FILM: Az ördög szépsége
2012. november 30. írta: Monty H.

FILM: Az ördög szépsége

Mit kérnél a lelkedért?

Ha már belekezdtem Gérard Philipe életművébe, akkor az elsők között érdemes bemutatnom ezt az alkotást, mely több, mint hatvan évvel ezelőtt készült egy közismert történet alapján, melyet már tucatnyi alkalommal dolgoztak fel filmen is.
azordogszepsege2.jpgAz idős és nagy elismertségnek örvendő Faust professzor kétségbeesetten kutatja a természet legfőbb titkait. Kiábrándultságát és közönyét csak Mefisztó érkezése zavarhatja meg, aki alkut kínál. A fiatalságért és a földi örömökért cserébe a tudósnak persze fizetni is kell, méghozzá saját lelkével...
azordogszepsege1.jpgViszonylag könnyed feldolgozása ez az eredeti történetnek, noha az alaphelyzet a maga drámaiságával nem ezt ígéri: ennek a változatnak azonban a két főszereplő viselkedése adja meg az alaphangot. Mefisztó Faust professzor alakjában egy lánglelkű bohócot is eljátszik, ha úgy tartja kedve, miközben persze abban mesterkedik, hogy célpontja lelkét végre elragadhassa. A megifjodott Faust pedig a fiatalság nevében szeret, alkot és kalandozik – olykor pedig sorsán és túladott életén töpreng. Egymás eszén próbálnak túljárni és a lehető legtöbbet kihozni ebből az élethelyzetből.
azordogszepsege4.jpgA forgatókönyv pedig nem nyújtja a kelleténél tovább ezt a történetet: végig feszes és élvezetes marad, az emberi természet jó és rossz oldalának bemutatásával. S mivel a mondanivaló is örökérvényű, a film ennyi idő elteltével is működik. No, ez részben a színészek érdeme, s itt nemcsak a Faustot és Mefisztót is eljátszó Gérard Philipe-re gondolok, ugyanis partnere, Michel Simon is kitett magáért, sőt, rácsodálkoztam a két női főszereplőre is, a cigánylányt alakító Nicole Besnard-ra és a hercegnőt játszó Simone Valere-re (aki A nagy hadgyakorlatban is együtt dolgozhatott Philipe-pel).

A magyar DVD-változat nem olyan régen kapható. Hogy az eredeti címet mi a fészkes fenéért kellett átírni Faustra, nem tudom, de igencsak idegesítő... A karton díszdoboz jó ötlet, de a tulajdonképpeni borító meglehetősen igénytelen. A 2.0-ás francia hangsáv mellett magyar feliratot kapunk, illetve nagy örömünkre a klasszikus magyar szinkront is rátették a lemezre, melyen – a Királylány a feleségemhez hasonlóan – Tordy Géza szolgáltatja Gérard Philipe hangját. Extraként kapunk egy előzetest, egy képgalériát és pár ajánlót.


Örökérvényű történet.
Értékelés: 9/10

Az ördög szépsége (La beauté du diable)
Les Films Corona 1950
Dráma, romantikus (92 perc)
Rendező: René Clair
Főszereplők:Michel Simon, Gérard Philipe, Nicole Besnard
Zene: Roman Vlad

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr724927259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása