SOROZAT: Star Wars: A klónok háborúja (Cartoon Network)
2010. október 12. írta: Monty H.

SOROZAT: Star Wars: A klónok háborúja (Cartoon Network)

A klónok támadása után

Sok évvel ezelőtt, amikor még nemhogy animációs Star Wars-sorozat, de még III. rész sem létezett, érdekes ötlete támadt valakinek a Lucasfilm berkein belül, mely aztán utat talált a Cartoon Network jól ismert alkotójához, az orosz származású Genddy Tartakovskyhoz, akik közismerten nagy rajongója a Csillagok háborújának. A felvázolt rajzfilmsorozat a II. és III. epizód közötti időszakról, vagyis a klónháborúkról szólt volna, méghozzá rövid részekből álló rajzfilmsorozatként…

Az ötlet azért is volt merész, mert eredetileg egyperces epizódokat képzeltek el, amire Tartakovsky csak annyit mondott, hogy felejtsék el, mivel ennyi időtartam legfeljebb egy tévéreklámra elég. Végül George Lucas döntött úgy, hogy három-négy perces legyen egy-egy rész. A készítők természetesen ezt is rövidnek tartották – de csak eleinte. Tartakovsky a végén már maga is csodálkozott azon, hogy mi minden belefér ennyi időtartamba. Alapvetően persze látványos akciókra volt itt szükség, de egy cseppnyi humor és némi karakterfejlődés is helyet kapott (ahogy például látjuk Anakint közelíteni a sötét oldalhoz). Az akciójelenetek egy része egyébként óvódás-szintű csépelés, ám akadnak nagyon jól koreografált összecsapások is, illetve olyanok, amelyek jelentőségük miatt is emlékezetesek (ilyen például Skywalker és Ventress párbaja a Yavin4-en).

A szintén rajongó Paul Rudish lett a sorozat karakter-rajzolója. Jellegzetes – első pillantásra talán kissé karikaturisztikus – figurái később bábukként, illetve képregényekben és kártyákon is napvilágot láthattak. Stílusukat tekintve le sem tagadhatnák „kártúnnetwörkös” származásukat, de hozzá lehet szokni ehhez is. Összességében a látványvilág is bejött – némelyik snittnek olyan beállításai voltak, hogy a sztoribordok készítői (Brian és Mark Andrews) előtt egyből kalapot emeltem, és megint csak sajnáltam, hogy ez csak egy rajzfilm… Mindemellett persze a sajátos Star Wars-hangulat is elengedhetetlen eleme a szériának, és ilyen téren nincs is gond, részben a zenének hála.

A 2003 novemberében induló sorozat alaposan megosztotta a közönséget. A leghevesebb kritikák az epizódok rövidségét tették szóvá – méghozzá jogosan, ám a sorozat végéig ezen változtattak is, hiszen az utolsó ciklusban már  akár 15 perces részek is előfordultak. Az, hogy egy – sokak szemében gagyi – rajzfilmsorozatban emlékezzenek meg a legendás és addig is számtalanszor emlegetett klónháborúkról, szintén sokakat zavart, ám ne feledjük, hogy a témát azóta több könyv, képregény (ezek egy része nálunk is megjelent), illetve a már említett animációs sorozat is boncolgatta. Azzal viszont nagy sikert arattak a készítők, hogy a széria legvége szervesen kapcsolódik a III. részhez, úgy is mondhatnák, épp ott ér véget, ahol az kezdődik – Palpatine szenátor elrablásánál. (Ez már csak azért is említésre méltó, mert ez a pár rész pár héttel A sithek bosszúja premierje előtt került leadásra.) És persze néhány új karakter is feltűnt, akikkel később is többször összefuthatunk a vonatkozó irodalomban, például Grievous tábornok és a jedivadász Durge. A klasszikus szereplők között pedig többek között Kit Fisto, Yoda, Aayla Secura és Asajj Ventress is ott van.

Én először nem a tévében láttam ezt a szériát, hanem DVD-n, ezért a tömör műsoridővel nem is volt gondom, hiszen a két lemezen tömbösítve, 60+67 percben kapjuk az epizódok anyagát. Ez máris sokkal élvezetesebb, mint rövidke részeken rágódni órákon át. Az angol DVD-változaton angol hang és felirat található, sőt, kapunk audiokommentárokat, kisfilmeket, vonatkozó előzeteseket és reklámokat, illetve XBOX-demókat. Minálunk sajnos nem forgalmazták, és most már valószínűleg nem is fogják.

 

Számunkra külön érdekesség, hogy kétszeres magyar vonatkozása is van a sorozat egyes elemeinek. Közismert, hogy a filmiparban a magyart húzzák elő, ha kellően egzotikus idegen nyelvre van szükség (lásd például a Szárnyas fejvadászt, esetleg a Die Hard 3-at). A széria vége felé, Anakin és Obi-Wan egy hófödte planétán kötnek ki Grievous tábornok üldözése során, s az itteni őslakosok nyelve bizony a miénk... Az enyhén torzított magyar szöveget többnyire meg is lehet érteni. A másik, immár kevésbé jelentős részlet az egyik szeparatista fővezér egyenruhája, mely le sem tagadhatná rokonságát a 19. századi magyar huszáregyenruhával. A rajzoló valószínűleg belenézhetett a klasszikus Háry János-rajzfilmbe...

 

Ízlések és pofonok, de nekem nagyon bejött. 
Értékelés: 9/10

Star Wars: Clone Wars
Lucasfilm 2005
Sci-fi rajzfilmsorozat (127 perc)
Rendező: Genndy Tartakovsky
Zene: John Williams, James L. Venable, Paul Dinletir

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr552358395

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Scifirajongó a pápa? :-) 2010.10.12. 12:44:24

Biztos sokan emlékeznek a nagy hype-pal induló, de annál dicstelenebb véget érő FlashForward c. sorozatra, ami lényegében arról szólt, hogy a teljes emberiség elvesztette az eszméletét pár percre, és ez alatt belelátott a saját jövőjébe. Hát most kezem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2010.10.12. 08:05:55

Üsse kő ha furán hangzik, de nekem Lucas új trilógiájához, vagy előzményfilmjeihez képest ez a sorozat sokkal jobban tetszett.

Kreatív volt és mozgalmas, a rajzok kockára, sarkokra faragott vonásai mellett élményszámba menő látványvilággal. Valószínűtlenül jobbnak tetszett az aktuális mozifilmeknél.

A klónok háborúja új animációiról ugyanezt sajnos nem állíthatom, amelyekben már teljesen CGI figurák mozognak, de ez az átívelő sorozat kifejezetten bejött.

Monty H. 2010.10.25. 21:59:14

@symor: A most futó - és majd bemutatásra kerülő - animációs sorozat nekem sem jön be annyira, mint ez a darab. Fura, de a maga műfajában (egyszerű rajzfilm) sokkal többet adott, mint a látványos CGI-széria. Olyan ez, mintha a Macskafogót a Shrek mellé tenném. Lehet, hogy 2D-s rajzfilm, de ezerszer jobbnak tartom. Minden szempontból.
süti beállítások módosítása