FILM: Az utolsó kém
2012. május 15. írta: Monty H.

FILM: Az utolsó kém

Némely titkok képesek megváltoztatni a történelem menetét

Időnként teljesen véletlenül kerül elém egy-egy film, de valami miatt utánakapok – jelen esetben a rendező személye keltette fel az érdeklődésemet, hiszen Christian Carionról a Fegyverszünet karácsonyra óta nem hallottam (oké, hogy ezzel együtt összesen csak három filmje létezik – egyelőre).

Moszkva, 1981. Szergej Gregorjev, KGB-ezredes igazi hazafi, de kiábrándultsága nyomán kész szembeszállni a szovjet rendszerrel, hogy változások árán tegye jobbá hazáját – úgy érzi, ez az egyetlen lehetőség. Kikerülve az ismert külföldi hírszerzőket, egy francia mérnökkel, Pierre Froment-nel veszi fel a kapcsolatot és rajta keresztül kezdi el Nyugatra küldözgetni a létfontosságú információkat, melyek jellege és bősége zavarba ejti még a CIA-t is…

A forgatókönyvet Carion írta, méghozzá Szergej Kosztyin testes könyvéből, melynek címe: Farewell: The Greatest Spy Story of the Twentieth Century. A szerzőnek a kötetet először külföldön kellett megjelentetnie, mivel a téma miatt sokan nem akarták ezt a történetet Oroszországban is kiadatni. A film eredeti helyszíneken történő forgatása is nehézségekbe ütközött, mivel többen árulásként értelmezték mindazt, amit a főhős művelt, így nem rajongtak a megfilmesítés gondolatáért…

A film tulajdonképpen hitelesnek látszik, bár megtörtént esetből dolgozva nem volt túl sok mozgástere a készítőknek. Emiatt a cselekményt inkább a színészek játéka és nem a jelenetek feszültsége támogatja. Tulajdonképpen izgalomból és feszültségből sem kapunk annyit, amennyi elvárható lenne egy kémfilmtől… Az atmoszféra azonban telibe talál, részben az eredeti környezet, részben a fényképezés jóvoltából. A stáb tulajdonképpen kitett magáért, a történet volt az, amely jelentőségével ellentétben valószínűleg nem hagy mély nyomot a nézőben.

A színészgárda számos ismerőst felvonultat. Carion a jelek szerint erősen kötődik a Fegyverszünet karácsonyra jól bevált arcaihoz: a főszereplő rögtön ugyanaz, Guillame Canet, de nagyon rövid jelenetek erejéig feltűnik Diane Krüger, Benno Fürmann, Alex, Ferns, Gary Lewis és Thomas Schmauser is. Alexandra Maria Larára a legtöbben valószínűleg A bukás gépírónőjeként emlékezhetnek. A sokoldalú színész-rendező-producer tehetség, Emir Kusturica (Macskajaj, A cigányok ideje) játssza Gregorjevet, de Willem Dafoe (Született július negyedikén, A szakasz) és Fred Ward (Az igazak, A velencei kurtizán) is fontos szerepet kapott.

A filmet Magyarországon tudtommal először az HBO sugározta. Jómagam az angol DVD-változatot szereztem be, amin az eredeti angol-francia-orosz hangsávhoz angol feliratot kapunk, extrák nélkül.


Kissé erőtlenre sikeredett kémdráma.
Értékelés: 7/10

Az utolsó kém (L’affaire Farewell)
Nord Ouest 2009
Krimi, dráma (109 perc)
Rendező: Christian Carion
Szereplők: Guillaume Canet, Emir Kusturica
Zene: Clint Mansell

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr354498915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása