FILM: Chris Ryan bemutatja: Rendőrségi elit alakulatok
2013. február 11. írta: Monty H.

FILM: Chris Ryan bemutatja: Rendőrségi elit alakulatok

Ilyen a rendőrkommandósok élete

Chris Ryan nem nyugszik – és ismerve előéletét, illetve (valamennyire) személyiségét, ezen nem is csodálkozom. S minthogy a dokumentumfilmek között is érzékelhető az a tendencia, hogy (témától függően) legyenek minél életszagúbbak és közvetlenebbek, egyre több olyan széria készül, mely szinte tapintható közelségbe hozza a legveszélyesebb foglalkozást űző emberek világát. Ilyen volt a brit tengerészgyalogosok mindennapjait boncolgató Commando On The Frontline vagy az amerikai elit egységek válogatási procedúráját bemutató Surviving the Cut is, s ilyen a Rendőrségi elit alakulatok is.
cryan elite police 4.jpg
Ryan ezúttal a világ kevésbé ismert rendőri elit alakulatainál tett látogatást, Brazíliától Izraelig, olyan egységeknél, melyek felszereltségük alapján sok esetben inkább katonai kommandónak tűnhetnének. A műsorvezetőnek először mindig át kellett esnie egy párnapos kiképzésen, melynek során együtt gyakorlatozott távoli kollégáival, hogy bebizonyítsa, az SAS-ben eltöltött évek nem múltak el nyomtalanul – csak ezután kapott engedélyt arra, hogy operatőreivel éles akciókra is elkísérhesse ezeket az embereket.
cryan elite police 2.jpg
Adódik persze a kérdés, mennyire élesek ezek a bevetések. Arra ne is számítsunk, hogy FPS-nézetben láthatjuk a történéseket, miközben a katonából lett műsorvezető is szórja az áldást – de a rutinszerű küldetések folyamán is akad néznivaló, illetve egyszer-egyszer igazi ólom repked a levegőben, nem is kevés. Ryan természetesen el is beszélget ezekkel a rendőrökkel, így az ottani hangulatot és mentalitást is sikerül némileg megragadnia. Amennyit józan ésszel meg lehet engedni egy forgatócsoportnak, azt meg is engedték. Ez szakértői szemmel talán nem sok, de az átlagnéző valószínűleg így is tanul majd belőle.
cryan elite police 1.jpg
Érdekes volt Ryant látni ilyen környezetben. Az ötvenen is túl járó, egykori SAS-tag láthatóan élvezte, hogy újra együtt lehet olyan emberekkel, akiknek lételemük az életveszély. Amikor velük rohan át egy gyilokház folyosóin vagy amikor az ő fegyvereiket próbálja ki, az is szembetűnik, hogy ezredének színvonala rajta is maradandó nyomot hagyott. Az alábbi részben a kazahsztáni rendőrség nagyvasait ízlelgeti, durván a nyolcadik perctől. Figyeljük csak meg, mennyire jól érzi magát!

Tartalom
1.    rész – Brazília – a riói favelák világa
2.    rész – Kolumbia – harc a drogkartellek ellen
3.    rész – Kazahsztán – a szovjet utódállam rendőrségi kommandójával
4.    rész – Lengyelország – bevetésen a GROM tagjaival
5.    rész – Mexikó – a kábszerkereskedők nyomában
6.    rész – Izrael – a gázai övezet veszélyei
7.    rész – Sri Lanka – küzdelem a felkelők ellen

cryan elite police 3.jpg
Az Angliából beszerzett DVD-kiadással két gondom akad. Az első, hogy nincs rajta még angol felirat sem, bár ez sem nekem probléma, hanem azoknak, akik még nem beszélik olyan jól a nyelvet. A másik viszont univerzális: egy lemez kiadáshoz miért nem lehetett kivágni a tévés verzióból a reklámok miatt hasznos visszatekintő betéteket? Ezek miatt sokszor kétszer-háromszor is hallhatjuk ugyanazt a szöveget, teljesen feleslegesen. Egyébként magyar szinkronnal is látható volt a sorozat a Discoveryn, ezért jó eséllyel ez is beszerezhető valamiképpen.

Érdekes, bár nem túl mély kitekintés.
Értékelés: 7/10

Chris Ryan’s Elite Police
Discovery Channel 2009
Dokumentumsorozat (308 perc)

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr954727986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2013.02.11. 18:35:30

Kicsit pocakosan is ott van a szeren. Az egyik ölőházban konkrétan leesik a többiek álla amikor végigmegy. Talán épp Kazahsztánban.
Bár régebben láttam, az maradt meg bennem, hogy talán egyedül az izraeliek nem voltak meghatódva tőle, a többiek úgy kezelték mint egy filmsztárt. :)

Bár nem teljesen tartozik ide, de azt tudja valaki,hogy ő miért vállalhatja az arcát, míg Mcnab még a mai napig sem? Ez egyéni döntés lehet? Akkor viszont nem tudom mi az amitől ennyire fél Mcnab..

Monty H. 2013.02.11. 19:01:24

@Pötty1: Ha valóban igaz mindaz, amit McNab katonaéletéről leírt, akkor elég sokan bepöccenhetnek rá, illetve utánamehetnének. Ott volt ugyebár Észak-Írországban és Latin-Amerikában, és valószínűleg emiatt aggódhat.

g.d 2013.02.11. 21:29:27

Nekem aszongya a Tecső, hogy ez a videó nem létezik...:(

GustyX 2013.02.11. 21:38:05

@g.d: chris ryan's elite world cops
ezt írd be és akár a teljes filmet is megnézheted részenként.

Monty H. 2013.02.11. 22:54:25

@g.d: Basssssssssszus! Pedig de jó volt... :-(

Monty H. 2013.02.11. 22:58:03

@GustyX: Na, megvan a teljes rész, átírtam picit, így is meg lehet találni :-) Köszi, hogy szóltál.

Pötty1 2013.02.12. 18:55:08

@Monty H.: Oké, de abban az időben szerintem minden SAS katonát bevetettek Észak-Írországban, így akár Ryannek is lenne félnivalója. De nem lényeg, csak valamelyik nap belefutottam egy műsorba ahol Mcnab volt a kommentátor, de még így is ki volt kockázva a feje. Erről jutott eszembe.

Monty H. 2013.02.13. 09:53:18

@Pötty1: Hát nem tudom...

A Tour of Dutyt nézed? McNab ott volt kommentátor és valóban ki volt kockázva a feje. Hogy unhatja szegény feje :-)

Pötty1 2013.02.13. 18:26:04

@Monty H.: Igen az lesz az, csak nem jutott eszembe. :)
Egyébként az is érdekes, hogy a Bravo Two Zero minden tagjának ismert lett azóta az arca, csak az övé nem.
Valamit nagyon titkol. De az is lehet pusztán azért van, mert akkor kideríthető lenne a valódi neve. A többieknek az eredeti neve is ismert.
süti beállítások módosítása