FILM: Háborús fenevad
2013. március 13. írta: Monty H.

FILM: Háborús fenevad

A háború kihozza az emberből a fenevadat

Azt hiszem, a legjobb, leghatásosabb háborús filmek azok, amelyek univerzálisak olyan értelemben véve, hogy a bemutatott időszaktól, helyszíntől vagy szereplőktől függetlenül képesek megragadni a háború könyörtelen lényegét. A háborús fenevad kétségtelenül ezek közé tartozik, ugyanakkor sajnos joggal pályázhatna a viszonylag ismeretlen remekművek dobogós helyére is....
thebeast04.jpgAfganisztán, 1981. Szovjet páncélosok rombolnak földig egy hegyi falucskát. A túlélők kis csoportja bosszúra szomjazva veti magát a hadoszloptól lemaradó és eltévedő egyetlen harckocsi nyomába, melynek legénységét belső viszályok gyengítik: a sokat látott, de a kegyetlenségig közönyös parancsnok, Daszkál fokozatosan szembekerül a járművezető Kovercsenkóval.
thebeast01.jpgA forgatókönyv a lehető legletisztultabb drámai vonalat követi: minden egyes történésnek és párbeszédnek jelentősége van, a karakterek pedig egyre többet mutatnak meg magukból és eközben ők is formálódnak. Az alaptörténet viszonylag egyszerű, itt-ott kiszámítható vagy épp naív, de az emberközeliség – mely szerencsére mindkét oldalra jellemző – és a lényegre törő, feszes tempó megteszi a hatását. A szkripten meglátszik, hogy nem bíztak mindent a sztorira, így a párbeszédekre is van miért odafigyelni. Egyszerűen az a fajta film, amit nem lehet félbehagyni és nem lehet elfelejteni sem.
thebeast03.jpgA szereplőgárdára is érdemes emlékeznünk. George Dzundza (A szarvasvadász, Elemi ösztön) a harckocsi parancsnokaként számomra egészen új élményt nyújtott; Jason Patric (Alamo, Pokoli lecke) a megkeményedett értelmiségi szerepében tűnik ki; Don Harvey lényegében ugyanazt a kegyetlen és tapló karaktert hozza, mint A háború áldozataiban. A nálunk elsősorban Sandokanként ismert Kabir Bedi is feltűnik egy apró, de markáns szerepben. A rendező, Kevin Reynolds neve sem lehet ismeretlen nálunk, hiszen ő volt A tolvajok fejedelme, a Waterworld, vagy a legfrissebb Trisztán és Izolda-feldolgozás direktora. A katonai tanácsadó a már sokat emlegetett Dale A. Dye tengerészgyalogos százados (Az elit alakulat, Született július negyedikén) volt, aki viszont ebben a filmben nem tűnik fel. A filmzene is jócskán hozzátesz az élményhez, ez Mark Isham munkája.
thebeast06.jpgTechnikai oldalról nézve persze ez a háborús film is rendelkezik illogikus vagy nem teljesen hiteles részletekkel, de ez az az alkotás, ahol ezeknek abszolút semmi jelentőségük nincs a történet ismeretében. Ahogy írtam, ez egy vérbeli dráma, amelyben az emberi küzdelem a hangsúlyos elem, bár meg kell hagyni, a két hírhedt orosz vas, a T-62-es harckocsi és az RPG rakétavető is komoly szerepet tudhat magáénak. A forgatás egyébként Izraelben zajlott. 

A filmet annak idején magyarul is forgalmazták DVD-n, de már rég nem kapható. Szerencsére a német vagy az angol változat is tartalmaz magyar (illetve angol, német, francia és sok más) feliratot, ezenkívül angol, francia, német, olasz és spanyol hangsávot. Extraként előzeteseket és filmográfiákat kapunk. Mellesleg egy-két éve az egyik magyar tévéadón is leadták a filmet, ehhez természetesen készült szinkron.


Egy méltatlanul elfeledett remekmű.  
Értékelés: 10/10

Háborús fenevad (The Beast of War)
Columbia 1988
Háborús dráma (105 perc)
Rendező: Kevin Reynolds
Főszereplők: George Dzundza, Jason Patric, T-62, RPG
Zene: Mark Isham

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr135106702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.03.13. 01:31:15

Tulajdonképpen nincs sok bajom a filmmel. Bár nem tartom olyan sokra mint ez az ajánló :)

Példának okáért azért a momentumért sem, ahogy a szovjet katona valami törzsi hagyomány miatt életben marad, mert ismerte a megfelelő szavakat.

Ilyenkor eszembe jut Charlie Wilson háborúja, nem a film, a könyv. Ebben ugyanis az igen kifejező CIA tiszt elmeséli miért volt problémás az afgánoktól élő és épp eszű orosz foglyokat kérni, akit áttéríthetnének és propagandacélokra használhatnának nyugaton.

Az afgánok ugyanis jó szokásuk szerint a szovjet foglyokon tömeges erőszakot követtek el. Én is csak néztem magam elé a beszámoló alapján, de mindezt több forrás is igazolta. Ezek az egyébként vakmerő, szívós és nagycsaládos afgán férfiak, amint lehetőségük adódott rá megerőszakolták az orosz hadifoglyaikat, mielőtt kivéreztették volna őket.

Nem mintha a szovjetek a filmben látott eseményeknek megfelelően, sőt azokon is túlmenően ne követtek volna el atrocitásokat, de a férfifoglyok elleni nemi erőszak azt hiszem talán mégsem számított akkora sportnak a körükben, mint az afgán mudzsahedinek között.

Szóval ahányszor csak elképzelem, hogy ez a széparcú szovjet, aki nem mellesleg részese volt a falu lerombolásának kimondja a szavakat, beugrik, hogy a valóságban valószínűleg sivatagi menyasszonnyá vált volna villámgyorsan, mintsem olyan harcostárssá lassan, mint azt a filmben látni :P

De hát persze más kor és más szemléletmód uralkodott a filmmel kapcsolatban, az elnyomottak meg inkább legyenek szimpik, mintsem mellékesen barbár állatok.

Ettől függetlenül persze a szovjeteket nem sajnálom, nagyon rossz helyet és módszert választottak a bolsevizmus terjesztésére.

Monty H. 2013.03.13. 08:59:06

@symor: Elég durva. A Charlie Wilson háborúja mellesleg nagyon tetszett, de amíg a könyvet nem olvasom el, nem akarok írni róla. Pedig már két éve a várólistán és a könyvespolcon figyel... Nagyon érdekes történet.

Történelem p 2013.03.14. 19:07:47

Szerintem sem rossz film ez. Emlékszem, öt-hat évesen láttam és még mindig sok mindent feltudok belőle idézni! :-)
süti beállítások módosítása