KÖNYV: Modern hadviselés
2012. május 09. írta: Monty H.

KÖNYV: Modern hadviselés

A koreai háborútól Irak megszállásáig

Ilyen könyvre is rég vártam már… Mert átfogó hadtörténeti munkák időről időre megjelennek, de azok általában az ókornál kezdik és valahol az 1990-es években fejezik be az áttekintést. Pedig az elmúlt néhány év konfliktusai is megérdemelnek egy összefoglalást, és külön öröm, hogy elérhető áron érkezett meg ez a hiánypótló kiadvány.

Az albumszerűen szerkesztett kötet tízoldalas egységenként mutat be egy-egy konfliktust, ezek: a koreai, a vietnami és a Jom Kippur-háború, Afganisztán szovjet megszállása, Irak és Irán összecsapása, a panamai invázió, a két öböl-háború, az első orosz-csecsen konfliktus, a NATO Afganisztánban, illetve sorra kerül még a modernkori kalózok elleni nemzetközi harc is. Mindeközben az alkalmazott taktika és fegyverzet ismertetése sem marad el, sőt, dicséretes, hogy az írók igyekeztek a harcászati elvek változását is nyomon követni.

Felvetődik persze a kérdés, hogy tíz oldal valóban elegendő-e egy-egy ilyen történelmi esemény összefoglalásához. Nagy általánosságban a szerzők jó munkát végeztek, mivel tömör, de kellően részletes stílusban dolgozták fel a konfliktusokat. Az egyetlen kivétel talán a vietnami háborút érintő fejezet, melynek története nagyon nehezen sűríthető bele ilyen terjedelembe, de egy-két kisebb hiba is kísért itt (például az észak-vietnami hadsereg nemigen kerül említésre, pedig 1968-tól a Vietkong korántsem játszott olyan jelentős szerepet, mint korábban; vagy a "szív és ész" emlegetése, mely helyesebben "szív és lélek" lehetne...). Egyesek valószínűleg szóvá teszik majd azt is, hogy a falklandi és a jugoszláv konfliktus kimaradt a sorból.

A képanyagra viszont nem lehet panasz. A legújabb konfliktusokról sikerült valóban friss fotókat begyűjteni, de a hidegháború eseményeinél óhatatlanul előfordul egy-egy ismerős – ugyanakkor markáns – felvétel is. A képek kiválogatásáért felelős szakemberek, illetve a tördelő mindenképp remek munkát végeztek, a nyomdai minőség szintén meggyőző.

Azoknak tehát, akik átfogó és könnyen emészthető munkát szeretnének olvasni az elmúlt hatvan év jelentősebb konfliktusairól, mindenképp ajánlott ez a kötet.

Modern hadviselés – A koreai háborútól Irak megszállásáig
Írta: Bera Bálint, Domokos Attila, Liszkai János, Molnár Zsolt
Szalay Könyvek 2012
112 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr934498982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csodaszarvas01 2012.05.09. 22:05:27

Szia Monty!

Bizonyára érdekes könyv lehet. Tényleg jó ötlet volt egy körszerű, átfogó könyvet írni a "modern hadviselésről". Sokak számára érdekes lehet a könyv. Köszönjük az ismertetőt, én is megkeresem ezt a könyvet!

Üdv: Laci

symor 2012.05.10. 16:54:00

Múlt héten vettem meg :)

Meg is lepett milyen korrekt cikkeket tartalmaz, mert ilyen képanyag mellé máskor egyáltalán nem tapasztalni hasonló ésszerűséget.

Rövid, célravezető írás mindegyik tárgyát képező konfliktussal kapcsolatban (sajnos tény, hogy nem teljes körűen inkább válogatott formában), ráadásul még a felszerelésre és nagy vonalakban a technológiára is fordít figyelmet.

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Olyan lelkes lettem tőle, hogy még a kiadó oldalára is elnéztem, hátha egy sorozat része a kötet, mert formáját tekintve leginkább az újságárusoknál mostanában kapható történelemismereti sorozatokra hajaz.

Sajnos viszont egyszeri kiadás, pedig ilyenből simán rendelnék, ha hasonló, de szűkszavúan is informatív cikkekkel kitárgyalnák a korábbi korok konfliktusait is.

Őrültteknos 2012.05.14. 09:36:38

Engem is egészen kíváncsivá tettél...
süti beállítások módosítása