KÖNYV: Batman Begins
2010. augusztus 26. írta: Monty H.

KÖNYV: Batman Begins

A filmen túl…

A Batman: Kezdődik egyike azon filmeknek, amire még én is 10/10-es értékelést adtam, és nem tagadom, hogy az egyik legmaradandóbb filmes élményemről van szó. Batmant mint figurát annyira soha nem tudtam a szívembe zárni, de ez a mű máig nagy hatással van rám, és meg sem tudnám mondani, hányszor láttam már. Kicsit megkésve, öt évvel a premier után, a londoni antikváriumokban kutakodva leltem rá néhány vonatkozó „kincsre”…

A Batman Begins – The Official Movie Guide a szokványos filmes albumok formátumát követi. Rengeteg, több mint 150 forgatási fotó, pár kép a kellékekről és jelmezekről, illetve némi kísérőszöveg társaságában, amelyek a főszereplők személyére és motivációira koncentrálnak. Szép munka, rajongóknak szinte kötelező.

A keményfedeles The Art of Batman Begins – Shadows of the Dark Knight az utóbbi években egyre népszerűbb koncepciós albumok sorát bővíti. Egy-egy kaland- vagy akciófilmhez (sőt, videójátékhoz) előzetesen ugyanis számos festmény és ábra készül, melyek nyomán aztán kialakulnak a helyszínek, kellékek és figurák végső formái. A Star Wars-os vonalon is nagyon aktív Mark Cotta Vaznak nem ez az első ilyen jellegű kötete… A koncepciós ábrák mellett nem feledkeztek meg néhány storyboardról (duplaoldalas kivitelben nagyon meggyőzőek), illetve a kötelező promófotókról sem. Kísérőszöveget is kapunk persze, amiből néhány kulisszatitok is kiderül, például, hogy a filmbéli Gotham kinézetét alapvetően New York ihlette, vagy hogy mekkorát nézett egy részeg sofőr, amikor az éjszakai forgatás végeztével éppen visszafelé hajtottak az egyik Batmobillal, ő meg belerohant…

A Batman Begins – The Screenplay című közepes méretű, puhafedeles kötet címéből adódóan tartalmazza egyrészt a teljes forgatókönyvet, másrészt egy-egy interjút Christopher Nolannel és David S. Goyerrel, illetve a forgatáshoz készített látványtervek nagy részét. Ez utóbbi a teljes könyv több mint felét elfoglalja (340 oldalból 190-et)!

Magyar nyelven sajnos egyik sem jelent, és most már nem is fog… Az érdeklődőknek ismét csak a www.bookdepository.co.uk oldalt tudom javasolni, ahonnan postaköltség nélkül, általában eleve kedvezményes áron rendelhetők meg a fenti kötetek is.

 

 

Batman Begins – The Official Movie Guide
Írta: Claudia Kalindjian
Time Inc. 2005
160 oldal

The Art of Batman Begins – Shadows of the Dark Knight
Írta: Mark Cota Vaz
Titan Books 2005
144 oldal

Batman Begins – The Screenplay
Írta: Christopher Nolan és David S. Goyer
Faber & Faber 2005
340 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr632188740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása