KÉPREGÉNY: Távol a Földtől (Zórád Ernő)
2011. október 20. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Távol a Földtől (Zórád Ernő)

A magyarországi képregénykiadás az utóbbi években ismét nekilendült, és nagy öröm, hogy nemcsak új, hanem klasszikus képtörténetek is kiadásra kerülnek, ideértve Sebők Imre, Korcsmáros Pál vagy éppen Zórád Ernő műveit.

Zórád Ernő 1911. október 16-án, vagyis száz évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Gyerekkorától kezdve szerette a rajzolást, így nem csoda, hogy a művészetnek szentelte életét. Legismertebb munkái a harmincas években lebontott bohém Tabánt ábrázolják. Az ötvenes években aztán kénytelen volt képregényeket készíteni, s így vált ismertté az ifjúság számára is, a Fülesben vagy a Pajtásban közölt képtörténetek nyomán. A Winnetou, az Északnyugati átjáró vagy az általam is bemutatott Névtelen vár, illetve az Ál-Petőfi – és további, közel 300 másik – is így készült el. Az alkotással időskorában sem hagyott fel, s 2000-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjét. A Mester 2004 áprilisában hunyt el.

A kiadvány négy fekete-fehér képregényt tartalmaz, ezek: Az Ultrasymet titka, a Távol a Földtől, Az Orion 8. kalandja és a Világvége – nyolckor. Ez utóbbi karikatúraszerű rajzstílusa folytán külön említést érdemel. Emellett egy beszélgetés az alkotóval (a Füles egyik korabeli számából) és két rövid írás is helyet kapott benne.

A füzet az őszi képregénybörzén jelent meg, melyet ezúttal is a Munkásotthon utcai általános iskolában tartottak. Az érdeklődőknek ismét azt javaslom, siessenek a megvásárlással, mivel összesen 200 számozott példányt nyomtattak a kiadványból. Sok más rajongó nevében beszélhetek, amikor azt kérem és kívánom, hogy jelenjen meg még több Zórád-mű, hiszen az utóbbi időben újrakiadott magyar képregények között pont az ő neve bukkant fel a legritkábban…

Távol a Földtől
Zórád Ernő
Fekete Fehér Képregénymúzeum, Karton 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr693307173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása