KÖNYV: A magyar huszár
2011. november 18. írta: Monty H.

KÖNYV: A magyar huszár

Nyeregbe!

A huszárság mint fegyvernem bizony magyar találmány, valami olyasmi, amire joggal lehetünk vagy lehetnénk büszkék. A Simonyi óbester elolvasása után pedig kedvet kaptam némi kutatómunkához is. A szakirodalomban találunk több témába vágó kötetet is, én most a külsőleg (legalábbis) legimpozánsabbat mutatom be.

A szöveges rész Kelenik József, Ságvári György, Szabó Péter és Zachar József munkája. A török kortól egészen az 1950-es évekig haladunk végig, részletesen kielemezve a huszárság kialakulását és fejlődését, majd eltűnését. Mivel a huszárság nem csak a magyar haderő jellegzetes eleme volt, hanem lényegében egész Európában léteztek ilyen könnyűlovas alakulatok (melyeket magyar tisztek közreműködésével hoztak létre és képeztek ki), fontos részlet, hogy betekintést nyerünk ezen csapatok életébe is. Természetesen a kultúrtörténeti oldal sem maradt ki (bár érzésem szerint lehetett volna hangsúlyosabb is). 

Sajnos a kezdeti lelkesedésem hamar leült, a szöveg színvonala ugyanis hullámzó, tekintélyes része pedig meglehetősen száraz. Például többször hosszas fejtegetéseket olvashatunk egy-egy korszak átszervezéseiről és számszerű adatairól (mely utóbbiak egy részét táblázatosan sokkal egyszerűbb és gyorsabb lett volna visszaadni), de a sok-sok adminisztratív részlet közt általában elvész a lényeg. Viszonylag kevés a személyes hangvételű idézet és a képanyaggal sem vagyok teljesen kibékülve. Annak ellenére, hogy külföldi forrásokat is igénybe vettek, egy-két helyen kifejezetten unalmasra sikeredtek az illusztrációk (például ahol oldalakon keresztül kizárólag ezredtulajdonosi portrékat láthatunk). Ennél feltétlenül többet vártam volna, már csak azért is, mert a korabeli festészet remekei között számos huszártémát viszontláthatunk. Azt hiszem, érdemes lett volna az altémákat jobban elválasztani a szövegen belül. Ilyenre viszont csak három példát látunk, egy-egy duplaoldalas részben.

Összességében csalódást okozott az antikváriumokban sem olcsó kötet, főleg, hogy tudom, angolul is terjesztették, és külföldön is olvassák. Remélem, megjelenik még átdolgozva, bőségesebb képanyaggal…

A magyar huszár
Írta: Kelenik József, Ságvári György, Szabó Péter és Zachar József
Corvina 2000
130 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr813383177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem p 2011.11.22. 21:15:02

Ehhez a könyvhöz mondjuk nem volt szerencsém, de van egy érdekes könyvem. Ságvári György írta és Somogyvári Győző (híres (grafikus) illusztrálta képekkel. A könyv címe a Nagy huszárkönyv.
süti beállítások módosítása