FILM: A breszti erőd
2011. június 22. írta: Monty H.

FILM: A breszti erőd

Akik nem adták fel...

Bő húsz éve, amikor először kezdtem komolyabban beleásni magam a második világháború történetébe, került a kezembe az a középiskolásoknak szánt és természetesen kommunista ideológiától korántsem mentes történelmi olvasókönyv, melyben a sztálingrádi csata mellett kitértek a breszti citadella ostromára is. A rendkívül heroikus csataleírás amely könnyedén párhuzamba állítható Szigetvár vagy a gdanski Westerplatte, esetleg az Alamo legendás történetével élénken élt tovább az emlékezetemben, és cseppet sem csodálkoztam azon, hogy épp ebből a témából készített filmet valaki, inkább csak az, hogy ilyen sokára.

Amikor Hitler 1941. június 22-én éppen 70 esztendeje megindította a Barbarossa-hadműveletet a Szovjetunió ellen, az akkori határon található breszti erőd is célpontjai között szerepelt. A 19. században épült védmű akárcsak Breszt városa a huszadik század első felében többször is gazdát cserélt a németek, a lengyelek és az oroszok között. A német tüzérségi és légitámadás teljesen váratlanul csapott le a környékre az offenzíva hajnalán. A város hamarosan elesett, az erőd legénysége azonban kitartott, bár lőszerük egyre fogyott, élelmük, gyógyszerük és vizük pedig eleve alig volt. Erősítésre azonban hiába is vártak: az ellenség előrenyomulása olyan gyors volt, hogy esélyük sem lehetett arra, hogy segítséget kapjanak bárhonnan is…

Ez a belorusz film alig néhány hónapja került bemutatásra, és természetesen a védők szemével mutatja be az ostrom napjait. A történet június 21-én, alig fél nappal a német offenzíva megindulása előtt veszi kezdetét, bepillantást engedve a békebeli laktanyák viszonylag nyugalmas életébe. Az egyik főszereplő Szása Akimov, a tizenéves kiskatona, a katonazenekar trombitása, akinek emlékeiből tulajdonképpen felépül a cselekmény, de a történet előrehaladtával fontos szerep jut a legfontosabb tűzfészkek parancsnokainak is, Fomin ezredkomisszárnak, Gavrilov őrnagynak és Kizsevatov hadnagynak.

A korabeli arcok megjelenítése hihetetlenül jól sikerült, részben a színészi játék minőségének hála (számomra különösen emlékezetes a Fomint alakító Pavel Derevjanko játéka). Mindenkin érződik, hogy sebezhető ember és nem több, vagyis a heroizálás csak annyit enged, amennyit a történet összefoglalásával már magunk is megállapíthatunk annyit, hogy végsőkig kitartó katonák emléke tiszteletre méltó. Itt ugyanis valóban a kisemberek háborúja áll a középpontban, akik egyszerű gyalogok voltak a nagyhatalmi játékok sakktábláján. Ezért sincs értelme a film kapcsán azon vitatkozni, hogy az oroszok hogyan szálltak be például (a Bresztet is magába foglaló) lengyel részek megszállásába 1939-ben és milyen aljas dolgokat műveltek a megszállt területeken.

Maga a téma persze olyan, hogy már a kommunista időkben is leforgathatták volna ugyanezt a filmet lényegében ugyanezzel a forgatókönyvvel. Pár propagandaízű jelenet ezért elő is fordul, bár a német katonák filmbeli kegyetlenkedéseinek bizonyára volt alapja és nem azért, mert német katonákról van szó, hanem mert atrocitásokat sajnos mindegyik fél elkövetett (bár az orosz civilek élő pajzsként való használatára állítólag itt és ekkor tényleg nem került sor).

A kelet-európai filmkészítők egyébként láthatóan tanulnak a hollywoodi alkotások legjobbjaitól: a csataképek megrázóan halálszagúak, jól koreografáltak, kiválóan fényképezettek és remekül vágottak, de jó látni, hogy a békésebb, intimebb snittek is telibe találnak (köztük a szívszaggató zárókép). A díszleteket és a kellékeket sem érheti panasz, és a sminkesek is elsőrangú munkát végeztek. A filmzene nem kiugróan jó, de a célnak megfelelő.

Ajánlom tehát a filmet minden érdeklődőnek. Negatívumai ellenére is az egyik legemlékezetesebb háborús alkotás, ami az utóbbi években készült, és remélem, hogy minél szélesebb körben válik ismertté a közeljövőben.


Méltó emlékezés.
Értékelés: 9/10

A breszti erőd (Bresztkaja kreposzt)
Belarusfilm 2010
Háborús dráma (138 perc)
Rendező: Alexander Kott
Szereplők: Andrej Merzlikiny, Pavel Derevjanko, Veronika Nikonova
Zene: Jurij Kraszavin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr72786420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Légiós903 2011.06.22. 13:08:36

Frissítsd a linket, azt a videót már letiltották :) Kicsit túl idillikus az elején a kép, nem hiszem hogy ilyen lett volna a hangulat egy seregben, agol potyognak a fejek főhadnagytól felfelé... És érdekes a mozi is, ami jól láthatóan templom volt...

Monty H. 2011.06.24. 11:07:56

Köszi, betettem egy másikat.
Templomból mozi. Ennél durvábbat is csináltak... Nem mintha védeni akarnám őket.

symor 2011.06.27. 00:43:54

Khm... 10/10?

Elfogynak a számaid a Jöjj és lásd! tekintetében :), ami ugye ennél százszorta megrázóbb.

Habár tényleg egy nagyon jó filmről van szó a maximum élménnyel kapcsolatban én magam viszont szigorúbb vagyok, ha górcső alá veszek valamit.

Azt hozzá kell persze tennem, hogy az ismét felkapott orosz háborús filmek közül ez mégis az egyik legjobb, már abban a sorában, amelyek a putyini-demokráciában készültek.

symor 2011.06.27. 01:04:09

"azoknak", "abban" helyett, hogy ne gyalázzam meg túlságosan a magyar nyelvet :P

Egyébként úgy tudom nem tisztán belorusz film (az IMDb sokszor egyszerűsít, lásd a szláv nevek helyesírása pl.), lévén, hogy a rendezőtől az írókig és majd az összes színészig orosz közreműködőkről beszélhetünk. Habár nem tudom a fehérek és a ma már "még fehérebb" oroszok a filmszakmában mennyire mozognak egy körben :)

Monty H. 2011.06.27. 11:36:31

@symor: Az eredetről nem tudok sokat, végül is elintéztem azzal, hogy belorusz, de hát ma már több a koprodukciós film, mint a tisztán "csak orosz", "csak amerikai"...

A Jöjj és lásdhoz pedig még nem mertem hozzányúlni, de abban talán igazad van, hogy ez inkább 9/10.

Mindenesetre a kisemberek hőstetteit nagyon jól bemutatta.
süti beállítások módosítása