire.

Monty H. 2013.04.21. 23:29:13

@symor: Ami kivételként felsorolható:
One Up: A Woman in Action with the SAS
Egy női beszámoló az SAS-ről. Még nem olvastam el, de megvan.

Az orosz mesterlövésznőkről én is szívesen olvasnék.

Egyébként a témát átfogóan körüljárja Katie Adie könyve, a Corsets to Camouflage - Women and War. Ez is megvan, de ezt sem olvastam még...

Őrültteknos 2013.04.22. 10:12:27

Ez számomra is nagyon érdekes téma. Szívesen beleolvasnék.
Amúgy a nők mindenképpen elég nagy zűrzavart jelentenek a Hadseregben.
Nem azért, mert nem képesek megcsinálni amit a férfiak. Sőt, szerintem a 20-21. századi hadviselésben egyes pozícíokra kimondottan alkalmasabbak!
Hanem azért, mert a hadsereg szervezett agresszió, a háború pedig mindenképpen elég mocskos dolog. Ebbe a közegbe beletenni őket elég kockázatos. A férfilelket is megnyomorítja, pedig azt már 50ezer éve szoktatjuk hozzá!

symor 2013.04.22. 11:42:09

@Őrültteknos:

Igazából ez inkább a legutóbbi fél évszázad és a főleg keresztény, részben muszlim kultúrkör velejárója.

Az ókorban és még a korai középkorban is (Afrikai, Skandináv területeken) megszokottak voltak a harcosnők. Egy nemi jellegüktől függetlenül elfogadott kaszt, amely ugyanolyan szerepet vállalt a csatában mint a férfiak.

Persze nem a korabeli falanx részeként :) inkább mint íjászok, lovas- vagy szekeres katonák vállaltak részt. Fizikai korlátaikkal együtt megfelelő szerepre találva az akkori haderőkben.

Még Homérosz is ír harcosnőkről Trójánál, tehát a jelenlétük korántsem volt annyira ellentmondásos mint manapság.

Lényegében akkoriban inkább a társadalmi berendezkedés határozta meg. A kereszténység elterjedésével, valamint a muzulmán térhódítással azonban a nők az anyaság megtestesítőivé váltak, a természetbéli reprodukció felmagasztalt eszközeivé.

A keresztény kultúrkör lényegében a családfenntartás célját szenteli a női nemnek, ezt a "képességét" magasztalja és ismeri el egyedüliként. Minden más bűnös gyengeség.

Míg a muszlimok lényegében ugyanerre a következtetést tudják magukénak, némi törzsi társadalomból származtatott misztikummal (így például a női gyógyítók, tanítók sem sütnivaló "boszorkányok" voltak annak idején), ami miatt náluk a női harcosok is jóval tovább maradtak fenn, akár az Észak-Európai társadalmakban, ahová a kereszténység csak egy késői szakaszában vált uralkodó szellemiséggé.

Tehát az, hogy a 20-21. században már alkalmasabbak lettek volna a szolgálatra, mint annak idején, az nem egészen helytálló. Csupán alkalmatlanabbakká lettek nyilvánítva a családi tűzfészek mellé rendelve az életükkel.

A 20. századbeli szerepük a hadseregben sem azért kezdett növekedni, mert a világ emancipáltabbá vált (ami mellékesen igaz). Hanem amiatt mert a különböző hadseregek rétegezettsége megkövetelte. A modern harcmodor, a haderők tömegméretének növekedése ellehetetlenítette, hogy csak férfiak töltsék be a különböző szerepeket a háborúk során.

Így a nők pedig ismét ott vannak, ahol az ókorban és annak előtte a harcoló férfiak között. Jelenlétükkel inkább visszatérés emiatt, mintsem újdonság :)

@Monty H.:

Írhatnál ezekről is igazán. Magyarul valószínűleg egyiket sem fogják mostanában kiadni, bár szép lenne ha mondjuk a fent tárgyalt regény sikerének köszönhetően mégis megfontolnák.

symor 2013.04.22. 13:24:07

@Monty H.:

Érdekes amúgy ezeket az adatokat azok elé tenni a II. világháborúból, akik szerint a nők nem valók a frontra :D

A 10 legeredményesebb szovjet mesterlövésznő:

10. Nina Lobkovskaya
17-20 éves koráig szolgált mesterlövészként 89 németet ölt meg, részt vett a Berlini utcai harcokban is.

9. Ailya Moldagulova
Kazahsztáni felmenői miatt, ázsiai vonásai ellenére vált a orosz legendává. 17 évesen egy Leningrádi gyermekotthon lakójaként lényegében belecsöppent a háborúba. 18 évesen Moszkvában képezték mesterlövésszé. 19 évesen életét vesztette, de addig is 91 németet ölt meg.

8. Yelizaveta Mironova
Róla kevés személyes információt tudni, feltehetően még nem múlt 20 éves, amikor 1943-ban meghalt. Több mint 100 német katonát ölt meg.

7. Nina Pavlovna Petrova
Feltehetően a legidősebb mesterlövésznő. 47 évesen szállt be a harcokba és 53 évesen vesztette életét bennük, addig is megölt 107 német katonát.

6. Tatyana Kostyrina
17 évesen vált mesterlövésszé, 1943-ig 125 német katonát ölt meg, amíg körül nem zárták és a fogság helyett az öngyilkosságot nem választotta.

5. Inna Semyonovna Mudretsova
Igen fiatal és dekoratív mesterlövésznő, aki propagandaértéke miatt is magas rangot ért el. Kiképző tisztként is tevékenykedett a háborúban. 143 német katona halála köthető a nevéhez.

4. Yekaterina Zhdanova
Erről a mesterlövésznőről sajnos keveset tudni, találati száma azonban magáért beszél. 155 német katonát ölt meg.

3. Liba Rugova
Ugyanez a helyzet, 242 megölt ellenség.

2. Natalya Benediktova Kovshova és Maria Polivanova
Valószínűleg a történelem első mesterlövésznő párosa, együttműködésük következménye pedig több mint 300 német katona halála.

1. Lyudmila Michaylovna Pavlichenko
Minden bizonnyal a történelem legeredményesebb mesterlövésznője. 309 német katonát ölt meg 24 és 26 éves kora között. Népszerűsége és növekvő hírneve miatt végül kivonták a frontról és sikeres propagandakarriert futott be.

A számok a legújabb adatok szerinti igazolt találatokat jegyzik. Tehát a valós szám ennél nagyobb is lehet a megölt ellenséges katonákra nézve.

Az eredményesség ugyancsak képlékeny, hiszen több mint 2000 mesterlövésznő szolgált a keleti-fronton, alig néhányuk neve maradt csak fenn, sajnos.

Őrültteknos 2013.04.22. 13:35:43

Amúgy itt 716 oldalon át lehet nézegetni képeket a világ hadseregeiben szolgáló nőkről:
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?130786-Pictures-of-women-in-the-military-police%28Before-posting-read-the-1st-post!!!%29/page716&highlight=female+soldiers

Pötty1 2013.04.22. 18:06:54

@Monty H.: Lehet én maradtam le valahol, de eddig úgy tudtam az SAS nem vesz fel nőt. Más egységekból (titkosszolgálat stb.) bizonyos fedett akciókra biztosítanak női katonákat, de ők hivatalosan nem az SAS katonái.

Monty H. 2013.04.22. 21:59:28

@Pötty1: Én is így tudom. És valószínűleg ebbe a kategóriába esett a szóban forgó hölgy is, csak nyilván nem akarta a címet elrontani. Ha elolvasom, feltétlenül írok róla.
süti beállítások módosítása