KÖNYV: Joni (Joni Eareckson)
2013. március 03. írta: Monty H.

KÖNYV: Joni (Joni Eareckson)

Aki elveszítette a testét

Nagyon kíváncsi vagyok, ha olvasóimnak szegezném a kérdést, hogy mi volt a legmegrázóbb olvasmányuk, vajon melyik kötetet emelnék ki. És amikor azt mondom, megrázó, úgy értem, hogy megrázó, elborzasztó, mélyen felkavaró. Számomra ilyen a Született július negyedikén, de a szóban forgó kötet valószínűleg túlszárnyalná ilyen téren, mivel egy olyan lányról szól, aki még Ron Kovicnál is többet veszített el a testéből…

joni.JPG1967 nyarán egy gondtalan, vidám amerikai leányzó óvatlanul fejest ugrott a Chesapeake-öbölbe. A sekély vízben nyakát törte és kis híján megfulladt... Azonnal kórházba szállították, ahol a vizsgálat megállapította, hogy nyaktól lefelé teljesen megbénult. A következő hónapokban tömény szenvedés volt az élete: míg nyakcsigolyája összeforrt, „szendvicságyban” kellett feküdnie éjjel-nappal, míg körülötte hasonló sérülést szenvedett emberek hevertek, akik közül nem egy ott halt meg tőle néhány méterre.

Összetartó családja és vallásos hite ellenére ebben a pár hónapban csak arra tudott gondolni, hogy nem akar ilyen állapotban tovább élni – de ahogy az kitalálható, semmit nem tehetett ez ügyben. Végül kiszabadult a kórházból és különböző rehabilitációs intézetekben kapott helyet; meg akart gyógyulni és terápiákra járt, így kezét vállból megtanulta minimális mértékig mozgatni. A teljes gyógyulás azonban elmaradt, viszont további műtétek vártak még rá.

Ebben az állapotában kezdte újra tanulmányozni a Szentírást, melyről azt hitte, jól ismeri már. A Biblia azonban egészen mást nyújtott neki most. És bár testi állapotában nem állt be javulás, lelkileg lassan, nagyon lassan kezdett meggyógyulni. Szerencséjére nem maradt egyedül: családtagjai, barátai és osztálytársai állandó jelleggel látogatták. Amikor szájába vett ceruzájával rajzolni kezdett, egy egészen új világ tárult fel előtte, s odáig jutott, hogy műveit, s persze őt magát az egész országban megismerték, sőt, rendeléseket és meghívásokat is kapott. Testi fogyatékossága ellenére, sok-sokévi küzdés után végre megint boldognak mondhatta magát…

Története tehát legalább annyira különleges, amilyen megrázó. Ebben a történetben pedig fontos szerepet kap a vallás ereje. Joni ennek köszönhette újjászületését és visszakapott boldogságát. Ha a hit ereje szóba kerül, ez az első, amire gondolok: az, hogy egy testét szinte teljesen elvesztett lány minderre képes lehetett, mert hitt és hinni akart.

Önéletrajzi írása, a Joni balesete körülményeit és következményeit, illetve előéletét boncolgatja, a folytatás, az Egy lépéssel tovább pedig amolyan életvezetési tanácsadó, melyben természetesen újra felbukkannak életének eseményei, számos bibliai példázattal, bátorítással és néhány rajzocskával és fotóval tarkítva. Nálunk ez a két könyv annak idején egy kötetben jelent meg, Joni címmel. 1979-ben egyébként játékfilm is készült róla, melyben a főszerepet ő maga játszotta.


Joni & Egy lépéssel tovább (Joni & A Step Further)
Írta: Joni Eareckson, Joe Musser & Steve Estes
Fordította: Evangéliumi Kiadó
Szent István Társulat 1984
328 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr294902498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.03.03. 03:53:41

Megrázó?

Ez könnyű, bár nem egy ilyen "szenvedés-felemelkedés" sztori az egész. Az érdeklődési köröd tekintve viszont talán neked is bejönne.

Jonathan Littell: Jóakaratúak című könyvét, megy egy saját érdekei és nem meggyőződéses fanatizmusa miatt SS-ként szolgáló férfiról szól a keleti-fronton, ahol szemtanúja és résztvevője a népirtásnak, többször félbe kellett szakítanom annyira nehéz regény volt.

Nem a nyelvezetében és nem is a témája miatt volt a lehető legkeményebb olvasmány. Hiszen kiválóan megírt és a történelmi szörnyűségeket előre láthatóan boncnoki pontossággal részletező olvasmányra is számítottam és azt is kaptam a kötetben.

A megpróbáltatást a regénnyel kapcsolatban inkább a szemszög jelentette, melyet az elbeszélő SS-tiszt személyes hangvételű beszámolójából származott. Egy immorális figura látásmódja, aki nagyon is racionálisan ecsetelte milyen iszonyatossá is tud válni az ember és milyen rutinszerűen pusztíthatnak el egész közösségeket, az anyáktól a legkisebb gyermekig. Olvasóként egyszerűen cinkosnak éreztem magam, mintha én is tapasztalnám és résztvevője lennék a történteknek.

Először azt hiszem annál a résznél akartam a sarokba baszarintani a könyvet, amikor azt ecsetelte, hogy a halálosztag előtt, mely meztelenre vetkőztette az áldozatokat és sorban lőtte az árokba őket a csupasz testeket egymásra halmozva. Szóval ennél a pontnál az egyik apuka úgy vigasztalta a gyilkosságokat látó és sorra kerülésére váró, karon ülő kislányát, hogy "ne félj a katona bácsi nagyon gyors és pontos lesz, csak egy pillanatig fog fájni. Ugye?!" - fordult ezzel a fegyvereshez, akiről tudta, hogy ő végzi ki őt és gyermekét is.

Tudtam, hogy az író megtörtént események alapján írta a könyvet és nagyon is bele tudtam élni magam ebbe a kétségbeesett jelenetbe.

Mert mi mást mondhatott volna ilyenkor egy apa a kislányának, aki egy felfoghatatlan borzalom szemtanúja és rettegő áldozata is egyben?!
Mi mást mondhatott volna vigasztalva, míg a csupasz holtakkal teli árok elé nem kerül ő is, ahová megelőzően talán az anyja, a testvérei és az egész családja is?!

Ez a rész annyira sok volt, hogy a könyvet sokáig nem vettem elő, kellett pár nap mire újra fellapoztam, pedig általában egyhuzamban olvasok.

Végül persze rájöttem, hogy ebben a regényben ez csak egy "könnyed" szegmens volt, ahhoz képest amit még igen érzékletesen leírt a genocídiumról.

A könyvet ezúton is mindenkinek ajánlom, aki erőt érez hozzá, mert a témában nem sok hasonló született:
http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Jonathan_Littell_Joakaratuak&id=78722&type=22

Monty H. 2013.03.03. 21:30:18

@symor: Köszönöm, ezt a könyvet igyekszem majd elolvasni.
Ahogy így írtál róla, rögtön Merle regénye, a Mesterségem a halál jutott eszembe. Ott is nagyon fontos szerepet kap az egyes szám, első személy, és az, hogy a gyilkolást hogyan próbálja valaki racionális szemmel, mindenfajta érzelem nélkül nézni...
Ami egyébként hasonlóan hatott rám (nem tudtam egyben végigolvasni, befolyásolta a hangulatomat), az Henri Barbusse első világháborús regénye, a Tűz. Erről írtam egy cikket, szerintem néhány héten belül sorra fog kerülni.

bobbantyú 2013.03.05. 08:23:14

A Nicky Cruz és a David Wilkerson tiszteletes könyve volt még hasonló hatással rám. Nagyban befolyásolták az életfelfogásomat, vagyis megtértem az addigi ateista életemből...
www.google.hu/search?client=opera&q=kereszt+az+aszfaltdzsungelben&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

Monty H. 2013.03.05. 13:11:15

@bobbantyú: Köszi, ennek is utánanézek.
süti beállítások módosítása