FILM: Red Tails
2012. június 21. írta: Monty H.

FILM: Red Tails

Fekete pilóták háborúja

A háborúk történetének agyonhallgatott epizódjai mindig is jó alapot szolgáltattak egy-egy filmhez, más kérdés, hogy ezek minősége igencsak hullámzó – gondoljunk csak A fegyverek szava vagy Az eltűnt ezred című alkotásokra, melyek az amerikai szolgálatban álló navaho, illetve japán katonák hőstetteiről szólnak. A Red Tails az Egyesült Államok légierejének első, tisztán fekete bőrű pilótákból álló alakulatának történetét meséli el, akik szintén rögös utat jártak be, míg megkapták az igazi elismerést.

redtails3.jpg

A 332. amerikai vadász-század 1944-ben Olaszországban állomásozik. A fekete pilóták kisegítő feladatokra vannak kárhoztatva: járőröznek, a hátországban ellenséges konvojokat és vasutakat támadnak, de légi harcot még nem is láttak. Washingtonban ezalatt viták folynak arról, van-e értelme egyáltalán néger pilótákat szolgálatban tartani – ám az Európa belsejébe repülő nehézbombázóknak megbízható fedezet kell, így hőseink végül bizonyíthatják rátermettségüket…

redtails1.jpg

Akik ismerik a témába vágó filmeket, azok persze megjegyezhetik, hogy pontosan ebből az alapanyagból már készült tévéfilm, Pilóták háborúja (Tuskegee Airmen) címmel 1995-ben, az akkor még ifjú Laurence Fishburne főszereplésével. Ez a darab a kor színvonalán tisztességesen sikerült, bár tudomásom szerint közel sem olyan ismert. A légi harcokat bemutató képsorokban pedig akadt némi gond a géptípusok hitelességével és persze egy-egy snittet archív, fekete-fehér felvétellel helyettesítettek. A Red Tails a fenti szempontokból mindenképp előrelépést jelent, hiszen amellett, hogy eleve mozifilmként jelent meg, olyan producerekkel büszkélkedhet, mint George Lucas és Rick McCallum, és persze a digitális technika sem maradt tétlen a projekt során. Lássuk tehát először is a pozitívumokat.

redtails4.jpg

Először is rég láttunk már ízig-vérig repülős filmet. A nagy elődök – Az angliai csata, Végső visszaszámlálás, Top Gun, Memphis Belle, Vadászpilóták – hagyományait követve újra átélhetjük – legalább egy picit – a katonai repülés feszültségteljes, de mindenképp izgalmas élményét. Ez máris olyan dolog, amiért érdemes egy filmért lelkesedni, még akkor is, ha egyébként nem minden szempontból magasztalható. Ráadásul a CGI-technika jóvoltából többé szakértői szemmel sem kell aggódnunk amiatt, hogy egy-egy géptípus vagy festés nem passzol, vagy hogy egyetlen snittet háromszor is láthatunk, mert a levegőben felvett anyagból nem futotta többre. Ilyen szempontból a digitálisan összeállított filmek mindig is előnyben voltak, de megjegyezném, hogy továbbra is nagyra tartom azokat a filmeseket, akik kamerával rögzítették azt, amit később összevágtak. (Ilyen szempontból valószínűleg a francia gyártású Vadászpilóták az etalon, főleg azért, mert a néhány évvel ezelőtt készült alkotásban már meglett volna a lehetőség a CGI használatára, mégis maradtak a hagyományos – és igen drága – módszereknél.)

redtails2.jpg

Mindez persze azt is jelenti, hogy a repülős jelenetek már-már túlzottan is tökéletesek, hiszen olyan kameraállások és olyan – a fizikának esetleg ellentmondó – manőverek követik egymást, amikről ordít, hogy csakis digitálisan oldhatták meg. A repülés és a repülőmakettezés szerelmesei mindenesetre gyakran fel fognak sóhajtani egy-egy snittnél, már csak azért is, mert ritkán látható géptípusokból nem lesz hiány. Előfordul itt P-40, P-51, B-17, Bf.109, Me-262, sőt, Ju-87 Stuka is.

redtails5.jpg

A légi harcok prezentálása mellett kitérnek a faji szegregációval járó hátrányokra, a hátországban folytatott politikai csatározásokra, a pilóták magánéletére, és némi olcsó romantika sem maradhat el. Kitalálható persze, hogy ezenközben át kell esnünk néhány kötelező közhelyen is (pl. a néger pilótát nem tűrik meg a tiszti klubban), de ezek egy része nem annyira bántó. Ami mégis, az leginkább a németek bemutatásakor jön elő. Ez az a pont, ahol Hollywood már régen lemaradt és a jelek szerint nem is szeretnének ezen változtatni. A filmnek ugyanis visszatérő figurája a kék szemű, szőke árja pilóta, aki már tekintetével egyértelművé teszi, hogy GONOSZ, később pedig még az is kiderül, hogy rasszista… Ami a forgatókönyv egészét illeti, sokszor éreztem úgy, hogy A Vörös Báró köszön vissza: a bő kétórás film meglehetősen feszes, ami még jól is elsülhetne, de a kritikák szerint pont ettől lett felszínes és (ezúttal) negatív értelemben képregényes. Ezek mellett a hadtörténeti tévedések szót sem érdemelnek, viszont Lucas megkapta azt a (részben jogos) kritikát, hogy gőze sincs az igazi háborúról és maradjon inkább a sci-fi műfajánál.

redtails6.jpg

A szereplők nagy része viszonylag ismeretlen. Kivétel Cuba Gooding Jr. Ő egyébként az előző feldolgozásban, a már említett Pilóták háborújában is szerepelt, de a jelek szerint kötelező őt szerepeltetni, ha a feketék egyenjogúsága szóba kerül (lásd Pearl Harbor, Férfibecsület). Kisebb szerepben előkerül még Lee Tergesen (Gyilkos megszállás) és Gerald McRaney (A szupercsapat) is.
A film durván 58 millió dollárba került, és május végéig alig 50 milliót hozott vissza. A DVD-forgalmazásból talán még valamennyi befolyik majd, de a kritikákat látva ez erősen kérdéses.

Látványos, de itt-ott igencsak közhelyes repülős film.
Értékelés: 5/10

Red Tails
20. Century Fox 2012
Háborús dráma (122 perc)
Rendező: Anthony Hemingway
Szereplők: Terrence Howard, Cuba Gooding Jr., Nate Parker
Zene: Terence Blanchard

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr424563773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2012.06.23. 07:23:56

Csak bólogat, csak bólogatok azon amit írsz, aztán meglátom az értékelést :/

7/10?!

What a Fuck!!!

Mihez képest 7/10 ez a film. Az év egyik legnagyobb csalódása volt az egész, mert hagyján, hogy úgy néz ki mint egy videójáték az egész még "történetét" nézve is egy tömény borzalom volt az egész film.

Pixelakciók, pixelkörnyezet és pixel hősök. Ha még élnek egyáltalán az alakulat veteránjai közül néhányan remélem sohasem kellett megnézniük ezt a filmet, ami abszurd és hamis emléket állít tetteiknek.

Ha pedig nagyvonalúan eltekintünk a történelem megcsúfolásától a végtelenül együgyűvé lebutított szereplők látványától még mindig ott van az, hogy a mozi unalmas.

Kiszámítható, öncélú és rossz tempójú akciókkal teli elfuserált alkotás (illetve férc!).

Sok háborús filmet volt szerencsém már lenni és ez szinte biztosan benne van a legrosszabb ötben, amit volt szerencsém végigszenvedni.

4/10, ennyit érdemel tőlem és ez is csak a témaválasztás miatt, nem azért mert megérdemli.

Nézzétek meg inkább ehelyett az említett Tuskegee Airmen-t, ami tényleg 7/10.

Annak, aki mégis megnézte volna hozzám hasonlóan ezt a kiábrándító filmet ezt ajánlom gyógyírnek:
www.youtube.com/watch?v=TKjR1V-Dg14

Egy cseh-angol koprodukció, mely a II. világháború pilótahőseinek ennél sokkal maradandóbb emléket állít.

Monty H. 2012.06.23. 15:48:59

Visszanézve igaz, ez csak úgy 6/10. Engem eléggé elragadtak a repülős jelenetek. A történet semmi komoly, de jó látni ennyi gépet akcióban, még ha CGI is az egész. Az összhatást ez nyomta fel nálam.

symor 2012.06.23. 17:06:58

Azt hiszem korábban egy más blogon azt írtam a film olyan mintha a Dogfight dokusorozat animátorainak adott volna egy rahedli pénzt Lucas, hogy csinálják meg ezt valamivel jobban, nagyvászonra.

Meg is csinálták, csakhogy ez még mindig túl rajzfilmes. A CGI lehet megfelelő pótlék, vagy keverék, de még nem tart ott, hogy szívesen venném ilyen mértékben.

A repülős jelenetek egésze siralmasan művi benyomást kelt, szerintem ezért látványfilmként sem állja meg a helyét. Azt persze elismerem, hogy valakinek ez jelenthet még egy pluszt a filmmel kapcsolatban :/

ambtari 2012.07.01. 16:50:22

"Ami mégis, az leginkább a németek bemutatásakor jön elő. Ez az a pont, ahol Hollywood már régen lemaradt és a jelek szerint nem is szeretnének ezen változtatni. A filmnek ugyanis visszatérő figurája a kék szemű, szőke árja pilóta, aki már tekintetével egyértelművé teszi, hogy GONOSZ, később pedig még az is kiderül, hogy rasszista…"

Pont ezt a hozzáállást kifogásoltam a Piszkos tizenkettőnél, Ryannél és az Ellenség a kapuknál. Örülök, hogy végül számodra is szemet szúróan zavaróvá vállt. Egyébként meg nem kell annyira csodálkozni, mert akik eme hollywoodi produkciókat pénzelik, sérelmet szenvedtek el a németektől....

symor 2012.07.03. 06:52:50

Az egyik kedvenc blogom pusztán történelmi és hadászati szempontokat sorra véve szétcincálja ezt a marhaságot.

Okulásul ajánlom mindenkinek, aki igazolást keresne arra miért is ez az utóbbi idők egyik legrosszabb háborús filmje:
katpol.blog.hu/2012/05/29/katpol_filmklub_red_tails_voros_farkak#more4548777
süti beállítások módosítása