KÖNYV: Danny, a szupersrác & Az Ötök Törzse (Dahl & Sautereau)
2011. december 18. írta: Monty H.

KÖNYV: Danny, a szupersrác & Az Ötök Törzse (Dahl & Sautereau)

Két ifjúsági regény

Húszegynéhány évvel ezelőtt élte fénykorát az akkori magyarországi ifjúsági könyvkiadás zászlóshajójának is tekinthető Piknik sorozat. A korombeliek nyilván még emlékeznek erre a szériára, mely a Szovjetuniótól az Egyesült Államokig mindenhonnan emelt át értékes műveket – az Adrian Mole naplója is így jelenhetett meg először nálunk, akárcsak a fenti két kötet, melyek akkoriban nagy kedvenceim voltak.

Roald Dahlt nyilván nem kell bemutatni. A norvég származású brit író számos gyerektörténete, novellája és háborús visszaemlékezése (illetve az ezekből készített filmfeldogozások) révén jól ismert minálunk is. A Danny, a szupersrác egy kilencéves fiú története, aki megözvegyült apjával éldegél egy autószerelő műhelyben, valahol a vidéki Angliában. Mindketten imádják a szerelgetést, a gépeket, és nagyon boldogan éldegélnek – egy nap azonban Danny olyan titokra bukkan, ami gyökeresen felforgatja életüket. Apja ugyanis fácánokra les szabadidejében, és ezt a szenvedélyt gyermekkorából hozta, amikor megélhetési okokból járt el orvvadászkodni. Az ezt követő fácános kalandokban viszont már együtt vesznek részt…

Ez a könyv egyike azoknak a tipikusan „köznapi” kalandokat bemutató ifjúsági regénynek, amit mind a mai napig el lehetne adni mindenféle mágia és rejtély nélkül is. Izgalmas, hatásos, hiteles és az apa-fiú kötelékeket is hangsúlyozza, elejtve néhány bölcs megjegyzést a felnőttek lelkivilágáról. Szerencse, hogy később is kiadásra került, bár ma már inkább csak antikváriumokból beszerezhető. Egyébként film is készült belőle, melyet a magyar csatornák egyikén is sugároztak sok évvel ezelőtt - az apa szerepében Jeremy Irons.

Francois Sauterau regénye, Az Ötök Törzse már jobban hajlik a manapság oly népszerű, a fantasztikum felé nyúló történetekhez. Öt francia gyerekről szól, akik állandó jelleggel indiánosdit játszanak, miközben szüleik és a környék felnőtt lakosságának tekintélyes része őket vadássza. Egy nap rábukkannak egy elhagyott házra, melyben rengeteg limlomot találnak, s az innen elemelt tárgyak – mint az hamarosan kiderül – varázslatos képességekkel ruházzák fel őket. A dolog azonban soha nem ilyen egyszerű, mert a hatalom felelősséggel is jár, így a kölkök nemsokára komoly próbatétel elé kerülnek…

Ezt a kötetet is fenntartás nélkül tudom ajánlani a mai ifjúságnak, mivel szórakoztató, könnyed, ugyanakkor ebben is ott rejtőzik a tanulság: vigyázz, mit kívánsz, mert a végén még megkapod, de ha már megkapod, bánj vele óvatosan.


Danny, a szupersrác (Danny The Champion of The World)
Írta: Roald Dahl
Fordította: Borbás Mária
Móra Könyvkiadó 1985
170 oldal

Az Ötök Törzse (Les indiens de la rue Jules Ferry)
Írta: Francois Sautereau
Fordította: Papp Éva
Fordította:
Móra Könyvkiadó 1988
110 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr793415148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.o.z.s.o. 2011.12.18. 17:06:06

Roald Dahl nagy kedvencem, különösen bizarr novelláit szeretem, zseniálisan egyensúlyoz a realitás és a borzongatóan groteszk határán. Ezt még nem olvastam, de ami késik, nem múlik!

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2014.10.28. 07:57:41

Három évvel később hozzászólva vélhetően már nem fogod olvasni, de ez egy remek bejegyzés, köszi. Az utóbbi években 33-35 évesen kezdtem összegyűjteni ezt a sorozatot, amiből kölyökkoromban kb. a fele volt meg. Néhány könyvről ma már nehéz elképzelni, hogy akkor megjelenhetett, mint ifjúsági könyv. : - )
Még egyszer köszi a bejegyzést!

Monty H. 2014.10.28. 23:09:49

@Ivan Olsen: Ivan Olsen... Olsen? Hm. Erről a Gumi Tarzan című ifjúsági regény jut eszembe... Vagy tévedek? :-)

A hozzászólásokat most is olvasom, szóval csak bátran. :-) Hát igen, a Piknik ott volt a szeren, bár én a legtöbbet a könyvtárból kölcsönöztem. Nem tudom, melyiket tartod problémásnak, hiszen ezek bevallottan a serdülőkhöz szóltak, vagyis egyes témákat jogosan érintettek.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2014.10.29. 09:37:53

Nem tévedsz : - ) Valóban miatta választottam a nevem és az avatarom is, sőt, a könyv olyan hatással volt rám, hogy lefordítottam az író wikipédia oldalát magyarra. : - )

A Piknik könyvekkel kapcsolatban egyiket sem tartom problémásnak, igazából a jelenlegi magyar közéletre gondoltam problémaként. A sorozatból a legnagyobb kedvencem pl. a "New Yorkban minden más", ami részben a főhős srác homoszexuális tapasztalatszerzéséről szól. Illetve nagyon szeretem a "Csillaghullás Athénban"-t is, aminek a végén a történetet mesélő kislányt meggyilkolja egy pedofil sorozatgyilkos. Annak idején ezek belefértek az ifjúsági könyvek közé, azt hiszem ma már lennének olyan emberek, akik zúgolódnának a megjelenésük miatt az ifjúság erkölcsi fejlődésére hivatkozva (de lehet, hogy csak túl sötéten látom a világot).

Monty H. 2014.10.29. 20:29:54

Ezeket pont nem olvastam... Ejjjj. De igazad van, ma már nem mernék kiadni, legalábbis ifjúsági kötetként.

A Gumi Tarzant azóta is keresem az antikváriumokban...

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2014.10.31. 09:49:55

Én a konyvar.hu-n szoktam keresgélni, és amikor az előző kommentemet írtam be, még volt is rá egy találat valamelyik budapesti antikváriumban. Sajnos azóta már elvitte valaki.
süti beállítások módosítása