KÖNYV: Diorámaépítés – Kőtárgyak (Adóba László)
2012. július 18. írta: Monty H.

KÖNYV: Diorámaépítés – Kőtárgyak (Adóba László)


A statisztikák szerint Adóba László diorámaépítő könyvsorozatának első és második kötetéről szóló összefoglalóim komoly olvasottságra tettek szert ezen a blogon. Azt hiszem, nem véletlenül, én pedig örülök, hogy legalább ilyen szerény módon támogathatom az utóbbi évek egyik legdicséretesebb makettező vállalkozását. Most azonban térjünk rá a jelen cikk témájára, ugyanis pár héttel ezelőtt, a Sas Militaria egyik polcáról rám vigyorgott a széria harmadik kötetének borítója, amit elkerekedő szemekkel nyugtáztam, majd pár perc múlva ki is fizettem a vételárat és még aznap nekikezdtem az olvasásának.

adoba3.jpgAdóba úr ezúttal a kőtárgyak elkészítésének számtalan fortélyát mutatja be nekünk. Amit a borítóképen látunk, mind-mind benne foglaltatik a könyvben, sőt, még több is, vagyis akadnak itt virágtartók, síremlékek, kutak és szökőkutak, sőt lovas emlékmű és egy komplett mauzóleum is. A darabok között találunk egyszerűbbeket és bonyolultabbakat is, úgyhogy akármilyen szinten is álljon az olvasó, érdemes legalább végiglapozni a kiadványt.

Ami a javasolt technikákat illeti, nem tehetek mást, mint újból megemelem virtuális kalapomat a szerző előtt; már az első két kötetnél is csak hápogni tudtam egy-két megoldás láttán, de most aztán tényleg nem tudtam mit mondani egyik-másik eljárás láttán. Tényleg zseniális, amit Adóba úr csinál.

Következő könyve előreláthatólag a fa- és vastárgyak makettjeinek készítésére fog összpontosítani. Az író egyébként létrehozta nemrég saját honlapját is a www.adobadiorama.hu webcímen, ahol a fórum lehetővé teszi a kötetekben látott eljárásokkal kapcsolatos kérdések feltevését, illetve általános szakmai vita megindítását is.
adoba3 2.jpg
Korábban többen is szóba hozták, hogy lenne igény teljes diorámák építésének bemutatására is. Nem akarok erőszakoskodni, de most, hogy a sorozat harmadik részénél tartunk, azt hiszem, joggal remélhetjük, hogy a széria most már jó pár kötetet meg fog élni, és ilyen témák is sorra kerülnek egyszer, főleg azért, mert az olyan dolgok, mint kompozíció vagy a figuraelhelyezés is megérdemelnének egy kiadványt. Reméljük a legjobbakat.
adoba3 3.jpg

Diorámaépítés – Kőtárgyak
Írta: Adóba László
Fotó: Zentai Éva és Adóba László
Costa 2012
64 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr794661518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása