KÖNYV: Timothy Zahn Star Wars-kötetei
2013. február 14. írta: Monty H.

KÖNYV: Timothy Zahn Star Wars-kötetei

Az első folytatások és azokon is túl

Bár a Star Wars-regények száma ma már meghaladja a kétszázat, továbbra is a legismertebbek között tarthatjuk számon Timothy Zahn egyes könyveit. A híres sci-fi-író volt az, aki 1991-ben megírta az első, valóban folytatásnak tekinthető kötetet, A birodalom örököseit. Ez a bizonyos évszám pedig mérföldkőnek bizonyult a Csillagok háborúja történetében. A jedi visszatér óta akkor már eltelt pár év, s a rajongók még mindig hiába várták a következő filmet. A LucasFilm berkein belül pedig ott motoszkált az üzleti szempontból nagyon is jogos kérdés: lehet-e még valamit kezdeni a Star Wars-szal? Egy regény kiadása jó ötletnek tűnt az igények felmérése céljából. 1989 végén ezért megkörnyékeztek egy akkor már befutott szerzőt…

timzahn.jpgTimothy Zahn 1951-ben született, és 1980-tól dolgozik komoly íróként. Négy év múlva már meg is kapta a sci-fi irodalom legkomolyabb elismerését, a Hugo-díjat. A választás állítólag azért esett őrá, mert stílusát megfelelőnek találták a témához. Az író egynapos gondolkodás után igent mondott a felkérésre. Egy hónap kellett neki az új trilógia vázlatos kidolgozásához, illetve a kiadóval való egyeztetéshez. Öt hónap alatt írta meg magát a regényt, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy akkoriban még korántsem állt rendelkezésre olyan háttérirodalom, mint manapság. Tulajdonképpen kizárólag a klasszikus filmek, illetve az 1987-től kiadott szerepjáték anyagai voltak a segítségére. Szerencsére Zahn nem megy a szomszédba jó ötletekért, ezért elmondható, hogy az új könyv kiválóan illeszkedett a Star Wars univerzumába. A regény első 60 ezer példánya aztán villámgyorsan el is fogyott az amerikai boltokból 1991 májusában, s a New York Times bestseller-listáját is meghódította, ahol 29 héten át tanyázott… Ezzel indult igazán útjára az Expanded Universe (vagyis a filmeken túli Star Wars-univerzum), s hosszú távon ennek köszönhettük az előtrilógia filmjeinek elkészültét is.

zahn1.jpg

A birodalom örökösei a korábban megjelent regényektől (Brian Daley Han Solo-trilógiája vagy A.D. Foster Erőpróbája) eltérően újra galaktikus méretekkel és jelentőséggel dolgozott, vagyis érezhettük, ez már jogos folytatása a filmek történetének. A magyar kiadó ezt csak fokozta azzal, hogy a kötet hátoldalára a „VII. epizód” feliratot is odabiggyesztette – ez azonban csak a reklám része volt: az amerikai kiadáson ilyesmi nem szerepelt, sőt, a LucasFilm Fan Club Magazine 1991 tavaszán megjelent cikkében (lásd a Star Wars Klub vonatkozó oldalát) feketén-fehéren kimondták, hogy Lucas nem tekinti ezt hivatalos folytatásnak, bár természetesen engedélyezte. Mindez azért is fontos, mert most, hogy a Disney átvette a vonatkozó jogokat, szenvedélyes spekulációk folynak arról, hogy miről is fog szólni a néhány év múlva esedékes harmadik trilógia. A fentiek tudatában szinte bizonyos, hogy nem Zahn művei képezik majd az alapanyagot, már csak azért sem, mert hasonló esetben minden franchise tulajdonosai törekednek arra, hogy valami egészen újat mutassanak be (lásd például az Alien vs. Predator filmeket). Ez persze nem jelenti azt automatikusan, hogy semmibe fogják venni az itt lefektetett eseményeket, de azt is botorság lenne várni, hogy mindenáron erre alapozzák majd a jövendő forgatókönyveket.

A történet hat évvel A jedi visszatér eseményei után veszi kezdetét. Az Új Köztársaságot politikai csatározások gyengítik, ráadásul a birodalom maradékát mindezidáig nem sikerült teljesen legyűrni. Kósza hírek terjengnek arról, hogy egy titokzatos birodalmi admirális bukkant fel nemrég és támadásra készül… Leia Organa Solo eközben ikrei születését várja, Luke pedig visszatér a Dagobah-ra, hogy felvegye a kapcsolatot Yoda szellemével, ám látomásában valaki mással kerül kapcsolatba, olyasvalakivel, akivel nemsokára élőben is találkozhat, méghozzá nem túl kellemes körülmények között.

zahn2.jpg

A szerző a két folytatást is megírta, egy-egy év alatt, Sötét erők ébredése és Az utolsó parancs címmel. Az így elkészült trilógia szerves egészet alkot, természetesen nyitva hagyva a történetet újabb kalandok felé, melyeket aztán több esetben maga Zahn követett el.

De hogy milyen érzés az ő köteteit olvasni? Először is meglátszik, hogy az író tisztában van ezzel az univerzummal. Egyes kollégáival ellentétben nem ír a lefektetett alapokkal ellentmondó dolgokat. Karaktervezetéséről ugyanez mondható el. Saját helyszínei és szereplői jól eltaláltak, utóbbiak közül nem egy (leginkább Mara Jade és Thrawn admirális) a rajongók igazi kedvencévé nőtte ki magát. A cselekményt alaposan kidolgozza és képes meghökkentő fordulatokat hozni a történetbe, miközben tartja magát a klasszikus Star Wars-hangulathoz. Írói stílusa ezzel szemben nem túl érdekfeszítő: úgy is mondhatnám, hogy soha nem olvastam Zahntól igazán emlékezetes sorokat. Talán ezért van az, hogy egyes olvasók kifejezetten sótlannak találják az ő könyveit, és nem a filmes feldolgozás lehetősége jut róla először eszükbe.

zahn6.jpg

A Thrawn keze-ciklus, mely A múlt kísértete és A jövő látomása című regényeket foglalja magába, néhány évvel később érkezett, folytatva a birodalom maradéka elleni küzdelmet, még inkább kiemelve legnépszerűbb karakterének, Mara Jade-nek a sorsát. Ezt követően a szerző végre látogatást tett más korszakokban is: a Kirajzás és A túlélők keresése lazább regénypárt alkot. Zahn ezekben foglalta össze A birodalom örököseiben először említett (és a magyar változatban akkor még Kirepülés-tervként fordított) projektet, mely nem sokkal a klónháborúk előtt veszi kezdetét. Jorus C’Baoth jedi-mester tervének lényege, hogy egy hatalmas, ötvenezer embert befogadó hajóval a galaxis ismeretlen szektoraiba induljon, hogy lakható világokat és értelmes, esetleg Erő-érzékeny lényeket találjanak. A történetnek persze utóélete is van, a másik kötet erről szól: évekkel A jövő látomásának cselekménye után Luke Skywalker és Mara ugyanis értesítést kap a chiss faj képviselőitől, mely szerint megtalálták a Kirajzás roncsait, s felkérik őket, hogy vegyenek részt a vizsgálatban, melyre azonban meghívást kapnak mások is…

zahn7.jpg

A Hűség - melyet a napokban jelentetett meg magyarul a Szukits - újabb ugrást jelentett Zahn számára, méghozzá a klasszikus trilógia korába. Az Új remény után játszódó történet főszereplője a fiatal Mara Jade, aki korrupt birodalmi vezetők nyomát követi, de feltűnik a színen Luke, Leia és Han, illetve Vader nagyúr és pár dezertőr rohamosztagos is. A Válaszutak tulajdonképpen folytatása az előbb említett regénynek: a Candoras szektor kormányzója titokban menedéket ajánl a lázadóknak, ezért hőseink odautaznak, hogy megkezdjék a tárgyalásokat. Nem sejtik, hogy Mara Jade is úton van már, hogy végezzen az árulóval... Idén januárban pedig megjelent a tengerentúlon a szerző legújabb, Scoundrels (Gazfickók) című regénye is, a főszerepben kedvenc csempészeink, Han, Csubi, illetve Lando, akik célja ezúttal, hogy megfúrják a Fekete Nap bűnszövetkezet egyik vezetőjének széfjét, s ebből aztán kifizethessék Jabbát (mindezt még A birodalom visszavág eseményei előtt).

zahn9.jpg

Zahn neve azonban nemcsak regények kapcsán tűnik fel. Mara Jade képregényes megjelenéseinél is szerepet vállalt, íróként – például Az Uralkodó Keze és a Frigy című füzetekben –, nem beszélve a Thrawn-trilógia képregényváltozatáról, de volt már segítségére kollégáinak is, többek között K.J. Andersonnak vagy Aaron Allstonnak. A Star Wars-novellák írói között is megtaláljuk őt: a Történetek Jabba palotájából című antológiában ő követte el a Mara Jade első kudarcát bemutató történetet, a Tales from The Empire-ben Talon Karrde és Mara találkozását mutatta be, a Tales from The New Republic-ban pedig azt meséli el, hogy tett szert Mara űrhajójára. A Fool’s Bargain című e-novellája a rohamosztagosok mindennapjait mutatja be.

zahn8.jpg

A Thrawn-trilógia és a Thrawn-keze ciklus első kiadása antikváriumokból talán még beszerezhető; szerencsére a Szukits pár éve újra megjelentette ezeket, és ha másutt nem, a hivatalos honlapról még rendelhetők, akárcsak a Kirajzás és A túlélők keresése, illetve a nemrég érkezett Hűség.


Csillagok háborúja: A birodalom örökösei (Star Wars: Heir to The Empire)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Novák Csanád
Valhalla 1991
400 oldal


Csillagok háborúja: Sötét erők ébredése (Star Wars: Dark Forces Rising)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Nemes István és Szegi György
Valhalla 1992
412 oldal


Csillagok háborúja: Az utolsó parancs (Star Wars: The Last Command)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Nemes István és Szegi György
Valhalla 1993
446 oldal


Csillagok háborúja: A múlt kísértete (Star Wars: Specter of the Past)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Békési József
Aquila 1999
400 oldal


Csillagok háborúja: A jövő látomása (Star Wars: Vision of The Future)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2008
590 oldal


Csillagok háborúja: Kirajzás (Star Wars: Outbound Flight)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2008
470 oldal


Csillagok háborúja: A túlélők keresése (Star Wars: Survivor’s Quest)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2008
512 oldal


Csillagok háborúja: Hűség (Star Wars: Allegiance)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Habony Gábor
Szukits 2013
380 oldal


Csillagok háborúja: Válaszutak (Star Wars: Choices of One)
Írta: Timothy Zahn
Fordította: Habony Gábor
Szukits 2013
412 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr265017660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.02.14. 13:02:45

Zahn a kedvencem.
Azt hiszem ez már szóba került köztünk, vagy legalábbis veled is beszéltem róla úgy emlékszem.

Lucas egyébként amennyire elkorcsosította az előzményfilmjeivel csaknem az egész Star Wars univerzumot karakterteremtésben és történetbonyolításban nyugodtan tanulhatna Timothy-tól.

Aki egyébként tényleg nem ír mozgalmasan, viszont olyan átgondolt, ötletes és összetett folytatást alkotott, amiért csak elismerést érdemelhet.

Példaképp ismét csak a saját fantasztikumát megcsúfoló Lucast hoznám, akinek Zahn még az eredeti karaktereit is tovább finomította köteteiben.

Luke már igazi Jedi. Han még mindig kicsit rebellis, de az új oldala legalább ennyire érdekes, mint óvó családapa, férj, sőt politikai cselszövő. Leila pedig legalább ennyire felnőtt figurává válik a folytatásirodalomban. Bár megmarad politikusnak, megismeri az Erőt, melyből egyéb jellemvonásai is sokkal izgalmasabbnak mutatkoznak.

És persze itt van Mara Jade. Tucatszor végiggondoltam, hogy éppen kit, melyik színésznőt tudnám elképzelni a szerepben. Régen felmerült bennem a fiatal Julianne Moore, de ti biztos tudtok jobban is :)

Lucas talán féltékenységből nem vesz tudomást Zahn-ról :P

Akinek a munkásságával kapcsolatban tulajdonképpen a stratégiai és politikai cselszövések átültetését tartom a legnagyobb erénynek a Star Wars világába. Más íróknál ez valahogy komolytalan, vagy túl egyszerű, míg Zahn teljesen felnőtt szintre helyezte az egészet.

Biztos van és olt aki jobban is írt már nála egy-egy SW-kötetet, de a felsorolt okok miatt nálam ő Lucas eredeti trilógiájának valódi örököse!

Monty H. 2013.02.14. 14:23:02

@symor: Ámen! Jól összefoglaltad.

Mara Jade-nek ugyebár van egy hivatalos színésznője, akit promofotókhoz és a kártyákhoz kértek fel, de még a felújított változatokban sem kapott szerepet, bár állítólag szóba került. Készült néhány nagyon jó kép róla.

shannonmcrandle.com

symor 2013.02.14. 14:52:35

@Monty H.:

Ismerem. De nem tetszik :)

Ennél azért maszkulinabb, vadabb csaj benyomását kelti a regényekben. A képregényekbeli megjelenése azt hiszem sokkal jobb annál, mint amit ez a kicsit túl hattyúnyakú elő modell mutatni tud.

Monty H. 2013.02.16. 10:13:59

@symor: Gondolom, más szempontokat is figyelembe vettek volna, ha élőszereplős filmhez keresnek színésznőt. Viszont itt, gondolom, gyorsan kellett valakit keríteni, aki az arcát és a testét adja hozzá, illetve elég fiatal ahhoz, hogy a vonatkozó találkozókra elmenjen... Ez összejött. Szerintem nem rossz. 85% simán. :-)

symor 2013.02.16. 10:42:01

@Monty H.:

Ízlés dolga, de az én szememben sem az arca, sem pedig a teste nem felel meg Mara Jade általam elképzelt megjelenésének.

De mint írtam, ízlés dolga :P

symor 2013.02.16. 12:31:20

@Monty H.:

Az én képzeletemben Mara inkább ilyen, valahogy az arca és az egész fellépése sokkal több akaraterőt és öntudatot áraszt:
www.kepfeltoltes.hu/130216/Mara-sacrifice_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A mostani kínálatból a színésznők közül, talán Bridget Regan áll hozzá jelenleg a legközelebb:
www.imdb.com/name/nm2125623/

Pötty1 2013.02.18. 21:19:28

@symor: Na az első linkkel én is egyetértek. Szerintem meg is van rá a színésznő. Taylor Cole. :) Bár nem vörös, de ugye ez nem nagy akadály.

Monty H. 2013.02.18. 23:14:26

@Pötty1: A Sacrifice könyvborítója tényleg jól sikerült. Ebben a kötetben hal meg mellesleg szegény Mara... Volt azonban olyan borító is, ahol Shannon McRandle volt a modell.

images.betterworldbooks.com/034/Star-Wars-The-New-Jedi-Order-Edge-of-Victory-II-Keyes-J-Gregory-9780345446107.jpg

Ami a színésznőket illeti... Nem is tudom... Nincs rá tippem. A fentieket nem ismerem, nem láttam őket filmben. Kellő sminkkel sok mindent ki lehetne hozni belőlük, nyilván.

symor 2013.02.19. 04:49:16

@Pötty1:

Taylor Cole nekem viszont már túl erőteljes.

Érvek Bridget Regan mellett, csinos, karakán, eredeti vörös és képzett kardforgató :) :

www.youtube.com/watch?v=u_AM5J_AHzM

www.youtube.com/watch?v=1ZQ3jiPtLXY

Pötty1 2013.02.19. 18:41:27

Nem rossz. Taylor Cole nemrég játszott bérgyilkost az Event c. sorozatban. Szerintem nagyon jó volt. :)

Pötty1 2013.02.19. 18:43:38

@Monty H.: Ez a Shannon többször is visszaköszön, de nekem nagyon nem szimpi valamiért.
A Sacrifice és a Hűség borítóján látható nő sokkal jobban tetszik. De ez egyéni ízlés kérdése.

!alexz · http://senshinext.blog.hu 2013.02.19. 23:47:18

Eddig nem is hallottam a legújabbról. Jó tudni, hogy már ki adták.
süti beállítások módosítása