FILM: Ismeretlen férfi
2011. április 17. írta: Monty H.

FILM: Ismeretlen férfi

Szerezd vissza az életedet

Liam Neesonra enyhén szólva nem első ifjúságában csodálkoztam rá. Érdekes látni, hogy életkora ellenére egyre jobban beleéli magát az akcióhősök szerepébe. Legutóbb az Elrabolva című akció-krimi után hajoltam meg színészi és fizikai képességei előtt, és kimondatlanul is valami ilyesmit vártam az Ismeretlen férfi előzetesét látva… Azért vegyünk picit vissza a lendületből, mert ezúttal másról lesz szó.

Dr. Martin Harris feleségével érkezik Berlinbe, egy kongresszusra. A szállodába érkezve veszi csak észre, hogy egyik csomagja a reptéren maradt. Taxiba vágja magát és visszaindul, azonban útközben súlyos balesetet szenved, kórházba kerül és négy napig kómában fekszik. Mikor végre magához tér, emlékei kuszák, csak arra emlékszik, hogy felesége várja őt a hotelben. Azonban senki nem ismeri fel őt, még felesége sem, aki mellett viszont egy másik Dr. Martin Harris virít. Mivel papírjai eltűntek, nem tudja magát igazolni, így szorult helyzetbe kerül…

Az amnéziás-menekülős-önnyomozós krimik újabb darabja ez, és itt nyilván a Bourne-trilógiára kellene visszautalnom, mint ebben a műfajban ez volt az utóbbi évek leggyakrabban felemlegetett műve – ezt azonban nem teszem, mivel a Bourne-filmeket csak technikailag tartom jónak, de hiányoltam belőlük az igazi feszültséget. Ehhez képest az Ismeretlen férfi egészként is kifejezetten jól működik, bár az akciófilmkedvelők csalódni fognak az akció mennyisége láttán, mivel az első felében inkább thrillerszerűen peregnek az események, és csak a végefelé pörög fel a cselekmény, vagyis Liam Neeson közelharci tapasztalatainak sem jut akkora szerep. (Ahogy az internetes kritikákat olvasom, úgy tűnik, sok nézőnek épp amiatt van gondja, hogy az előzetes alapján más jellegű alkotást várt…) A történet tehát viszonylag lassan bontakozik csak ki, de éppen ez segít abban, hogy a lelepleződés nagyobbat üssön a végén, még akkor is, ha a szálak végül egyre egyértelműbben vezetnek a megoldáshoz. Technikailag egyébként nincs gond a művel: a fényképezés nagyon tetszett, a modern Berlin arcait például nagyon jól megragadták, akárcsak a télies, rideg és szürke látványvilágot.

Liam Neeson most sem okoz csalódást. Diane Krüger, a tősgyökeres német színésznő mondjuk picit fura egy illegális bevándorló szerepében – épp Németországban –, de ez cseppet sem von le játékának minőségéből. Ennél kisebb szerep jutott January Jonesnak, de a célnak így is megfelel. Az igazi meglepetés a mellékszereplők között Bruno Ganz volt, akit egyből kiszúrtam, és akit most először láttam viszont azóta, hogy eljátszotta Adolf Hitlert A bukás című nagysikerű német filmben.

Számomra tehát az összhatás picit felemás volt. A csavaros alaptörténet ellenére nem sok maradt meg bennem a feszültségből, az akciójelenetek pedig szintén nem bizonyultak maradandónak. Ehhez képest az Elrabolva bitangul egyszerű sztorija és köznapi brutalitása ezerszer emlékezetesebb, és ahogy látom, sokan mások is így vannak ezzel.

Picit többre számítottam.
Értékelés: 6/10

Az ismeretlen férfi (Unknown)
Dark Castle 2011
Krimi, thriller, akció, dráma (113 perc)
Rendező: Jaume Collet-Sera
Szereplők: Liam Neeson, Diane Krüger, January Jones
Zene: John Ottman, Alexander Rudd

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr392842817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása