FILM: Kitaszítva
2013. február 17. írta: Monty H.

FILM: Kitaszítva

Két oldal közt örlődve

Az utóbbi években számos kevésbé jelentős hollywoodi klasszikus is kiadásra került nálunk. Audrey Hepburn több szerepe is megtalálható köztük, többek közt a Ketten az úton, a Délutáni szerelem és a Kitaszítva, mely életműve talán egyetlen vadnyugati filmje.

unforgiven1.jpg

A Zachary telepes-família viszonylag nyugodt életét nyugtalanító látogatások zavarják meg, hiába próbál a két fivér, Ben és Cash tenni valamit ellenük. A körülöttük sündörgő idegenek és indiánok ugyanazért vannak ott, és a család titkát – lányuk, Rachel valódi származását – már nem lehet sokáig titokban tartani...

unforgiven2.jpg

John Huston (A máltai sólyom, Kallódó emberek, Menekülés a győzelembe) volt a rendezője ennek a filmnek, akiről illik tudni, hogy pályafutása alatt direktorként, producerként, forgatókönyvíróként és színészként is kitett magáért. Nem igazán tetszett neki a szkript, és állítólag Burt Lancaster szerepeltetése, illetve a gázsi volt, amiért elvállalta. Rosszul indult az egész, és sajnos a folytatás sem lett sokkal jobb. Audrey például a szerep kedvéért el kellett volna töltsön néhány percet a nyeregben, márpedig egy gyerekkori esése óta nagyon félt a lovaktól: Huston kérésére mégis megpróbálkozott, sajnos pont egy olyan akaratos jószággal, amelyik megérezve lovasa bizonytalanságát, rögvest levetette. Hepburn akkor már gyereket várt és a kórházba szállítás közben csak arra tudott gondolni, hogy most vetélt el... Szerencséjére megúszta csonttöréssel és ínszalagszakadással, de három hétig az ágyat nyomta, és az ebből fakadó késés költségeit persze a stúdió állta. Más gond is adódott: a másik női főszereplő, Lilian Gish és a fiát játszó, háborús hősből lett filmsztár, Audie Murphy nem igazán jöttek ki egymással... A forgatás végén Huston állítólag azt mondta: „Vannak filmjeim, amiket nem szeretek, de ezt egyenesen gyűlölöm!”

unforgiven4.jpg

Sajnos megállapítható, hogy a végeredmény valóban nem túl meggyőző. Talán Burt Lancaster karizmatikus játéka az egyetlen, ami emlékezetes marad, bár látszik, hogy neki sem volt túl sok tennivalója a határozott, családjához mindvégig hű nagy testvér szerepében. Hepburn és Gish játéka itt-ott kifejezetten túljátszottnak érződik, pedig mindkettőjükről tudható, hogy kiváló színésznők. Véleményem szerint egyszerűen nem jó film.

A magyar DVD-kiadás 2.0-ás angol és magyar hangsávot, illetve magyar feliratot tartalmaz. A magyar szinkronba belehallgattam, és feltételezem, hogy ez az őseredeti változat. Extraként néhány ajánlóval szúrják ki a szemünket.

Gyengén sikerült vadnyugati dráma.
Értékelés: 4/10

Kitaszítva (The Unforgiven)
MGM 1959
Western, dráma (116 perc)
Rendező: John Huston
Szereplők: Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Audie Murphy
Zene: Dimitrij Tyomkin

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr145079306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása