KÖNYV: Audrey Hepburn – The Paramount Years (Tony Nourmand)
2011. október 27. írta: Monty H.

KÖNYV: Audrey Hepburn – The Paramount Years (Tony Nourmand)

Ha a filmvilág és a populáris kultúra egyik legismertebb női arcáról van szó, aligha csodálkozhatunk azon, hogy számos kiadvány jelenik meg róla. Audrey Hepburn sem panaszkodhatna a róla szóló albumok sokaságát látva. A fenti kötet valahogy mégis jobban megfogott, mint a többi, már akkor, amikor először kézbe vettem.
A könyv a „kevés szöveg, sok kép” elve alapján készült, ráadásul egyszerű, de esztétikus kivitelben. A szerkesztőt, Tony Nourmandot eredetileg egy olyan kötet elkészítésére kérték fel, mely kizárólag a Hepburnnel kapcsolatos Paramount-moziplakátokat vonultatta volna fel. Ő azonban rögtön rájött, hogy ez kevés lenne egyetlen albumhoz, ezért más forrásokat is felhasznált a képanyag összeállításánál. Így kerültek bele végül promóképek, forgatási fotók, koncepciós ábrák, címlapok és poszterek a világ minden tájáról. A szöveges részekben röviden kitérnek az egyes filmekre, de jut hely a vonatkozó munkatársak, vagy épp fotósok életrajzainak is, továbbá egy-két idevágó esszét is elolvashatunk (például Andreas Timmer írását a divatikonná vált Audreyról).

Az alcím, mármint a The Paramount Years egyébként eleve kétértelmű: az album ugyanis azokra a filmekre összpontosít, amelyeket a művésznő a Paramount stúdiónál készített – Római vakáció, Sabrina, Mókás arc, Álom luxuskivitelben, Párizsi mesék –, de a „paramount” szó másik jelentése „kiemelkedő, legfontosabb”, vagyis szerényen arra is utalnak vele, hogy Audrey legjelentősebb filmjeiről lesz szó.

Ajánlom a kötetet minden Hepburn-rajongónak, sőt filmbarátnak is. Az angol nyelv ismeretének hiányában is nagy élmény végiglapozni, részben mert a készítők nemcsak profizmusukat, hanem láthatóan szívüket is beleadták a kiadványba. A könyv elvileg kapható puhafedeles és keményfedeles kiadásban is, s postaköltség nélkül rendelhető a bookdepository.co.uk weboldalról.

Audrey Hepburn – The Paramount Years
Szerkesztette: Tony Nourmand
Boxtree 2006
170 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr933307151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása