SOROZAT: Waczak Szálló
2011. május 25. írta: Monty H.

SOROZAT: Waczak Szálló

...vagy inkább az őrültekháza?

Még a kilencvenes évek közepén sugározta a magyar tévé először az angol vígjátéksorozatok egyik legnépszerűbbikét. A Monty Python-csoportból ismerős John Cleese nevével fémjelzett széria két évadot is megért, s bár összesen csak tizenkét epizód készült, méltán volt népszerű, nemcsak Angliában, és nemcsak a hetvenes években. 

A Waczak Szálló egyike a dél-angliai partvidék előkelőnek titulálható, de valójában kissé lepukkant hoteljeinek. Basil Waczak a maga igen sajátos stílusában próbálja vezetni a létesítményt, rámenősen erőszakos felesége irányítása mellett (vagy inkább alatt). Persze mindig adódik valami gond, hol a német vendégek, hol a megbízhatatlan kőművesek, hol a titokban érkező szállodaellenőrök miatt. A helyzetkomikum brit hagyományait követő sorozat kiválóan rámutatott a szállóvezetés sajátos problémáira az enyhén sznob és igencsak törtető Mr. Waczak főszereplésével.

Cleese a sorozat egyik írója volt, mellette pedig Connie Booth dolgozott, aki egy mellékszerepben, Polly alakítójaként tűnik fel. Prunella Scales mellett még Andrew Sachs érdemel említést Manuel, a nyelvi problémákkal küzdő barcelonai pincér szerepében. („Que?”)

A magyar kiadás kétféle verzióban kapható. Először három külön lemezen adták ki (meglehetősen magas áron), majd nem olyan régen megjelent a díszdobozos változat, mely nagyon pofás kartontokban érkezett. Sajnos egyiken sem található angol felirat, csak magyar, mely kissé összecsapott, rosszul időzített és hiányos kivitelű, ráadásul sok nyelvi poén is kimaradt ott, ahol lefordíthatatlan (de azért átírható) lenne egy-egy szófordulat. Magyar hang is került rá, aminek azért nem tudtam örülni, mivel szerintem ez is olyan sorozat, ami eredetiben a legjobb, főleg, hogy a magyar hangsáv enyhén szólva nem említhető egy napon mondjuk a Csengetett, mylord? kiválóan sikerült szinkronjával. A képminőség érthető módon nem tökéletes, de egy több mint harmincéves tévésorozat esetében ez nem is gond.

Klasszikus és máig szórakoztató.
Értékelés: 8/10

Waczak Szálló (Fawlty Towers)
BBC  1975, 1979
Vígjátéksorozat (383 perc)
Rendező: John Howard Davies, Bob Spiers
Főszereplők: John Cleese, Prunella Scales
Zene: Dennis Wilson

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr722849351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása