KÖNYV: Aliens – Rekviem (Yvonne Navarro)
2010. november 27. írta: Monty H.

KÖNYV: Aliens – Rekviem (Yvonne Navarro)

Így született A gyűlölet szimfóniája

Mivel az elmúlt években sajnos sorozatban jelentek meg a – valljuk be – csapnivaló Alien-könyvek (ilyen volt az Eredendő bűn és a Bűnös bolygó), most pár évvel visszanyúlnék, és a szintén Szukitsék által kiadott Rekviemet venném elő, mely némileg kakukktojásnak számít a hasonló regények között.

2124. Túl vagyunk a Föld megtisztításán, az idegeneket sikerült kiirtani bolygónkról. A hatalom a multicégek kezében van, közéjük tartozik a Synsound nevű vállalat is, mely a zeneipar abszolút ura. Damon Eddington pedig egy egykor sikeres, de ma már lecsúszott zeneszerző, aki szembefordulva a trendekkel, egészen egyedi művet akar alkotni. Ez lenne A gyűlölet szimfóniája, melyhez azonban szüksége volna egy kifejlett idegenre, hogy annak hangjait is beépíthesse új alkotásába. A Synsoundnak persze nem lehetetlen egy idegentojást beszereznie mindehhez, de a biztonságosnak vélt munka – szokás szerint – eldurvul…

A magyarul megjelent Alien-kötetek többsége nagyrészt vagy teljes mértében az űrben játszódik, ezúttal viszont végig a Földön, azon belül is Manhattanben zajlanak az események, s gigantikus összecsapások helyett mindössze néhány karakter élményeire összpontosít az író. Idegenből is csak kettő jut igazi szerephez, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a lények háttérbe szorulnának (lásd A bűnös bolygó esetét), sőt. Az alaptörténet ismertetéséből már kitalálható, hogy kulcsfontosságú a zeneíráshoz felhasznált idegen, név szerint Mozart… Az emberi szereplőknek pedig a többi hasonló könyvhöz képest lényegesen több lehetőségük van kibontakozni. Yvonne Navarro alienes írótársaihoz képest érzékenyebben nyúlt tehát a témához, így hát akcióból keveset kapunk, de a csúcspont valószínűleg mindenkit kárpótolni fog, bár stílusán volna még mit javítani. Mindennek hátteréül pedig a hanyatló földi világ szolgál, tele pénzéhes vállalati vezetőkkel és lesüllyedt, többnyire pempőfüggő kisemberekkel. Hiába, az Alien-regények jövőképe a negatív utópiák iskolapéldája lehetne…

Yvonne Navarróról annyit érdemes, tudni, hogy már 1993 óta foglalkozik vámpír-, zombi- és sci-fi-történetek írásával. Mivel az Alien-történeteknek is nagy rajongója, örömmel fogadta a felkérést az eredetileg képregényben napvilágot látott sztori könyvváltozatának megírására.

Aliens – Rekviem (Aliens: Music of The Spears)
Írta: Yvonne Navarro
Fordította: Szántai Zsolt
Szukits 2005
276 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr12476448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2010.12.04. 18:27:23

Meglepő, hogy ezeknek a kult-státuszba került moziknak néha relatíve jól megírt kötetekben születik folytatása.

A másik dolog ezekkel kapcsolatban, hogy néha egészen más utat járnak be, mint teszem azt a későbbi filmfolytatások.

Az Alien-saga esetében a második rész után veszik fel a történetszálat, és így tesznek a harmadik, negyedik mozifilm megjelenése után is. A folytatások, illetve az új hősökkel és cselekménnyel operáló regények egyfajta alternatívát kínálnak ezáltal a rajongói képzeletnek. Szerintem ebben a műfajban ez a nagyszerű :)

A Terminátor sorozatnál ugyanilyen továbbgondolások, élvezetes ponyvák születtek, a második epizódtól csatlakozva a jelenkori, vagy jövőbeli cselekményhez. Habár ezek közül sem mindegyik jó. A Mark F. Wilson által írtak kifejezetten izgalmas csemegék posztapokaliptikus-akcióregényként, az őt követő írok viszont némileg elfuseráltabbak.

Ennél is érdekesebb, hogy ezen a regényfolyam típus írói közül vannak olyanok, akik történetalakításban lepipálják az eredeti ötletadót, annak karaktereit és környezetvázát sokkal kidolgozottabban tálalva.

A Star Wars kötetek szerzői közül például Timothy Zhan kiemelkedik, mivel zseniálisan folytatta az eredeti trilógiát és továbbszőtte Han, Luke és Leila kalandjait. Egyszerűen még közelebb hozta, személyiséggé varázsolta a messzi-messzi galaxis hőseit, akik közkedvelt skiccek voltak csupán Lucasnál. Sőt megteremtette és pompásan beillesztette a saját figuráit csillagháborús folyamába. A legtöbb SW rajongó ma már nem csak elfogadja, hanem lelkesedik is például Mara Jade alakjáért.

Szóval lehet grimaszolni azon, hogy nincs nagy irodalmi értéke az ilyen regényeknek, talán igaz. Az olvasói fennhéjázást félretéve viszont ismerjük el: kikapcsolódni és szeretni azért lehet ezeket a köteteket. Értéküket és létjogosultságukat meghatározni pedig ennyi épp elég :)

Monty H. 2010.12.05. 09:10:31

@symor: Az egyik ok, hogy az ilyen kötetekről írok, pont ez. Azoknak, akik nem elégednek meg a filmek újbóli megnézésével, a könyvek és képregények sok-sok újat mondhatnak, még ha változó színvonalon is. Viszont némelyik tényleg olyan, hogy filmes folytatást is lehetne készíteni belőle...
A Terminator-regényekről már én is hallottam szépeket, de véleményt csak az Alien, és főleg a Star Wars témájú könyvekről tudok mondani, mert azok közül mindet vagy szinte mindet elolvastam.

symor 2010.12.05. 17:31:44

Egyszer kitehetnél egy véleményt a Thrawn-trilógiáról és a Thrawn keze sorozatról Zahntól, amolyan Ryan-léptéküt, vagy Bond mértéküt, ha időd engedi.

Legfeljebb antikváriumból lehet már csak beszerezni ezeket a remek köteteket, pedig az eredeti trilógia legjobb továbbgondolásának számítanak szerintem. Nagy kár, hogy elveszni látszik ez a fajta élvezetes ponyva az SW-kínálatból, pedig pár éve még a jól sikerült képregényfeldolgozása is eljutott hozzánk.

Monty H. 2010.12.06. 19:15:40

@symor: Nos, a Thrawn-könyveket újra kiadta pár éve a Szukits, úgyhogy megint kapható volt. Viszont - mivel elég sok SW-könyvet olvastam - bizton állíthatom, hogy nem feltétlenül a Zahn-regények a legjobbak. Érzelmi töltetük például jelentéktelen, viszont nagyon jól átgondoltak és kalandosak. Már írtam pár kötetről a témában, de fogok is még eleget...

symor 2010.12.06. 19:35:12

Nem olvastam persze mindet az SW sorozatból :)

Ezért is kellene egy bővebb ismertető. Tudok ugyan a Szukits új kiadásáról, de lassan 6 éve már annak is, hogy három kötetig eljutottak, azóta parkoltatják az egészet.

Egy, a ponyvairodalomnak különösen kedvező időszakban '94-1998 között kerültek kiadásra nagyrészt ezek a könyvek magyarul. Azóta laposodik a műfaj, az Alien ezek közül némi kivétel, hisz vannak belőle friss megjelenések.

Bevallom a Zahn regényeket először képregényformában szereztem be, utóbb könyvekként. Mivel innen indult nálam a dolog talán jóval képibb, érzelemgazdagabb elképzelést tudtam társítani a történetekhez a rajzok kifejezősége miatt.

A többit majd igazán akkor és oda írom, ha felkerül valami majd SW témában :)

Monty H. 2010.12.07. 19:01:28

@symor: Nos, az Alien-könyvekkel kapcsolatos megjegyzésem (i.e. rég nem jelent már meg új) a mai nappal érvényét is veszítette, mivel a könyvesboltban találtam egy vadonatúj kötetet... :-) Ha elolvasom, majd arról is írok.

Zahn történeteit képregényben én is elolvastam, de a képi világ nem volt számomra nagyon meggyőző. Továbbra is vallom, hogy Zahn a karakterek terén tett le valami nagyon-nagyon komolyat az asztalra, azontúl, hogy úttörő volt a Star Wars EU kibontakoztatásában. Ezért nagyon is szeretjük őt :-)
süti beállítások módosítása